Objavljeno: 20.12.2011 12:17 | Monitor December 2011

Pisma bralcev

Izboljšani teletekst?

Nekaj tv postaj (npr. ARD, France2) oddaja tudi HbbTV (izboljšan teletekst). Kakšni so razlogi, da naši kabelski operaterji tega še ne posredujejo?

Ivo

Sodelavec, ki je razvijalec v nemškem podjetju, ki razvija teletekst sisteme za televizijske postaje, pravi, da HbbTV ne prinaša nič novega, je počasen, poleg tega ga podpirajo le redki televizorji iz višjega cenovnega razreda.

Ali ojačevalnik deluje?

Najprej čestitam za posrečen filmček v septembrski številki Monitorja. Dobra igra, režija in kamera :).

Sicer pa se ravno naletel na (domnevno) rešitev moje težave, ki je v tem, da mi brezžični ruter dobro pokriva le spodnje prostore hiše, zgoraj in predhišo (na obeh koncih se pogosto zadržujem) pa bolj šibko, včasih pa sploh ne. Predstavljal sem si, da bi bil potreben kakšen ojačevalec (no, nekaj podobnega bi si želel tudi za signal mobilne telefonije, ki je itak samo Edge, le da je tu boljši zgoraj, v pritličju pa slab).

No, danes sem v spletu našel ojačevalnik wlan-signala avm fritz! n/g in ojačevalnik signala Netgear WN2000RPT.

Zanima me vaše mnenje. Kako je na sploh s temi rečmi? Ste (se ne spominjam)/boste kaj preizkušali? Je vredno tega denarja, od 70 do 115 EUR?

Varianta pa je omrežje po 220 V žicah z adapterjem in krajšim kablom na vsaki želeni lokaciji. O tem ste nekaj pisali, a ne najdem. Kaj menite na splošno o takih omrežjih in o konkretnem adapterju?

France

Najprej hvala za pohvale našega MonitorTV:)

Glede ojačevalca pa smo malce skeptični. Te naprave smo namreč pred časom preizkušali, hkrati smo preizkusili, na kakšne načine je mogoče podaljšati domet nekega WiFi omrežja. Ojačevalci se niso kaj prida izkazali, sploh glede na visoke cene, saj se po podobni ceni dobi že drug usmerjevalnik, ki ga je mogoče nastaviti, da deluje kot ponavljalec signala. Ta članek si lahko preberete tule:

www.monitor.si/clanek/se-dlje

Sam imam doma tako postavitev - tam, kjer dobim v hišo internetni kabel, imam prvi WiFi usmerjevalnik, nadstropje više pa drugega, ki ponavlja signal. Tako imam zares dobro pokritost. Na prvem usmerjevalniku ni treba ničesar nastavljati, drugi pa mora podpirati to ponavljanje (to sem rešil z neoriginalno programsko opremo DD-WRT in Linksysovim starejšim usmerjevalnikom WRT-54GL, ki je pri nas še naprodaj).

Kako "zrutati" Xperio?

Bral sem julijski uvodnik k reviji Monitor. Ker po pisanju sodeč veliko časa posvečate telefonom s sistemom Android, se obračam na vas z vprašanjem.
Imam nov SE Xperia mini (st15i). S sistemom Android se šele spoznavam in sem začetnik na tem področju. Zaenkrat nisem našel natančnih navodil, kako varno odkleniti oziroma rootati ta model s tovarniško oznako (st15i). Nameščen je Android 2.3.3.
Nekje sem prebral, da je pri tem modelu nekaj dodatno zaklenjenega, tako da običajni načini rootanja niso priporočljivi.
Predvsem bi želel imeti rootan telefon, da se znebim Mobitelovih programov (monitor, integral, planet, mobilna TV, vreme ...) in lahko izklopim oglaševanje, še najbolj pa zato, da bi namestil program tipa Droidwall z namenom določanja, katere aplikacije imajo dostop do 3G -umst omrežja - nadzor stroškov porabe podatkov.

Matej

Res, z Androidi se kar nekaj ukvarjam, žal pa nimam izkušenj s telefoni Sony Ericsson.

Malce sem pobrskal po forumu XDA (ki je ključni forum za vse v zvezi z Androidi) in pravijo, da je rootanje mogoče. Tam sem zasledil tudi, kako se odklene nalagalnik.

Se pa morate zavedati, da boste na ta način ostali brez garancije. Kolegu se je, recimo, pred kratkim pokvaril Samsung Galaxy 2 in ko so na servisu ugotovili, da se je igral z ROMi (telefon vsebuje števec, ki beleži nameščanja ROMov), mu ga niso hoteli popraviti kot v garancijskem zahtevku, ker je kršil pravila. Čeprav okvara ni imela nobene zveze z ROMi.

Matjaž Klančar

Nakup prenosnika 

Kupujem nov PC, na katerem bi rada, da mi normalno (torej ne prepočasi) delujejo sledeči programi:

- MS Office (za namestiti imam Windows 7 Ultimate) 

- Internet Explorer - hitro delovanje, če je mogoče, ker trenutno pop...... (oprostite izrazu)

- Outlook Express

- 3D modelirnik Catija

 

Lahko vprašam za nasvet, kakšno konfiguracijo naj kupim in kje?

 

Irena

Za prvo bi načeloma zadostoval praktično katerikoli računalnik, saj niso ravno zahtevni programi. Glede Internet Explorerja - tu po mojem ni kriv računalnik, temveč sam program, ki je znan po počasnem delovanju. Bi priporočali, da poizkusite brskalnik Google Chrome, ki je bistveno, bistveno hitrejši. Zahtevnejši pa je omenjeni Catia, toda načeloma bi moral vsak malo boljši prenosnik to poganjati brez težav.

**********Fotka par tablic, ena čez drugo?????************

Katero tablico?

Na gimnaziji bi za potrebe pouka nabavili tri tablice. Na žalost se med vso izbiro ne morem odločiti za nobeno. Tudi Monitor mi pri izbiri ni pomagal tako, da bi lahko rekel: tole hočem. Ker nimam možnosti, da bi določene funkcije preizkusil, sem v težavah.

Prosim, pomagajte pri izbiri:

- želim imeti možnost branja in pisanja Wordovih datotek DOC,

- čim večja povezljivost z videoprojektorji (vga, hdmi, dvi),

- SLO tipkovnico,

- priklop USB ključka,

- čas delovanja vsaj nekaj šolskih ur,

- zanesljivost delovanja,

- enostavnost nadgradnje, programi (zastonj) ...

Vsak predlog bo dobrodošel!

Robert

Načeloma je kar težko predlagati eno tablico, ki bi pokrila vse, kar omenjate. Najboljša je iPad, a ni ravno prijazna za pisanje Wordovih datotek v slovenščini (zaradi netipične tipkovnice). Zanjo je sicer na voljo pretvornik na HDMI, a ni raznih priklopov za USB in podobno. Podobne težave ima večina tablic z Androidom, tu se še najbolje obnese Asusov Transformer:

www.monitor.si/clanek/dvozivka

Ta ima sicer glede tipkovnice podobno težavo kot iPad (a je še največja verjetnost, da se težava uredi, saj gre le za programsko rešitev).

Glede na vse bi bila še najboljša katera izmed tablic z Windows 7. Tu bo največja težava vzdržljivost akumulatorja (3, 4 ure) in neprilagojenost Windows in drugih programov za zaslon na dotik. Toda v tem primeru se zdi boljša rešitev kar mini prenosnik, netbook.

Pogoni SSD na Windows XP?

Pred časom ste preizkušali SSD pogone, pa me zanima, ali mi lahko na kratko odgovorite glede uporabe SSD pogona v računalniku z naloženim Win XP. V članku omenjate ne najboljšo združljivost SSD pogonov z XPji. Kljub temu me zanima, kako bi bilo, ko bi vseeno uporabil tak pogon v računalniku z XPji (ali bi to res močno vplivalo na življenjsko dobo SSD pogona). Prijatelj ima manjšo pisarno s tremi računalniki (3x sistem 20 GB in podatkov cca. 5 GB) in je pripravljen investirati v tri SSD diske (OCZ cca.50-60 GB), odveč pa bi mu bilo kupovati še licenčni Win7 ...

Blaž

Pogon SSD seveda lahko uporabite tudi v Windows XP, pohitritev sistema bo prav tako očitna, le vseh prednosti tehnologije (recimo ukazov TRIM) ne boste izkoristili (če malce pretiravamo - nekako tako, kot bi gledali HD video vsebine na navadnem katodnem televizorju: prikazani video je lepši, a to kljub temu ni HD). Obvezno pa izključite vsaj samodejno defragmentacijo v operacijskem sistemu, ki pri pogonih SSD ni potrebna in zgolj po nepotrebnem prepisuje podatke po pogonu ter s tem skrajšuje življenjsko dobo "diska".

V vašem konkretnem primeru pa svetujemo previdnost pri nadgradnji: iz napisanega sklepamo, da gre za nekaj let stare računalnike, ki prav gotovo ne podpirajo novejših standardov SATA druge in tretje generacije (lahko se celo zgodi, da nimajo priključka SATA, odvisno od sestave sistema!). Zavedajte se, da lahko pogoni SSD izdatno pohitrijo sistem, a le, če računalnik ni podhranjen že v osnovi, torej pri sistemskem pomnilniku in procesorju.

Težave s podcasti

Veliko berem Monitor (zelo sem zadovoljen z vašo revijo) in sem že večkrat zasledil članke o raznih programih, s katerimi bi lahko pretakal k sebi določene video posnetke, predvsem z youtuba, nisem pa še zasledil oziroma našel nobenega programa, s katerim bi si lahko naložil katerikoli podcast, npr. tegale:
tvslo.si/predvajaj/#ava2.118884959
(ali pa morda ne znam?)

Milan

Tu je seznam vseh oddaj, ki jih rtvslo ponuja kot (audio/mp3 in video/mp4) podcaste:

www.rtvslo.si/podcast

Na žalost oddaje "Na lepše" ni med njimi, tako da se ni mogoče naročiti nanjo v obliki podcasta.
Kar pa zadeva programe za naročanje in spremljanje podcastov, smo jih aprila nekaj preizkusili v članku Lovljenje nadaljevanj: www.monitor.si/clanek/lovljenje-nadaljevanj

************Fotka kakšnega NASa**************

Varno shranjevanje na diske NAS

Prebral sem si vaš članek www.monitor.si/clanek/varna-shramba
Doslej sem imel, kot kaže, srečo, kar zadeva diske - nobeden ni odpovedal popolno - začele so se pojavljati napake, tako da se je podatke dalo skopirati.
Sem pa že doživel (2x), da je v strežniku odpovedal RAID kontroler (podatki na diskih so ponavadi potem neuporabni). Kakšne so vaše izkušnje s tem? Kako so na to pripravljeni NAS strežniki, ki ste jih testirali? Kakšno bi bilo vaše priporočilo glede uporabe NAS strežnikov za VARNO shranjevanje podatkov za domačo rabo?
Morda bi lahko ob testih dodali še podatek o porabi električne energije na leto v kWh (ker smo vedno bolj zeleno ozaveščeni ali pa smo zgolj Gorenjci ;-).

Domen

Res, z RAIDom se to zna zgoditi, čeprav je pri RAID 1 praviloma tako, da je mogoče disk brez večjih težav priključiti na navaden računalnik in z njega brati (to pri RAID 5, recimo, ne gre). So pa večinoma v uporabi linuxni datotečni sistemi Ext2 ali Ext3, torej potrebujete v tem primeru vsaj kak "živi" Linux.

V praksi pa je najlaže, če so podatki še kje, torej ne samo in le na strežniku NAS (vsaj tisti najpomembnejši). Praktično vse naprave imajo, recimo, vsaj en vmesnik USB, malce boljše pa tudi USB 3.0 ali eSata. Ti vmesniki so resda mišljeni bolj za drugo smer (torej da avtomatsko prekopiraš vsebino nekega USB ključa na NAS), a delujejo tudi tako, da naredimo backup NASa na zunanji disk. Za to pa toplo priporočamo uporabo USB 3.0 ali eSata - dobra možnost je, recimo, Netgear ReadyNAS Ultra 2, ki je tudi dobil zlati Monitor.

Apple iPad in video

Sem novopečeni lastnik iPada 2 wifi in imam nanj nameščen iOS 5.

Brskal sem po arhivu, po Jabuk.si in podobnih straneh, a nisem dobil pravega odgovora.

Potreboval bi podatek, kateri predvajalnik video datotek je dober. Lahko je tudi plačljiv. Samo, da bi požiral .avi .mkv datoteke s podnapisi .srt. Za zdaj mi z brezplačniki ni uspelo. Tudi če sem film konvertiral s pomočjo handbrake in vanj dodal podnapise, mi teh ni predvajalo. Morda sem pri postopku kaj zapletel ...

Gorazd

Sam najraje uporabljam program Air Video. V osnovi gre za strežnik, ki se namesti v računalnik (Windows ali Mac) in sproti pretaka (torej stream-a) video na iPad (ali iPhone), na katerem je nameščen še iOS App z istim imenom. Deluje z videi v obliki AVI, DivX, MKV, podpira pa tudi podnapise (pravzaprav mene osebno to moti, še nisem našel možnosti, da bi jih izključil ;). Seveda moraš biti pri tem v istem omrežju kot računalnik, torej gre za nekoliko bolj omejeno izbiro, ki pa je kljub vsemu priročna, saj filmov ni treba prekopirati v iPad. Na računalniku se nastavi, v kateri mapi (oziroma mapah) imaš filme, po teh pa lahko kasneje brskaš z iPadom. Podobno deluje tudi VLC Streamer, a ga še nisem preizkusil.

Med samostojnimi predvajalniki pa imam nameščen VLC, ki ga žal ni več na voljo, najbolj pa zadnje čase priporočajo GoodPlayer (velja 2,39 EUR). Predvaja silno veliko različnih datotek, podpira pa tudi podnapise. Pred časom sem uporabljal CineXPlayer, a sem imel z njim kar nekaj težav pri nekaterih videih (je pa res, da ga že dlje časa nisem preizkusil).

Jure Forstnerič

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

nejci96 | 25.4.2013 | 20:55

mene zanima kako odkleniti telefon galaxy x cover ko ti napise prevec poskusov vnosa vzorca in ce se ne spouneš google acc na telefonu prosimn za odgovore

Matjaž Klančar | 26.4.2013 | 09:38

Predlagam kar klic na Samsung servis (RAM2)...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji