Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2013 | Teme: televizor

Štiri ka – začetni obračun

Kratica 4K se kot virus širi na področje večpredstavnosti. Prvi so jo vzeli za svojo prestižni televizorji, zatem projektorji, kaj hitro pa jim utegnejo slediti tudi prenosniki, tablice in celo pametni telefoni. Kako se 8,3 milijona slikovnih pik obnese v svetu televizorjev, smo tokrat preverili kar na treh primerkih.

Oznaka 4K označuje ločljivost zaslona, ki ga sestavlja skoraj 8,3 milijona slikovnih pik, oziroma kot v svetu večpredstavnosti radi zapišejo izdelovalci, 3840 × 2160 pik. Med izrazi, ki označujejo ločljivost 4K, bomo naleteli tudi na oznako »Ultra HD«. Kaj pravzaprav pomeni ta ultra visoka ločljivost? V praksi 4K prinaša kar štirikrat več podrobnosti kot tipična polna visoka ločljivost (Full HD). To pomeni, da bo prikazana slika še podrobnejša, če ne kar neverjetno realistična.

Kot rečeno, so v jabolko po imenu 4K prvi ugriznili prav izdelovalci televizorjev, ki takšno ločljivost potrebujejo tudi zavoljo hitro rastočih diagonal zaslonov, saj se pri diagonalah televizorjev, večjih od poldrugega metra, kakovost slike v primeru »le« polne visoke ločljivosti matrike vidno manjša. Ločljivost 4K pa ni rezervirana samo za zaslone z dolgimi diagonalami, kot konkurenčno prednost jo bodo skušali čez kakšno leto prikazati tudi izdelovalci tablic in celo pametnih telefonov, čeprav se zdi takšna gostota pik na majhnih zaslonih resnično nepotrebna. Se bomo pa zato toliko bolj razveselili tega, da bodo kmalu tudi mobilne naprave sposobne zajemati svet okoli sebe v ločljivosti 4K. Prav pomanjkanje ustreznih vsebin danes najbolj omejuje prodor tehnologije zaslonov ločljivosti 4K v gospodinjstva in poslovna okolja. To smo precej grobo spoznali tudi na tokratnem preizkusu televizorjev, saj nismo imeli na voljo prav veliko vsebin v ločljivosti 4K, ki bi jih preizkušeni modeli lahko predvajali. Čeprav smo iz spleta prenesli več uradnih demo posnetkov prihajajočih filmov, posnetih v 4K, jih prav noben izmed preizkušenih TVjev ni znal predvajati prek ključka USB. Edine 4K vsebine, shranjene na ključkih USB, ki so jih televizorji lahko prikazali, so bile fotografije ločljivosti 4K. Pri različnih demo posnetkih, ki jih uporabljajo izdelovalci televizorjev za prikaz njihovih zmogljivosti, navadno vodijo barvno bogate vsebine s počasnimi prehodi slike, saj bi sicer hitro gibanje (npr. šport) lahko pokazalo na kakšno hibo v televizor vgrajenega »matematika«.

Predvajalniki ploščkov blu-ray so se tudi izkazali za bolj klavrno rešitev, saj zanje trenutno še ni  skupnega standarda (izdelovalci se še niso uskladili o rabi video kodekov), zato je iluzorno pričakovati, da bodo na področju 4K združljivi med različnimi modeli različnih znamk televizorjev. Poleg tega trenutno na trgu skorajda ni moč najti blu-ray ploščkov z video vsebinami v ločljivosti 4K.

Najboljši in zaenkrat tudi edini učinkovit način, kako preveriti kakovost slike in videa v ločljivosti 4K (poleg že omenjenih fotografij), tako ostaja priklop televizorja na zmogljivo grafično kartico računalnika in predvajanje video vsebin prek slednjega. Vsekakor pa potrebujemo za tak podvig grafično kartico z vmesnikom HDMI različice 1.4, ki ga najdemo na vseh televizorjih 4K.

Zanimivo alternativo predvajalnikom blu-ray in namenskim večpredstavnim podaljškom (da, tudi ti še niso osvojili 4K) ponuja še zadnja generacija igralnih konzol, saj se tako Microsoftov Xbox One kot Sonyjev PlayStation 4 hvalita s podporo ločljivosti 4K. Ker obe konzoli gradita na temeljih iz računalniškega sveta, bi si upali staviti, da se bosta pri predvajanju vsebin 4K v prihodnje izkazali celo bolje kot namenski predvajalniki ploščkov blu-ray. O tem, ali bosta premogli dovolj grafične in matematične moči za igranje iger v tej ločljivosti, pa je prezgodaj soditi, saj prikaz 40 do 50 sličic na sekundo v ločljivosti 4K vsekakor ni mačji kašelj, in sicer sodi v domeno okoli dva tisočaka evrov vrednih računalnikov.

K sreči je v vse danes razmeroma drage televizorje 4K vgrajen tudi slikovni procesor, ki jim omogoča, da vire v polni visoki ločljivosti (Full HD, 1080p), pa tudi nižjih, obdelajo in prikažejo v 4K. To jim v primeru ločljivosti 1080p in 720p presenetljivo dobro uspeva, signal standardne ločljivosti in nižjih pa je očitno že tako »redek«, da je zanje prevelik zalogaj. Oziroma, povedano drugače – za spremljanje TV programov v standardni ločljivosti je nakup televizorja 4K preprosto metanje denarja stran.

Za konec smo prihranili še eno najboljših lastnosti televizorjev 4K – njihovo sodelovanje z vsebinami, predstavljenimi v treh dimenzijah. Večina povprečnih gledalcev se strinja, da je pasivna tehnologija 3D očal z vidika rabe preprostejša in za daljše gledanje manj naporna (očala so »plastična«, torej lahka, in zelo poceni). Video zanesenjaki pa še vedno vedo, da je v primeru pasivnih 3D očal dejanska ločljivost nižja kot pri precej dražjih (in težjih) aktivnih rešitvah. A 4K na področju pasivnega 3D prikaza dela čudeže, saj dobimo na obeh očesih polno visoko ločljivost in tako znatno boljšo 3D izkušnjo kot pri večini današnjih 3D televizorjev, pri čemer se nam ni treba ubadati z motečim potencialnim utripanjem 3D slike v primeru aktivnih 3D očal ter izgubo svetilnosti ob nenadnih premikih glave ... 4K televizorji bodo odigrali tudi bržkone najpomembnejšo vlogo pri prodoru tehnologije gledanja 3D vsebin brez pomoči namenskih očal, saj je velikansko število slikovnih pik nujni predpogoj, da bo 3D slika dobro vidna z različnih zornih kotov.

■ Philips 65PFL9708.

Odkar je blagovna znamka televizorjev Philips prišla v roke družbe TP Vision, so se omenjeni izdelki začeli zelo hitro prilagajati trendom v tej panogi. Tako je bil TP Vision eden prvih, ki je napovedal in tudi na police trgovin spravil svoje 4K televizorje ter pri tem celo držal obljubo o dostopni ceni, čeprav se je pri omenjenih petih evrskih tisočakih težko pogovarjati o cenovni dostopnosti. Vsekakor pa tokrat preizkušeni televizor Philips 65PFL9708 ponuja največ zaslonske površine za odšteti denar. Kot je pri Philipsovih televizorjih že v navadi, tudi testni model postreže z zelo ostro in barvno prepričljivo sliko. Zahvaljujoč kar šestjedrnemu slikovnemu procesorju in tehnologiji Ultra Pixel HD se zgledno odreže tudi pri obdelavi virov nižje ločljivosti. Slikovni procesor namreč vsako barvno piko razdeli na štiri barvne podpike in dodatno obdela, to pa v praksi pomeni, da zna ustvariti in prikazati več podrobnosti tudi na manj jasnih delih slike, kjer jih sicer konkurenti ne znajo. To hkrati tudi pomeni, da si televizor za prikaz 4K in višje ločljivih fotografij vzame tudi kakšno sekundo več, a mu tega vsekakor nismo zamerili.

Za prikaz 3D slike televizor uporablja pasivno tehnologijo, katere implementacijo lahko pohvalimo. Ker gre za sodoben Philipsov televizor, seveda ne manjka osvetlitev okolice, imenovana Ambilight, ki s pomočjo diod LED osvetljuje okolico zgornje in obeh stranskih stranic televizorja, kar še doda k občutku kontrastne slike. Del televizorja, posvečen pametnemu dostopu do aplikacij in internetnih vsebin Smart TV, je enak drugim modelom te znamke in smo ga na račun velikega števila lokaliziranih aplikacij v preteklosti že pohvalili. Delo z aplikacijami je po zaslugi daljinca z vgrajenim žiroskopom otročje lahko in hitro.

Philips 65PFL9708 si ni prislužil prav veliko minusov. Še najbolj smo pogrešali vgradnjo zmogljivejše zvočne rešitve, ne nazadnje televizor ni prav poceni in bi si izdelovalec močnejši ali celo dodaten par zvočnikov brez težav privoščil.

Philips 65PFL9708

Proizvaja: www.tpvision.com.

Prodaja: www.eltus.si, www.harveynorman.si, www.bigbang.si

Cena: 5000 EUR.

✓    Glede na diagonalo zelo kakovostna slika, zmogljiv slikovni procesor, daljinski upravljalnik.

✗    Zgolj povprečna kakovost vgrajenih zvočnikov.

■ Samsung UE55F9000.

Ne zgodi se prav pogosto, da na preizkusu televizorjev zapišemo, da se je Samsungov model po prikazani sliki med primerljivimi modeli najslabše odrezal. A tudi to se ob prestižni konkurenci zgodi. Prav tako moramo takoj zapisati, da je slika 4K še vedno odlična, prav tako so zelo zelo dobro videti vsebine, ki jih štirijedrni procesor iz ločljivosti 1080p »dvigne« v 4K. Pikolovce zna zmotiti Samsungovo pretiravanje z zasičenostjo barv, ki pa ga lahko s posegi v menuje skoraj povsem odpravimo. Samsung pri svojih prestižnih modelih vztraja pri aktivni tehnologiji prikaza 3D slike, televizorju pa prilaga dvoje aktivnih 3D očal. Globina 3D slike je resnično impresivna, zmoti le pretirana občutljivost za premike glave (posledično tudi očal), ki začasno poslabša kakovost slike.

Samsung je z modelom UE55F9000 ubral zanimivo pot k doseganju vitkosti televizorja. Večino vmesnikov (HDMI, USB, žično in brezžično povezavo ter antenske in zvočne priključke) je namreč preselil v zunanjo škatlico, ki se prek enega samega kabla poveže s televizorjem. V praksi se zdi, da so kabli, skriti za hrbtom televizorja, še vseeno elegantnejša rešitev s stališča same estetike. Zato pa Samsung obljublja, da bodo v prihodnje uporabniki teh pametnih televizorjev s fizično nadgradnjo »škatlice« prejeli še pametnejše funkcije.

Korejski izdelovalec že pregovorno blesti na področju pametnih TV funkcij in tudi pri preizkušenem modelu ni nič drugače. Smart TV del televizorja si zasluži vse pohvale za implementacijo, prav tako se od tokratnih konkurentov bolje znajde pri opravljanju nalog večpredstavnega predvajalnika, ki pa, tako kot drugi, še ne prebavlja vseh 4K vsebin, serviranih na ključku USB.

V televizor vgrajen zvočniški par je sposoben dobre zvočne reprodukcije, upoštevaje njuno velikost. Zahtevnejši uporabniki pa si bodo podobno kot pri Philipsu zaželeli še »zvočne poličke« pod televizorjem, ki bi popravila globino in jasnost vseh tonov.

Daljinca svoje delo opravljata zelo dobro, piko na i spletni komunikaciji in »igranju« z gestami pa postavi v zgornji rob televizorja vgrajena kamera.

Samsung UE55F9000

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 4000 EUR.

✓    Zmogljiv slikovni procesor, odličen prikaz 3D slike, daljinska upravljalnika.

✗    Povprečna kakovost vgrajenih zvočnikov, dodatna škatlica s priključki.

■ Sony 55X9005A.

Sonyjeva Bravia X9 daje uporabniku že v 55-palčni različici (na voljo sta še 65- in 84-palčna modela) hitro vedeti, da ima opravka s prestižnim televizorjem. Poleg velike slikovne površine padeta v oči debelejša stranska robova z vgrajenimi trisistemskimi zvočniki, ki svoje delo opravljajo naravnost odlično in v povprečno veliki dnevni sobi zadovoljijo ušesa večine gledalcev, tudi zahtevnejših.

Zvok pa ni edina vrlina televizorja. Tehnologija prikaza širše barvne palete, imenovana Triluminous, se tudi v praksi izkaže odlično (deluje le v načinu Live Colours), saj zna ta televizor prikazati še tako majhne razlike med posameznimi barvnimi odtenki. Odvisno od barvnega okusa uporabnika lahko ta razširjeno barvno paleto uporablja ali ne, tudi v slednjem primeru pa so barve pristne in žive, slika pa zelo kontrastna. Manj všeč nam je bila uporaba svetlečega stekla nad matriko zaslona, saj znajo številni odsevi v svetlejših prostorih zmotiti gledalce. Zato pa ne razočara pasivna implementacija prikaza 3D podob, ki v navezi s slikovnim procesorjem, vgrajenim v televizor, svoje delo opravlja zelo dobro.

Tudi Sony televizorju prilaga par daljinskih upravljavcev. Večji je klasične zasnove in primeren zgolj za uporabo klasičnih funkcij, sprehajanje po menujih in funkcijah pa že zahteva nekaj potrpljenja. Manjši je še preprostejši in namenjen le osnovnejšim opravilom, a je upravljanje z njim po zaslugi malce večjih tipk kljub vsemu nekoliko lažje. V obrambo zares manj primernima daljincema lahko zapišemo, da manjši k sreči kot eden prvih podpira tehnologijo NFC. Zato lahko uporabnik, če si lasti enega najpametnejših mobilnih telefonov, preprosto poveže daljinec televizorja in telefon ter vse skupaj upravlja prek mobilne aplikacije na zaslonu, občutljivem za dotik. Takšno upravljanje močno priporočamo tudi sami, še bolje pa se ta kombinacija odreže pri brskanju po spletu ali deljenju vsebin med pametnim telefonom in televizorjem.

Implementacija v splet povezanih aplikacij ne pozna tolikšne lokalizacije kot pri konkurentih, čeprav japonski gigant ponuja dostop do vrste brezplačnih spletnih video vsebin.

Sony 55X9005A

Izdeluje: www.sony.com.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 4000 EUR.

✓    Odlična in živobarvna slika, nadpovprečna zvočna rešitev.

✗    Slabša daljinska upravljalnika, odseven zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji