Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2008

Tehnomanija

Tehnomanija

Programerji pri razvoju novih programov včasih zaradi lažjega testiranja počnejo prav hecne reči, pogosto pa pri tem pozabijo "pospraviti" za seboj. Nekaj takega se je očitno zgodilo tudi v Googlu pri razvoju platforme Android. Novi telefon T-Mobile G1 se preprosto vnovič zažene, če v kateremkoli programu, recimo odjemalcu elektronske pošte, vtipkamo besedo "reboot", To, kar je ena najbolj bizarnih napak v zadnjem času, je odkrilo nekaj uporabnikov povsem slučajno, med tipkanjem besedil. Google je med tem "napakico" že popravil. Kaj za vraga so mislili?

*

Verjeli ali ne, Microsoft je nedavno objavil popravek za ranljivost v operacijskem sistemu Windows NT (in naslednikih), ki so jo odkrili že pred sedmimi leti. Posodobitev z imenom MS08-068 vsebuje popravek za NT LAN Manager in uporabo protokola SMB (Server Message Block), ki je doslej omogočal preusmeritev vhodnih SMB povezav, s čimer so vdiralci dobili nadzor nad uporabnikovim računalnikom. To ranljivost, denimo, uporablja dobro znano orodje Metasploit. Čeprav so varnostni inženirji že večkrat pozvali k rešitvi, je Microsoft razpoko zakrpal šele zdaj. Zakaj? Nihče ne ve smiselnega odgovora.

*

Med nastajanjem nove generacije okolja Windows je prišel na plan zanimiv podatek. Microsoft je namreč napovedal, da v svojem prihajajočem operacijskem sistemu ne bo podprl tako imenovane hibridne tehnologije SLI in AMDjeve alternative CrossFire, ki ju ocenjuje za preveč nestabilni. Tudi sicer se Microsoft bolj ogreva za sisteme z enim samim GPU, predvsem ker tako lahko doseže manjšo porabo in boljši nadzor nad energijo. Nekateri menijo, da je zaušnica za Nvidio in AMD prišla v sozvočju z Intelom, ki za nova Okna pripravlja novo ofenzivo na področju grafike.

*

V časih, ko na področju osebnih računalnikov srečamo razmeroma malo resničnih inovacij, se pozornost celotne industrije usmerja na pametne telefone. Čeprav je bila konkurenca med različnimi platformami že doslej precej izražena, prava tekma šele prihaja. Zdi se, da Nokia kot vodilni izdelovalec na tem področju misli korak naprej. Do konca leta bodo tako prevzeli družbo Symbian in, kar je še bolj pomembno, postopoma bodo za celotno platformo odprli kodo (pod licenco Eclipse Public Licence). Seveda ne gre za dobrodelno akcijo, temveč umerjen odgovor na izzivalce, kot so Apple, Google in Microsoft. S tem naj bi zajamčili širšo podporo in nevtralizirali pohod Linuxa. Počakajmo še malo, še zanimivo bo.

*

Vse kaže, da časi internetne nevtralnosti počasi minevajo. V zadnjem času se pritiski na ponudnike vsebine z vseh mogočih smeri kar vrstijo. Na eni strani so tu interesni lobiji (glasbena, filmska industrija), državne institucije, zdaj pa je, kot kaže, na vrsti kar samocenzura. Google je, denimo, po razkritju s strani angleške družbe BBC umaknil posnetke s storitve YouTube, ki so kazali in glorificirali najstniške morilce z univerze Columbine. Facebook je nedavno umaknil nekatere italijanske neonacistične strani, tokrat celo pod pritiskom evropskih regulatorjev. Včasih ne gre brez tožb - vodilne može družbe Google v kratkem v Italiji časa sojenje, ker so dovolili objavo video posnetka dogodka, kjer so se sošolci posmehovali najstniku z Downovim sindromom. Zanimivo, da je moral signal vselej priti "od zunaj", tako da je ta novo nastala "etika" milo rečeno - sporna.

*

Politika v računalništvu ni nič novega, računalništvo v politiki pa doslej ni bilo v ospredju. Morda zato, ker so bili svetovni vodje doslej večinoma računalniški analfabeti. Časi se spreminjajo. Barack Obama je, denimo, zvesti uporabnik BlackBerryja, nedavno pa je objavil, da bo redna sporočila za državljane objavljal tudi prek spletne storitve YouTube. Po drugi strani bo kot predsednik komunikacijo prek spletne pošte (in še posebej prek Blackberryja) moral opustiti. Zaradi varnosti. Obstaja pa možnost, da bo v ovalni pisarni smel imeti prenosnik, česar dosedanji predsedniki niso imeli. Nekoliko v ozadju pa je minila mini afera, ko so tuji hekerji vdrli v računalnike štabov obeh kandidatov za ameriškega predsednika. Vdore je odkril FBI, ki je obvestil predstavnike kandidatov, ti pa so nato najeli strokovnjake za ustrezno zaščito. FBI menda ve, kdo je iskal podatek o bodoči politiki kandidatov, vendar teh informacij ne želi razkriti javnosti.

*

Video kasete VHS se dokončno poslavljajo. Japonski JVC, ki je leta 1976 izumil trak za snemanje video posnetkov in kasneje s tem zanetil revolucijo na področju domače filmoteke, je opustil proizvodnjo samostojnih snemalnikov. Za nekaj časa v proizvodnji ostajajo le kombinirane enote skupaj z zapisovalniki DVD. V več kot 30 letih proizvodnje so samo pri JVCju naredili okoli 50 milijonov videorekorderjev, tekmeci pa še precej več. Analitiki pa menijo, da se zgodovina ne bo ponavljala. Po splošnem mnenju sedanji nosilci DVD in nekoliko tudi blu-ray ne bodo preživeli 30 let. Prihodnost je v internetnemu dostopu do vsebin, ki bo predvidoma prevladal že v naslednjih petih letih.

*

Kaj filmi in glasba - igre so prava zlata jama. Nedavno poročilo britanske organizacije za zaščito potrošnikov je pokazala, da je prodaja video iger nedavno presegla vrednost prodanih artiklov s področja filmov in glasbe. Prodaja iger za različne sisteme se kljub ekonomski krizi še naprej hitro povečuje in bo letos kar za 42 % večja kakor lani. Do konca leta naj bi tako prodali za 5,7 milijarde evrov iger in zgolj za 5,48 milijarde glasbe in filmov. Sprememba navad kupcev se kaže tudi v sprejemanju novosti, ki so na področju iger deležne vsaj tolikšne pozornosti kot priznani film ali glasbeni album priznanih izvajalcev.

*

Pri milijardah evrov vrednih izdelkih s področja zabavne elektronike in računalništva, ki prihajajo s Kitajskega, goljufije niso nič presenetljivega. Toda priznati je treba, da domišljija goljufov pogosto nima meja. Nedavno so se v trgovinah z elektronskimi deli znašli kondenzatorji, ki so razred zase. Slika verjetno pove več kot besede. Potem pa beremo o nenadnih vpoklicih izdelkov, ki bojda "niso nevarni".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji