Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2014 | Teme: zdravje

Tipala za zdravje in zabavo

Zdi se, da se naprave, ki z raznimi tipali merijo naše gibanje, počutje in zdravje, v zadnjem času nadvse hitro množijo. Ključni dejavnik je, da so vselej povezane s pametnimi telefoni in tablicami, ki s tem postajajo svojevrsten snemalnik našega življenja in početja. Preizkusili smo tri različne izdelke, ki rabijo tako za rekreacijo kot tudi za nadzor zdravja.

Kronoz ZeFit

Švicarski ZeFit (izdelek istega podjetja, ki izdeluje tudi uro ZeSplash, preizkušeno na prejšnjih straneh) je na prvi pogled še ena od zapestnic, ki merijo korake in še nekatere druge parametre vsakdanjega življenja. Na pogled je nekakšna mešanica Sony SmartBanda in Fitbit Flexa (predvsem po gumijastem pasu), a je opremljena z razmeroma velikim zaslonom OLED, ki ima na sebi tudi (eno samo) tipko. Položaj te tipke morda ni najbolj posrečen, saj jo pri vsakdanjem gibanju, še posebej športnem udejstvovanju, lahko tudi nehote sprožimo.

ZeFit je lahko ura, merilnik prehojenih korakov, merilnik prehojene razdalje (to je nekaj, kar drugi prepuščajo programom na tablicah ali telefonih), merilnik porabljenih kalorij in trajanja spanja. Z zapestnico lahko določamo dnevne cilje in opozorila. Cilji so lahko število korakov, prehojena razdalja, porabljeni čas, število kalorij ali število ur spanja. Določimo lahko do šest opozoril/alarmov, ki jih bo prikazala, a so ti razmeroma preprosti. Določimo lahko le proženje ob določeni uri, ne pa naprednejših in zanimivejših, kot je, recimo, alarm ob nedejavnosti določenega števila minut, kar znajo nekateri konkurenti.

Na zaslonu OLED lahko spremljamo zelo malo informacij. S pritiskom na edino tipko preklapljamo med uro, prehojenimi koraki, razdaljo, kalorijami. Seveda so tu še opozorila in obvestila (recimo o doseženih ciljih). Pri opozorilih zapestnica seveda tudi vibrira. Če držimo tipko pritisnjeno okoli dve sekundi, se preklopimo med dnevnim in nočnim režimom, slednje za merjenje spanca.

Priložena aplikacija za telefone je sila preprosta, to je po eni strani dobro, če nas zanimajo samo osnovni podatki in prestrašijo ali zmedejo (pre)številne možnosti, ki jih ponujajo bolj priljubljeni programi. A po drugi strani ponuja bistveno manj podatkov in statistik kot drugi programi. Žal med neodvisnimi programi nismo našli takega, ki bi znal delati z zapestnico ZeFit. Za zapestnico je na voljo tudi aplikacija za PC, ki rabi bolj ali manj le za sinhronizacijo s spletno storitvijo in nastavitev ure.

ZeFitov telefonski program ponudi bistveno manj podatkov in statistik kot drugi programi.

ZeFitov telefonski program ponudi bistveno manj podatkov in statistik kot drugi programi.

Zapestnico lahko uporabljamo z Applovimi iPhoni (iOS 6.0 in več) oziroma androidnimi telefoni (raličica 4.3 ali novejša). Seveda potrebujemo telefon, ki je opremljen z vmesnikom bluetooth 4.0, drugače komunikacija ne bo delovala. Priloženi vmesnik USB/polnilec je vsekakor posebnost, saj je narejen v obliki nekakšne ščipalke s kontakti za napajanje oziroma prenos podatkov.

S 25 grami teže ZeFit sodi nekako v sredino, na roki pa leži dokaj udobno, najbrž zaradi podaljšanega dela z zaslonom. Izdelovalec navaja, da eno polnjenje akumulatorja zadostuje za 3–4 dni spremljanja dejavnosti, za polnjenje pa potrebuje zajetni dve uri, kar je več kot pri tekmecih in v celoti moteče, če želimo res spremljati vse dnevne dejavnosti (s spanjem vred). Uradno je zapestnica vodotesna, a le za občasne pljuske vode, dežne kaplje ali znoj, ni pa primerna za plavanje, kaj šele potapljanje.

Na preizkusu se je izkazala solidno, a ne brez napak. Nekajkrat smo imeli težave s sinhronizacijo podatkov (na telefonu iPhone 5S), kar se pri konkurenčnih izdelkih ni dogajalo. Večkratni vnovični poizkus sinhronizacije je težavo praviloma odpravil.

Odlika zapestnice ZeFit je vsekakor nizka cena. S ceno 60 evrov je zlahka najcenejša med temi, ki smo jih doslej preizkusili. Konkurenti ponujajo podobne izdelke za 100 ali več evrov. To vsekakor precej šteje, saj občutnejših pomanjkljivosti nismo opazili.

Kronoz ZeFit

Izdeluje: www.mykronoz.com

Prodaja: www.eventus.si

Cena: 60 EUR.

✓    Zaslon za prikaz podatkov, položaj na roki, ugodna cena.

✗    Skromen app, položaj edine tipke, trenutno pomanjkanje združljivosti s programi tretjih ponudnikov.

Polar H6 Heart Rate Sensor

Izdelovalca Polar poznamo po kakovostnih zapestnih urah za športnike, predvsem takih, ki brezžično merijo srčni utrip. Toda klasične zapestne ure in pripadajoča tipala to počnejo po lastnih protokolih in niso primerni za rabo s pametnimi telefoni. A ob čedalje večji priljubljenosti aplikacij za spremljanje rekreacije (Endomondo, Runtastic …) so izdelovalci začeli razmišljati tudi v smeri združljivosti s telefoni.

Polar ima tako danes v ponudbi dva brezžična merilnika utripa, ki znata komunicirati prek vmesnika bluetooth. H6 je osnovni model z vmesnikom bluetooth,  H7 pa premore še združljivost s protokolom GymLink (povezava z nekaterimi fitnes napravami) ter vodotesnost, tako da ga lahko uporabljamo tudi med plavanjem, a ne prek povezave bluetooth (težava s prenosom signala). Tokrat smo preizkusili manjši model, ki pa bo verjetno zadovoljil večino ljubiteljev rekreacije.

Polarjev merilnik dobimo s preprostimi navodili in po začetnem uparjanju je tako rekoč vselej na voljo za uporabo. Dovolj je, da ga imamo nameščenega okoli prsnega koša in na telefonu vklopljeno združljivo aplikacijo (podpirajo ga vsi boljši programi). Sami smo ga preizkusili s programom Runtastic, kjer je svojo nalogo opravljal z odliko, brez najmanjše težave.

S Polarjevim merilnikom lahko med vadbo sproti opazujemo svoj srčni utrip.

S Polarjevim merilnikom lahko med vadbo sproti opazujemo svoj srčni utrip.

Morda bi si želeli, da bi imel Polar akumulator, ki bi ga lahko polnili, a se moramo namesto tega zadovoljiti z uporabo standardnih (in ne prav poceni) ploskih baterij. K sreči naj bi ena baterija zadostovala za okoli 300 ur rabe. Seveda nam tega ni uspelo preveriti, to bi presegalo zmožnosti preizkusa in preizkuševalca.

Sprotno merjenje srčnega utripa med vadbo in prikaz na grafu ali celo na zemljevidu daje povsem nov vpogled v vadbo, kakršno zmorejo prikazati le najnaprednejše, a drage vadbene ure. Če vam ni odveč nositi mobilnega telefona s seboj med vadbo, bo teh slabih 50 evrov zagotovo ena boljših naložb.

Polar

Izdeluje: www.polar.com

Prodaja: Bolje opremljene trgovine.

Cena: 46,40 EUR.

✓    Preprosta raba in namestitev, zanesljivo delovanje, ugodna cena.

✗    Uporaba baterij namesto akumulatorjev, le delna vodotesnost.

iHealth Wireless Blood Pressure Wrist Monitor

Ameriški izdelovalec iHealthLabs je v zadnjih letih postal znan po svojih medicinskih pripomočkih, ki so tako ali drugače povezani z Applovimi, v zadnjem času pa tudi androidnimi izdelki. V svojem prodajnem programu imajo kar nekaj zanimivih in nenavadnih (s stališča digitalne povezave) izdelkov, ki pravzaprav (še) nimajo posnemovalcev. V spletni trgovini najdemo tri različne merilnike pritiska, dve različni tehtnici, merilnik utripa, fitnes zapestnico (pravzaprav že kar uro), najnovejši dosežek pa so priročni digitalni merilniki vsebnosti sladkorja v krvi.

Vsi našteti izdelki so povezani z eno samo aplikacijo – iHealth MyVitals, ki zna brezžično prebrati podatke iz vseh teh tipal in s tem zaznavati uporabnikove življenjske signale ter elegantno spremljati dolgoročni trend oziroma odstopanja od zastavljenih ciljev. Ker v tem primeru ne gre za preprosto tipalo za štetje korakov, so merjeni rezultati ne le zabavni, temveč celo koristni, na primer pri spremljanju zdravljenja bolezni in podobno.

Na tokratnem testu smo preizkusili zapestni merilnik krvnega pritiska in utripa, ki se zna prek vmesnika bluetooth povezati z združljivimi telefoni ali tablicami. Že embalaža daje vedeti, da se je izdelovalec močno zgledoval po Applovih izdelkih. Brezžični merilnik iHealth je dejansko videti, kot bi ga spočeli pri Jabolku. Podobnost se nadaljuje z eno samo tipko (start/stop), za prosojno plastiko spretno prikritimi diodami LED, ki označujejo bluetooth povezavo ter stanje akumulatorja, ne nazadnje pa celo škatlico, kamor postavimo merilnik, kadar ni v rabi.

Ko merilnik uparimo s telefonom, se celo samodejno prižge in je pripravljen za delo. Posebnost merilnika je vsekakor to, da ima vgrajen mini žiroskop, ki zazna, ali imamo roko primerno postavljeno in dvignjeno za pravilen odčitek. Če upoštevamo navodila, naj bi imel merilnik pritiska toleranco +/– 3mmHg, pri utripu pa +/– 5 %. Z enim polnjenem akumulatorja naj bi brez težav opravili 80 meritev, nato moramo merilnik napolniti s priloženim napajalnikom.

iHealthov izdelek je digitalni nadomestek običajnih merilnikov pritiska.

iHealthov izdelek je digitalni nadomestek običajnih merilnikov pritiska.

Uporaba je preprosta, saj nas program iHealth MyVitals vodi po korakih. Poglavitna naloga je preprosta – izmeri, zapiši in prikaži. Lahko tudi kot trend skozi daljše obdobje. Program nas bo tudi opozoril, da moramo opraviti meritev. Tudi če nimamo drugih tipal podjetja iHealthLabs, lahko v mobilno aplikacijo vnašamo razne podatke, na primer zaužito hrano, izmerjeno težo in podobno. Vse skupaj lahko prenesemo tudi na spletne dveri in nato podatke pregledujemo na domačem računalniku. Program na mobilniku podpira več uporabniških profilov in celo način gostovanja, tako da lahko en merilnik (in pripadajočo mobilno napravo) uporablja več ljudi.

Zastavi se vprašanje natančnosti, ki je v spletnih forumih pogosto predmet dvomov in ponekod celo kritike. Najprej je treba povedati, da ima iHealth vse potrebna potrdila o kakovosti in točnosti, tako v ZDA kot v Evropi. S tem smo se podali v primerjavo z domačimi (že malo rabljenimi merilniki pritiska). Seveda so bila opazna odstopanja, a v minimalnem obsegu, odčitek na iHealth pa je bil vselej konsistenten.

Merilnik iHealth stane le nekaj evrov več kot ta navaden merilnik in če že moramo izbirati med obema možnostma in imamo ustrezno mobilno napravo – zakaj ne bi imeli nečesa, kar se lahko poveže s telefonom? Toda njegovo pravo vrednost bomo morda lahko ocenili šele čez kak mesec. Če bodo izdelovalci res začeli množično ponujati merilnike pritiska in utripa, vgrajene v zapestne ure (take s prebiranjem pritiska ob pomoči laserskih tipal), utegne sedanji iHealth čez noč postati zastarel. Seveda pa bo treba še počakati in najprej preveriti njihovo natančnost in ceno. 

iHealth Wireless Blood Pressure Wrist Monitor

Izdeluje: www.ihealthlabs.eu

Prodaja: www.sanolabor.si

Cena: 80 EUR.

✓    Lično oblikovanje, preprosta raba, zmogljiv in celovit priloženi app.

✗    Vprašanje točnosti meritev, meritve samo na zahtevo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji