Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2017

Projektorji - preizkus

Acer H6518BD. Acer že vrsto let izdeluje projektorje za domači kino. Na tokratni preizkus smo prejeli dva modela. A že cenejši model, Acer H6518BD, je precej dober projektor. Očitno želijo ponuditi dober kompromis med funkcionalnostjo, zmogljivostjo in ceno, in to jim uspeva. Za prikaz slike uporablja tehnologijo barvnega kolesa DLP, ki v navezi z zmogljivo žarnico dosega precej visoko svetilnost 3200 ANSI lumnov, torej je slika zelo svetla, saj projektor meri na to, da ne bo vedno rabljen v temnem prostoru, temveč naj bi ga predvsem mlajši uporabniki uporabljali tudi čez dan in ob dnevni svetlobi. Projektor je med delovanjem precej glasen, tudi vklop varčnega (ECO) načina, ki svetilnost zmanjša za okoli četrtino, ne postreže z bistveno tišjim delovanjem.

Projektor, ki sliko prikazuje v polni visoki ločljivosti tako vabi tudi igričarje, saj zmore prikazati spodobno 3D sliko z osveževanjem 144 Hz (podprta je tehnologija družbe Nvidia), premore celo funkcijo spreminjanja vsebin 2D v vsebine 3D, kar ustvari na trenutke zanimiv rezultat. Barve so dobre in v okviru nizkocenovnih projektorjev DLP, znatno prepričljivejši je kontrast, ki pritrjuje številkam v tehničnih podatkih – slika je bila vidno kontrastnejša od nekaterih podobnih tekmecev. Izbira slikovnih načinov je bolj skromna, a lahko sliko s sicer za projektor precej omejenimi nastavitvami vsaj delno prilagodimo svojemu okusu.

Hrbtna stran projektorja je dobro založena z video in avdio priključki, pri nastavitvah slike pa je projektor bolj skromen. Ne omogoča premika leče, pa tudi programske nastavitve odpravljanja trapezaste slike so zgolj plebejske. Vgrajeni zvočnik je 10 W, a z zvokom ob višji glasnosti ne prepriča. Priložen daljinski upravljalnik omogoča hitro delo z menuji in nastavitvami, žal pa projektor ne govori slovensko.

Acer H6518BD

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 3200 ANSI.

Kontrastno razmerje: 20.000 : 1.

Cena: 830 EUR, žarnica 200 EUR.

Uvoznik: www.pcplus.si.

Za: Cena.

Proti: Glasno delovanje.

Acer H7550BD. Model H7550BD je večji brat modela H6518BD, čeprav ima na papirju skromnejše tehnične specifikacije, a se v praksi prav tako dobro odreže. Večji je, nekaj pozornosti mu je namenil tudi oblikovalec, ki je poskrbel, da ne gre le še za eno škatlo. Acer je, tako kot pri vseh svojih projektorjih, uporabil tehnologijo barvnega kolesa DLP, za kakovost slike pa je zadolžen Texas Instrumentsov slikovni procesor Dark chip 3. Zadnja stran projektorja premore cel kup priključkov, tudi dva vhoda HDMI 1.4a (in še dodatnega na spodnji strani v skritem predalčku), v večje ohišje pa je inženirjem uspelo vgraditi tudi par zvočnikov (2 × 10 W). Rezultat je temu primeren – projektor lahko predvaja tudi zvok in (naj)manj zahtevnim uporabnikom prihrani naložbo v zvočni sistem. Presenetila nas je tudi možnost povezovanja zunanjih naprav prek brezžičnega vmesnika ali povezave Bluetooth (v »trebuh« projektorja moramo vstaviti ustrezen dodatni modul), kar nam pride prav na počitnicah ali dopustu. A zvočnih čudežev projektor seveda ni sposoben. Ko smo že pri zvoku, lahko dodamo, da smo projektorju najbolj zamerili glasno delovanje, ki ga ne uspe omiliti niti varčnemu načinu.

Svetilnost projektorja je s 3000 ANSI lumni visoka, zato je tudi slika za okus filmskih navdušencev (pre)svetla, na res črno barvo lahko kar pozabimo. Odvisno od postavitve projektorja utegne uporabnike zmotiti tudi precejšnje uhajanje svetlobe skozi reže, namenjene hlajenju. Uporabniški menu je preprost, v primerjavi z manjšim bratom pa je po zaslugi slikovnega procesorja nastavitev več (8 tovarniško prednastavljenih načinov), prav tako tudi dodatnih nastavitev slike in prikaza barv. A barvni prikaz nikoli zares ne prepriča. Upravljanje projektorja zahteva nekaj privajanja, saj Acer vztraja pri tem, da potrditve ukazov izvaja tipka »pomik v desno«, in ne »Enter« ali podoben gumb.

Še največja ovira je cena. S ceno blizu tisočaka ni konkurenčen neposrednim in podobno zmogljivim tekmecem.

Acer H7550BD

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 3000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 16.000 : 1.

Cena: 880 EUR, žarnica 200 EUR.

Uvoznik: www.pcplus.si.

Za: Oblika.

Proti: Glasnost delovanja, slabo umerjen prikaProti: barv.

 

Epsonov projektor EH-TW9300W je bil edini čistokrvni projektor hišnega kina, tak, kot ga zahtevajo filmofili.

BenQ W2000 je pristni projektor za hišni kino, kar dokazuje tudi v praksi. Svetilnost žarnice je 2000 ANSI lumnov, projektor pa razveseljuje s šestbarvnim kolesom in čipom DLP polne visoke ločljivosti, optimiziranim za kinematografski standard Rec. 709. Projektor se zelo dobro izkaže pri natančnosti barvnega prikaza in predvajanju vseh vrst video vsebin, inženirji so torej s kalibracijo upravičili funkcijo CinematicColour. Za razliko od večine cenejših projektorjev DLP preizkušeni BenQjev model nima težav s prikazom vsebin, ki vsebujejo hitro gibanje, učinek mavrice je viden le redko. Do najboljših mu tako zmanjka zgolj še boljši prikaz črne barve in temnejših delov slike.

Izdelovalec na veliko oglašuje tudi njegovo sposobnost predvajanja slike 3D, čeprav gre za funkcijo, ki je večina uporabnikov ne bo potrebovala. Optični del projektorja je povprečen, leča ponuja do 1,3-kratno povečavo (za več lahko uporabimo digitalno), ročno ostrenje pa je hitro in enostavno nastavljivo. Projektor pohvalno omogoča tudi navpični pomik leče. Všeč nam je bila štirismerna in posledično tudi nadvse učinkovita možnost odpravljanja trapeza. Hrbtna stran projektorja je zelo dobro založena s priključki, nič ne manjka, v projektor je vgrajen še par zvočnikov (2 × 10W), ki dobro opravljata svoje delo, najboljše med vsemi tokrat preizkušenimi projektorji.

BenQ W2000 se ni učil slovenščine, kljub temu je upravljanje s priloženim daljincem neproblematično. Po glasnosti delovanja se projektor uvršča med boljše (beri: tišje) na tokratnem preizkusu, a le v varčnem načinu. Projektor pozna tudi t. i. način Smart Eco, v katerem samodejno uravnava količino svetlobe glede na projicirano vsebino, a nas ta s svojimi »nihanji« ni prepričal. A celota prepriča: gre za zelo posrečen projektor za hišni kino.

BenQ W2000

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 2000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 15.000 : 1.

Cena: 1340 EUR, žarnica 200 EUR.

Uvoznik: www.panteh.si.

Za: Kakovost barvnega prikaza slike, uravnoteženost.

Proti: Nič.

Epson EH-TW9300W. Epsonov projektor EH-TW9300W je bil edini čistokrvni projektor hišnega kina, tak, kot ga zahtevajo filmofili. Sodi namreč med najdražje na trgu (dražji so praktično le še laserski projektorji), a svojo ceno upraviči s prikazano sliko in funkcijami. Sliki res ni mogoče ničesar očitati, barve so vrhunske, tudi prikaz črne barve in različnih sivinskih odtenkov ter podrobnosti je bil več razredov boljši od konkurentov na tokratnem preizkusu. Zato smo ga vzeli tudi za referenco. Raba zaslonke poskrbi za neverjetno dinamično kontrastno razmerje, kar pomaga predvsem pri prikazu črne barve. Epsonovi inženirji so v projektor vgradili še tehnologijo 4K e-Shift, ki projektorju omogoča prikaz vsebin ločljivosti 4K, in to kljub temu da slikovni čip prebavi le najvišjo ločljivost 1080p. Omenjena tehnologija pa prikaz slike po horizontali in vertikali zamakne za pol pike in omogoča projiciranje slike ločljivosti 3840 × 2160 pik. Kakovost slike se sicer tako ni znatno izboljšala, nas je pa presenetila ostrina, ki jo je projicirana slika kljub triku ohranila (pričakovali smo precej mehkejšo sliko).

Velik in težak projektor ima velike reže za hlajenje in vgrajene tišje ventilatorje, zato svoje delo opravlja tako, da ne moti uporabnika, sploh v tihem načinu je vrhunski. Svetilnosti je z 2500 ANSI lumni v izobilju, dobrodošla postane takrat, ko želi gledalec gledati vsebine 3D. Epson svetilnost meri po metodi CLO (Colour Light Output), kar pomeni, da vse prikazane barve zmorejo visoko svetilnost, pri projektorjih s tehnologijo DLP pa je najvišja vrednost svetilnosti dosežena zgolj pri prikazu bele barve. Kot se za drag projektor za hišni kino spodobi, je nastavitev slike zelo veliko (priključkov na zadnji strani prav tako), upravljamo pa jih s kar nekoliko nenavadno velikim daljincem. Epson žal ne govori slovensko. Večja pomanjkljivost vrhunskega projektorja je cena, saj treh tisočakov zanj ne bo odštelo prav veliko Slovencev.

Epson EH-TW9300W

Tip: 3LCD.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 2500 ANSI.

Kontrastno razmerje: 1.000.000 : 1.

Cena: 3000 EUR, žarnica 160 EUR.

Uvoznik: www.panteh.si.

Za: Vrhunska kakovost slike, tiho delovanje.

Proti: Cena.

LG PF1000U. LGjeva mala škatlica z zrcalom sliši na ime PF1000U. Gre za projektor z ultrakratko projicirno razdaljo, ki stavi prav na to, da za projekcijo slike ne potrebuje veliko prostora, torej je primeren za sleherno dnevno sobo. Za sliko diagonale 100 palcev zahteva le slabih 40 cm oddaljenosti od platna/stene, za televizorske mere, npr. diagonalo okoli 50–55 palcev, pa zgolj 10 cm! Nastavitve slike so enostavne, zelo posrečen je tudi daljinec Magic Remote, ki prihaja iz sveta televizorjev. Ima le osnovne gumbe in kazalnik. Uporabniška izkušnja je kljub temu odlična.

Tehnično je projektor enak modelu LG PF1500G in uporablja tehnologijo DLP v kombinaciji z virom svetlobe iz sijalk LED. A ker gre pri »obrnjeni« projekciji prek zrcala še za dodatno izgubo svetilnosti, je ta s 1000 ANSI lumni že resno nizka, zato je projektor resnično primeren za rabo v prostoru, v katerega ne vstopa (močna) dnevna svetloba. Varčni način pa žal žrtvuje precej svetilnosti in z njo tudi kakovosti slike. Žal prikazana slika ne navduši, ne po barvni plati, manjka tudi ostrine. Ima pa naprava zato druge adute, s katerimi ne želi konkurirati le drugim projektorjem, temveč tudi televizorjem. Vgrajen ima namreč digitalni tv sprejemnik, brezžično povezljivost (WiFi, WiDi in Miracast!), spletni brskalnik ter kopico namenskih aplikacij za dostop do pretočnih vsebin – YouTube, Netflix, Hulu in druge. Ne manjka niti predvajalnik večpredstavnih vsebin. Par vhodov HMDI pa poskrbi, da lahko nanj priklopimo tudi vse druge vire slike. V ozko ohišje sta vgrajena tudi dva skromna zvočnika (2 × 3W). Te omejitve so se zavedali tudi inženirji, zato so projektorju namenili še možnost povezovanja z drugimi zvočnimi napravami – prek avdio kablov ali brezžične povezave Bluetooth.

LG PF1000U

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 1000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 150.000 : 1.

Cena: 1000 EUR

Uvoznik: www.panteh.si.

Za: Razmeroma tiho delovanje, vgrajen tv sprejemnik, sodobna povezljivost, ne potrebuje veliko prostora.

Proti: Nizka svetilnost, v normalnem načinu glasen ventilator.

LG PF1500G . Kot rečeno, je LG PF1500G očiten sorodnik modela PF1000U, saj je vgrajen v podobno oblikovano ohišje, ki pa je v tem primeru še nekoliko manjših mer, saj ne potrebuje zrcala, v LGju pa so ga prikrajšali še za vrsto drugih dobrot, kot sta digitalni tv sprejemnik in odličen daljinec. Tudi v dimenzijsko najmanjši projektor na tokratnem preizkusu vgrajena optika je skromna, ponuja le 1,1-kratno povečavo. Projektor, ki tehta vsega 1,5 kg, zlahka prenašamo, zato utegne biti dobra izbira za vse, ki se ne želijo video projekciji odreči na počitnicah ali dopustu.

Po zaslugi LED vira svetlobe se projektor med delovanjem nič kaj ne segreva, prav tako je v primerjavi s konkurenti zgledno varčen pri porabi električne energije. Tudi deklarirana življenjska doba vira svetlobe je s 30.000 delovnimi urami pohvalno dolga. Kljub temu si velik minus – tako kot njegov brat – zasluži izvedba hladilne rešitve, saj ta svoje delo v normalnem načinu opravlja zelo slišno, tudi moteče. Pozna pa še srednji in zelo varčen način delovanja. Prvi je pogojno uporaben, drugi pa res tih, a razočara s prikazano sliko, ki že sicer ne blesti. Barvnega prikaza, ostrine in prikaza podrobnosti namreč ne more nadomestiti slikovni procesor Triple XD Engine. Osvetlitev LED sicer na papirju omogoča izjemno visok kontrast, a v praksi rezultat izostane. Kombinacija barvnega kolesa DLP in osvetlitve LED pa ima vsaj to dobro lastnost, da t. i. mavrični učinek ni prisoten/zaznaven.

V primerjavi s konkurenti z žarnicami UHP LG-jeva projektorja dokazujeta, da sijalke LED vendarle še niso zmožne ustvariti tako visoke svetilnosti, zato ju lahko priporočimo manj zahtevnim uporabnikom, ki bolj kot vrhunsko sliko cenijo prilagodljivost in varčnost. Oba LGjeva projektorja pa lahko pohvalimo tudi zaradi uporabniškega vmesnika v slovenščini.

LG PF1500G

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 1400 ANSI.

Kontrastno razmerje: 150.000 : 1.

Cena: 900 EUR.

Uvoznik: www.panteh.si.

Za: Majhne zunanje mere, povezljivost, podpora večpredstavnosti.

Proti: Nizka svetilnost, v normalnem načinu glasen ventilator.

 

NEC V302H. Projektor japonskega izdelovalca NEC, model V302H, je še eden izmed tistih, ki na področje hišnega kina lahko zaidejo samo po pomoti. Gre namreč za klasični poslovni projektor, ki se zelo dobro znajde tudi v izobraževalnih ustanovah. Na to spomni že prvi vklop projektorja, ki se zažene v načinu »Presentation«. Pohvali se z visoko ločljivostjo in lepo sliko, in to kljub razmeroma visoki svetilnosti 3000 ANSI lumnov. Žal je učinkovito hlajenje projektorja pri svojem delu (pre)glasno, zato ga bo večina uporabnikov uporabljala v varčnem načinu, kjer je raven hrupa nižja. A projektor je bil še vedno med najglasnejšimi na tokratnem preizkusu – očitno je, da ni namenjen delovanju v hišnem kinu. Do okolja prijazno delovanje ima sicer več pozitivnih plati, od nižje porabe energije do dolge življenjske dobe žarnice – ta naj bi po zagotovilih izdelovalca v varčnem načinu dočakala vsaj 6000 delovnih ur. Ker gre za poslovni projektor, se podatka o kontrastnem razmerju 8.000 : 1 ne smemo prestrašiti (če bi šlo za projektor za hišni kino, bi se številke bržkone mimogrede vsaj podvojile). Nasprotno, prikazana slika je sicer presvetla, a zelo kontrastna, celo bolj kot na nekaterih drugih tokrat preizkušenih tekmecih.

Uporabniki bodo hitro ugotovili, da na menujih ni slovenščine, se pa zato NECov projektor odkupi na področju priključkov, saj najdemo na hrbtni strani celo vrsto priključkov za prikaz slike oziroma videa (2x HDMI, 2x VGA, S-Video, RCA ...), omrežni vmesnik in vtič USB, ki omogoča enostavno predvajanje fotografij (podprt je zapis JPEG) s ključkov USB. Dodano vrednost projektorja predstavlja tudi programska oprema DisplayNote Presenter, ki omogoča več uporabnikom, da sodelujejo pri prikazu vsebine.

NEC V302H ima nekakšno svojo tržno nišo. Je klasičen poslovni projektor, ki pa tudi za potrebe hišnega kina ne razočara. Kakšna naj bo njegova vloga? Služben projektor, ki kdaj pa kdaj poroma domov …

NEC V302H

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 3000 ANSI.

Kontrastno razmerje: 8000 : 1.

Cena: 900 EUR, žarnica 265 EUR.

Uvoznik: www.pcplus.si.

Za: Kakovost slike.

Proti: Cena, glasnost.

Optoma HD27. Optomin projektor, odet v plastično ohišje bele barve, spominja na vrsto cenovno ugodnih bratov tega izdelovalca. Tudi model HD27 stavi predvsem na kategorijo zmogljivosti glede na ceno. Cenovno dostopen projektor ima namreč kar nekaj adutov. Projektor DLP z barvnim kolesom, na katerem je lep del površine obarvan belo, prinaša visoko svetilnost, očitno je, da ni namenjen zgolj uporabi v temnem oziroma zatemnjenem prostoru. Sliko prikazuje v polni visoki ločljivosti, povečavo in ostrino pa nastavljamo ročno. Izdelovalec optimistično navaja visoke vrednosti kontrasta (25.000 : 1), a jim v praksi ne moremo prikimati, saj o res črni barvi ni ne duha ne sluha. Prikaz barv je sicer precej dober za ta cenovni rang projektorja, vidi se, da tehnologija BrilliantColor dejansko opravlja svoje delo – projicirani viri visokih ločljivosti bodo zadovoljili gledalca. Projektor pozna 6 že nastavljenih načinov prikaza slike, z vstopom na menu nastavitev pa sliko lahko še dodatno prilagodimo svojemu okusu.

Tudi seznam stvari, s katerimi smo bili manj zadovoljni, ni prav kratek. Vgrajeni zvočnik je bolj za okras, velja ga pustiti izklopljenega, da ne moti uporabniške izkušnje. Kot večina nizkocenovnih Optom tudi projektor HD27 sodi v razred »razgrajačev«, saj hladilni sistem svoje delo opravlja precej glasno, nekoliko znosnejši je le varčni način. Kot rečeno, črno barvo bomo zaman iskali. Prav tako tudi slovenščino na menuju. Brezžična povezljivost in 3D vmesnik sta na voljo za doplačilo (ki si ga v tem cenovnem razredu bržkone ne privošči nihče). Je pa priloženi daljinec enostavno uporabljati.

Pod črto pa je Optoma HD27 prav to, kar so od njega želeli inženirji. Solidno zmogljiv projektor s pošteno sliko, namenjen tistim uporabnikom, ki razumejo, da za odšteti denar dobijo veliko – solidno sliko ob očitnem hrupu.

Optoma HD27

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 3200 ANSI.

Kontrastno razmerje: 25.000 : 1.

Cena: 732 EUR, žarnica 170 EUR.

Uvoznik: www.center-projekcije.si.

Za: Uravnoteženost zmogljivosti, cena.

Proti: Glasnost hladilne rešitve, (pre)svetla slika.

Optoma HD50. Optomin projektor HD50 je bil poleg modelov izdelovalcev Epson in BenQ edini, ki si je v očeh preizkuševalca zaslužil oznako projektor za hišni kino. Da je pripravljen na resno projiciranje video vsebin, razkriva že razmeroma velika leča projektorja, ki tudi omogoča 1,5-kratno optično povečavo, uporabnik pa jo ima tudi možnost navpično premikati. Gre še za enega v vrsti projektorjev DLP, ki želijo za odšteti denar uporabniku ponuditi kar največ.

Optomin model HD27 stavi predvsem na kategorijo zmogljivosti glede na ceno.

V projektor vgrajeni slikovni procesor zna obdelovati tako statične kot gibljive slike, marketinški oddelek pa je njegovim »trikom« nadel oznake Brilliant Color, Pure Color, Ultra Detail in Pure Motion. A privzete nastavitve prikaza slike nas niso navdušile, zato smo preverili, koliko rezerve ima projektor v ročnih nastavitvah. Začeli smo z načinom Cinema, ki je edina prava izbira za rabo v hišnem kinu. Kljub nižji svetilnosti v primerjavi z neposrednima konkurentoma smo pričakovali boljši prikaz črne barve, a zaman. Se je pa zato projektor odkupil pri predvajanju tekočega gibanja, denimo v akcijskih prizorih v filmih in ob spremljanju športnih dogodkov, kjer se je odrezal zelo dobro. Uporaba funkcije Ultra Detail še dodatno izostri sliko, zato jo vendarle priporočamo tudi največjim video puristom. Optoma HD50 le rahlo boleha za mavričnim učinkom, a je zaznaven le takrat, ko imamo obenem opravka z zelo svetlimi in temnimi predeli slike.

Žal tudi Optoma HD50 med delovanjem ustvarja bistveno več hrupa, kot bi si želeli, zato bo pri marsikaterem uporabniku delovala (le) v varčnem načinu. To je pravzaprav škoda, saj je očitno, da kitajski izdelovalec s tem modelom hišni kino jemlje zelo resno, a je hkrati tudi očitno, da se nekaterih (slabih) lastnosti ne zna ali ne more znebiti.

Optoma HD50

Tip: DLP.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik.

Svetlobni tok: 2200 ANSI.

Kontrastno razmerje: 50.000 : 1.

Cena: 1342 EUR, žarnica 311 EUR.

Uvoznik: www.center-projekcije.si.

Za: Dobra kakovost slike, optika.

Proti: Glasno delovanje, nekatere barvne slabosti (posebej črna).

Ricoh PJ WX4141NI. Naj že kar takoj zapišemo, da Ricohov projektor ne sodi med modele za hišni kino, temveč poslovne projektorje. Kot tak je primeren le za ugotavljanje ključnih razlik med segmentoma. PJ WX4141NI je bil eden izmed dveh projektorjev na tokratnem preizkusu, ki sta bila opremljena s sistemom leč, katere omogočajo prikaz slike na izredno kratki projicirni razdalji – vsega nekaj deset centimetrov od platna ali stene. Že s tem projektor dosega ključno konkurenčno prednost v sobah, kjer ni na voljo nekajmetrske dolžine za projiciranje slike. Ricoh je v tem projektorju uporabil tehnologijo barvnih koles DLP, slikovni čip pa sliko oblikuje zgolj v visoki ločljivosti WXGA (1280 × 800 pik).

Zaradi zasnove zrcal in leč je projektor po svojih zunanjih merah nekoliko večji (predvsem debelejši), a je ob tem s težo vsega tri kilograme še vedno presenetljivo lahek. Ker projektor sliko projicira na zelo kratki razdalji, tudi ne potrebuje velikanske svetilnosti, zato 3300 lumnov več kot zadostuje večini razmer, ki ga lahko doletijo v poslovnih okoljih. Je pa treba najti pravi položaj za projektor, saj je nastavljanje kontrastnosti in enakomernosti osvetlitve (zunaj centra) kar zalogaj. Barvna pravilnost je dobra, na svetlejših površinah zmoti le mavrični učinek. Pri predvajanju video vsebin se je Ricoh PJ WX4141NI solidno izkazal, a že zaradi nižje ločljivosti ni na ravni projektorjev za domači kino. Predvajanje vsebine s ključkov USB je omejeno na ozek nabor fotografij in video posnetkov. Več svobode ponuja omrežna povezava, ki po zaslugi aplikacij in povezav z mobilnimi napravami zmore odpreti ter prikazati/predvajati bistveno večji nabor dokumentov in datotek. Žal projektor sodi med glasnejše, zato tudi šibak vgrajeni zvočnik (2 W) ne more priti do izraza.

Ricoh PJ WX4141NI

Tip: DLP.

Ločljivost: 1280 × 800 pik.

Svetlobni tok: 3300 ANSI.

Kontrastno razmerje: 5.000 : 1.

Cena: 1379 EUR, žarnica 199 EUR.

Uvoznik: www.vibor.si.

Za: Ultra kratka projicirna razdalja.

Proti: Le visoka ločljivost, opazen mavrični učinek, glasno delovanje.

Tabela [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji