Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2013 | Teme: android, pametni telefon

Še vedno v povprečju

Podjetje Yarvik poznamo v Monitorju predvsem po poceni androidnih tablicah. Tokrat smo dobili v roke njihov pametni telefon, ki sliši na ime Ingenia X1 in ga prav tako poganja Googlov operacijski sistem.

Manj uveljavljeni izdelovalci telefonov in tablic so se očitno za znosne zneske dokopali do zaslonov IPS. Zadnje čase smo tako priča mobilnim napravam z imeni Yarvik/Prestigio/GoClever, ki se ponašajo s kakovostnimi zasloni IPS. Takšna je tudi Ingenia X1 in slika, ki jo v ločljivosti 960 × 540 pik kaže njen zaslon, je solidna. Vidni kot je širok in barve žive, a se zaslonu zaradi velikosti pozna manjša ločljivost. V diagonalo meri 5,3 palca, tako da je posamezne točke mogoče videti, a gre kljub temu za nadpovprečen zaslon.

Cena izdelave se je očitno znižala tudi dvojedrnim procesorjem ARM A9, ki delujejo pri enem gigahertzu, saj se tudi to čipovje najde v praktično vseh napravah izdelovalcev tega kova. Delovanje Androida 4.0 je dobro, čeprav je nekaj zatikanja, a tudi zaradi različice operacijskega sistema, saj je stanje na podobnih napravah z Androidom 4.1 veliko boljše. Preobleka, ki si jo je Yarvik zamislil za Android, je minimalistična, a ima zelo čudno potezo. Trije androidni gumbi na dnu zaslona so kot tisti iz golega Googlovega operacijskega sistema, vendar ne opravljajo enakih nalog. Tako desni gumb, ki bi moral pokazati odprte programe, v slogu Androida 2.x pokaže nastavitve. Pri Androidu naj omenimo še to, da je mogoče nameščati slovenske programe, česar za telefone Prestigio, opisane v prejšnjih številkah, ni bilo mogoče reči.

Strojno gre pohvaliti še osemmegapikno kamero, ki nagrad sicer ne bo dobivala, a je soliden fotoaparat. Zalomi se še pri sami izdelavi, ki daje občutek, da je telefon težko uničiti. Vendar je ta občutek bolj podoben tistemu, ki ga imajo lastniki Lade, kot tistemu, ki ga imajo lastniki Volvov. V notranjosti sta dve reži za kartici SIM in ena za kartico mikro SD. Slednja bo prišla še kako prav lastnikom, ker ima telefon le 4 GB pomnilnika.

Ingenia ni slab telefon, prav tako bi težko rekli, da je dober. Tako se skriva nekje v povprečju in ga je kot takega težko priporočiti. Če že iščete poceni telefone brez vezave, se je morda bolje ozreti proti znamki Prestigio in njihovemu Multiphonu 4500 duo, čeprav tudi tam ni vse idealno. Manj uveljavljeni izdelovalci so spodobnim izdelkom vse bliže, a na resnično dober telefon iz teh logov še čakamo.

Yarvik Ingenia X1

Pametni telefon.

Prodaja: domex.si.

Cena: 300 EUR.

✓    Zaslon IPS, skoraj nedotaknjen Android.

✗    Android 4.0, premalo pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji