Objavljeno: 28.11.2006 01:26 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2006

Pogon na štiri jedra

Dvojedrni procesorji so se šele dobro uveljavili na trgu, oba izdelovalca pa že segata stopničko više. Bitko s časom in konkurentom je tokrat spet dobil Intel in prvi predstavil procesor s kar štirimi jedri: Core 2 Quad oz. Kentsfield, kot je razvojno ime procesorja.

Intel je pred nekaj meseci predstavil procesorje Core 2 Duo in pokazal, da ima arhitektura jedra Core še veliko rezerve. Poraba novih procesorjev je namreč razmeroma nizka, obenem pa procesorji iz družine Core 2 Duo dosegajo zelo zavidljivo zmogljivost ob nizkem taktu delovanja (še posebej v primerjavi s prejšnjim rodom Intelovih namiznih procesorjev, Pentiumov D). Smer, v katero naj bi se razvijali procesorji prihodnje generacije, je začrtana že nekaj časa: več jeder, več paralelizma pri poganjanju programske opreme, ob čedalje manjši ali vsaj konstantni porabi procesorjev prihodnosti.

Na konferenci IDF, ki je potekala letos septembra, je Intel že napovedal naslednji korak pri večjedrnih procesorjih: do konca leta naj bi predstavil prvi štirijedrni procesor, ki mu bo v začetku leta 2007 sledila celotna družina procesorjev s štirimi jedri z oznako Core 2 Quad. Glede na to, da se bodo večjedrni procesorji verjetno najprej uveljavili v strežniškem okolju, bi morda pričakovali, da bodo prvi procesorji s štirimi jedri prišli iz družine Xeon. Pokazalo se je, da ne bo tako: prvi štirijedrnik ima oznako Core 2 Extreme QX6700 (in je del serije Core 2 Quad, tako kot je Core 2 Extreme del serije Core 2 Duo), v Intelovi prodajni paleti pa bo nadomestil procesor Core 2 Extreme X6800, ki je namenjen zmogljivim namiznim računalnikom in delovnim postajam.

Core 2 Extreme QX6700 s tehničnega stališča ne prinaša veliko novega. Vpogled v jedro razkriva, da ne gre za novo zasnovo s štirimi jedri na skupnem siliciju. Pri Intelu so se namreč odločili za manjšo zvijačo in na skupno podnožje namestili procesor z dvema ločenima jedroma Core 2 Duo (vsako jedro posebej je enako kot tisto pri procesorju E6700), enako kot so nekoč že storili s prvimi dvojedrnimi Pentiumi. Jedri sta povezani le prek sistemskega vodila, tako da je sistem s QX6700 s tehničnega stališča primerljiv z dvoprocesorskim sistemom, v katerem bi uporabili dva procesorja Core 2 Duo E6700.

Procesor Core 2 Extreme QX6700 sestavljata dve jedri procesorja Core 2 Duo E6700.

No, dvoprocesorskih sistemov s procesorji Core 2 Duo seveda ne moremo sestaviti, Core 2 Quad pa ima še eno prednost pred večprocesorskimi sistemi: namestimo ga lahko na osnovne plošče. Novi procesor zaenkrat podpirajo Intelovi nabori družin 965 in 975, podporo novemu štirijedrniku pa so že napovedali tudi drugi izdelovalci osnovnih plošč. Podnožje je enako kot pri drugih Intelovih procesorjih, LGA775, in to moramo pohvaliti, saj pomeni, da bomo tudi zdajšnje sisteme (če sistemski nabor to podpira) lahko v prihodnosti nadgradili s štirijedrniki.

Tehnične značilnosti novinca so tako primerljive z modelom E6700. Takt delovanja je 2,66 GHz, vsak par jeder pa ima po 4 MB predpomnilnika. Procesor je izdelan v 65-nanometrski tehnologiji, podobno kot Core 2 Duo pa podpira 64-bitne razširitve ukazov EM64T. Glede na to, da ima procesor dve jedri več od drugih procesorjev Core 2, se seveda nekoliko bolj greje. Kljub temu je še vedno hladnejši od starejših dvojedrnih Pentiumov. Pod obremenitvijo je tako QX6700 dosegel temperaturo 65 °C, ob uporabi priloženega hladilnika. Procesor je tako daleč pod kritično mejo in dopušča precej prostora navijalcem, ki bodo z boljšim hlajenjem gotovo dosegali visoke takte delovanja. Na našem preizkusu smo procesor brez težav poganjali pri 3,2 GHz, pri tem pa je za hlajenje še vedno skrbel le priloženi hladilnik.

Orodje CPU-Z lepo pokaže, da se v procesorju skrivajo kar štiri jedra.

Kako se novi procesor obnese v praksi? Resnici na ljubo od novinca nismo pričakovali opazne pohitritve v primerjavi s procesorji Core 2 Duo. Testnih programov, ki bi podpirali več kot dve jedri, je malo, prav tako je nabor programske opreme, pri kateri bosta dve dodatni jedri pokazali opazno razliko v hitrosti izvajanja, dokaj skromen. Procesor smo preizkusili na osnovni plošči Intel D975XBX2, ki je najzmogljivejša osnovna plošča v Intelovi ponudbi. Opremili smo jo z 2 × 1 GB pomnilnika DDR2 s taktom 800 MHz. Za grafiko je skrbela kartica GeForce 7800GT z 256 MB pomnilnika. Rezultati preizkusa so zbrani v tabeli.

Rezultati meritev v testnih programih

Izkaže se, da je razlika pri testnih programih, ki izkoristijo več kot dve jedri, v primerjavi s predhodniki precej opazna. Procesor se dobro izkaže v večpredstavnih programih, medtem ko je v programih, kjer dodatni jedri ne prideta do izraza, počasnejši od prejšnjega šampiona, Core 2 Extreme X6800.

Družina procesorjev Core 2 Quad bo, če sodimo po njenem prvem in najzmogljivejšem predstavniku, pokazala precej. Zmogljivost procesorja bo sicer prišla do izraza le v programih, ki bodo podpirali delovanje na več kot dveh jedrih vzporedno. Glede na smernice bo takih programov in iger v prihodnosti čedalje več, tako da lahko pričakujemo, da bo čez pol leta razlika med "Dui" in "Quadi" še večja. Intel je AMD vrgel rokavico, velika konkurenta pa se bosta s štirijedrnimi procesorji spopadla že v kratkem, saj namerava tudi AMD še pred novim letom sploviti svojo štirijedrno rešitev.

Intel Core 2 Extreme QX6700

Kaj: Štirijedrni procesor.

Zahteve: Podnožje S775 na osnovni plošči.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si; Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: Še ni znana.

Za: Zmogljivost, združljivost z obstoječimi osnovnimi ploščami.

Proti: Programska podpora štirim jedrom je zaenkrat še omejena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji