Objavljeno: 13.11.2008 14:16 | Monitor Oktober 2008

Pisma bralcev

Kako izbrati pravi prenosnik?

Imam pripombo na vsebino članka Kako izbrati pravi prenosnik.

Pri nakupu prek spleta vam daje zakon o varstvu potrošnikov izrecno pravico do vračila izdelka brez utemeljitve (mislim da 43č člen) v roku 15 dni. To velja le za nakupe na daljavo. Spletne trgovine, pri katerih kupujem sam, imajo ta rok podaljšan na 30 dni in doslej nisem imel nikoli težav pri vračilu blaga, kupljenega prek spleta. Sem precej zahteven kupec in vrnem približno 30 % stvari (na enaki podlagi sem vrnil tudi monitor LCD). V nasprotnem primeru bi se pač obrnil na tržni inšpektorat. Prav tako ni bila ob vračilu pri spletnih nakupih nikoli težava dobiti nazaj nakazan denar namesto dobropisov in menjave blaga.
Kolikor mi je znano, pa je vračilo oziroma zamenjava blaga zaradi napake, ki ni razlog za reklamacijo (recimo mrtev piksel) pri klasičnih nakupih dobra volja prodajalca.
Sam menim, da je potrošnik pri spletnih nakupih neprimerljivo bolj zavarovan. Glede na to, da ste ena najbolj branih računalniških revij pri nas, bi se mi zdelo krasno, če bi moje trditve seveda preverili in spisali članek na to temo. Še vedno se mi zdi, da se veliko potrošnikov svojih pravic ne zaveda.

Damir

O tem smo sicer že pisali (in še bomo), nazadnje v tem članku, ki opisuje dogodivščine kolega, ki je imel pri nakupovanju manj sreče kot vi:
www.monitor.si/clanek/realne-nevarnosti-virtualnih-nakupov/

Amazon Kindle pri nas?


Živjo, zadnjič sem brskala za informacijami o Amazon Kindlu in naletela na vaš novembrski članek - zanima me, ali je morda komu že uspelo realno oceniti zadevico (ne le prek propagande), in kakšno je mnenje o njem zdaj, predvsem pa, kje bi se ga dalo tu dobiti? Amazon ga noče poslati v Slovenijo :((

Nina

Žal ga še nismo preizkusili, saj zadeva deluje le v ZDA (le tam deluje omrežje, prek katerega lahko nanj nameščamo e-knjige). Se pa v kratkem obeta nekakšen e-bralnik tudi pri nas. Več, če bo sreča, v naslednji številki Monitorja.

Presnemavanje avdio kaset

Zanima me kakšne so tehnične možnosti za presnemavanje avdio kaset na dvd-je?

Milorad

Sicer je že kar nekaj let na voljo format DVD-Audio, ki je namenjen za shranjevanje zvoka/glasbe, vendar se ni v resnici nikoli zares prijel.

Tako, da se danes na DVDje shranjuje le bolj ali manj datoteke MP3, ki jih potem različne naprave znajo, ali pa tudi ne, neposredno predvajati.

Zvok s kaset pa zajamete klasično - predvajalnik kaset s kablom povežete z zvočno kartico računalnika in uporabite katerega izmed programov, ki znajo zajemati zvok in ga shraniti v formatu MP3. Priporoča se sicer zunanja zvočna kartica (USB), saj so vgrajene vse preveč izpostavljene šumom in motnjam v drobovju računalnika.

Morda poizkusite kar Cool Edit Pro, ki ga bo Google hitro našel.

Prenos treh številk na Telekomovo IP telefonijo

Spodnje vprašanje sem poslal na SiOL/Telekom, vendar so mi zagotovili, da mi tehnično ne morejo zagotoviti prenosa treh številk v IP omrežje. Ali to držI!?

Trenutno imamo v uporabi paket TRIO ter obstoječo ISDN povezavo s 3 tel. številkami. Zanima me sledeče:

- ali je možno prenesti obstoječe 3 številke na IP telefonijo (če pravilno razumem, je naročnina za vsako nadaljnjo številko 1,25 EUR?)

- ali je možno uporabljati poleg vaše opreme (Sagem) za telefonijo tudi npr. Gigaestov C475 IP ali pa S685 IP, ki podpirata več SIP računov?

- za koliko se zviša cena obstoječega paketa ob prekinitvi ISDN naročnine?

- koliko časa poteka postopek prenosa in aktivacije?

- koliko časa je linija med prenosom nedosegljiva?

Luka

 

Pozanimali smo se pri Telekomu in odgovor je žal - drži. Prenos telefonskih številk je sicer v naši državi že kar nekaj časa možno zelo enostavno realizirati, vendar to velja le za prehode med operaterji. Vaša želja, to narediti v okviru enega operaterja, pa žal trči ob zid Telekomove neprilagodljivosti.

Pripravljeni pa so vam seveda prodati IP Centrex, če si res še vedno želite ostati pri njih ...

Kako do XP namesto Viste?

Imam eno morda malo zahtevnejše vprašanje glede formatiranja oz. nalaganja drugega OSImam prenosni računalnik Lenovo ThinkPad R61i. Na njem je bil že prednaložen Microsoftov OS Windovs Vista Busines (32-bitni). Vsi vemo, kaj in kako je s tem OS - saj ne, da bi bilo kaj veliko narobe, a kljub temu, bodimo realni, XP so le bili nekaj, na kar smo se kar navadili, in je v bistvu vse šlo tako, kot je treba. Zanima pa me, če bi bili, prosim, tako dobri in mi opisali vsaj bežno postopek, kako naj prek Viste namestim XPje, saj po običajnem postopku ne gre. Ali je treba karkoli spremeniti v BIOSu ali kje drugje?

Boštjan

Najbolj enostavno je v pogon vstaviti CD z Windows XP in računalnik prebuditi iz njega. Seveda mora biti BIOS nastavljeno tako, da se bo računalnik začel prebujati s CDja in ne z diska.

Nato pa - povoziti vse, kar je bilo prej v prenosniku. Seveda je prej pametno narediti varnostno kopije podatkov ;)

Studio 12 izdeluje "žagaste" učinke

Vidim, da ste si vzeli čas in preizkusili Studio 12 Ultimate.

Tudi jaz sem si vzel čas, a ne prostovoljno, temveč zato, ker mi Studio dela napako. In sicer mi linije, če so diagonalne, naredi nazobčane. To se dogaja tako pri posnetkih, narejenih s kamero, kot tudi pri priloženih posnetkih (demo Our Fun Vacations) in samih Montage themes (povsod tam, kjer se kvadratki za slike pri rotaciji postavijo pod kot). Tudi številke v teh kvadratkih so nazobčane, če pa jih zapolnim s sliko, se ta slika pri vrtenju ali zmanjševanju zelo kockasto stisne.

Se vam dogaja kaj podobnega? Zanima me namreč, ali gre za napako programa, cd-ja, nastavitev ali strojne opreme.

Stvar sem preizkusil na različnih kombinacijah opreme, tako z XP kot z Visto, nekajkrat formatiral disk in na novo naložil Okna, presedel na različnih servisih ure in ure, pa nismo prišli do nobenega rezultata, vedno isti problem. Jaz pa moram kolegu zmontirati poroko.

Na Pinnaclovi tehnični pomoči v centrali so mi dvakrat pisno zagotovili, da stvar brezhibno deluje in da program nima teh težav. To bi bilo tudi normalno, nočejo pa mi poslati nobenega zaslonskega posnetka rezultata z njihovega računalnika, da bi se lahko prepričal. Prav tako nočejo sporočiti, točno katere komponente naj kupim (tip) in od katerih proizvajalcev, če bi morda to pomagalo.

Bil sem na Domexu (slovenski zastopnik za Pinnacle, up. ur.), kjer jim ta stvar prav tako ne deluje.

Iz Pinnacla vedno sporočijo le, naj uporabim grafično kartico z 256 ali 512 MB pomnilnika. Sem poskusil, a prav tako ni delovalo, danes pa sem poskusil še z gigabajtno, in isti šmorn, kljub dveurnemu igranju z nastavitvami na servisu.

Mi lahko svetujete kaj uporabnega in predvsem sporočite, ali vam dela isto napako in, če ne, katero opremo uporabljate in katere nastavitve ste vklopili in izbrali.

Roman

Poizkusili smo tudi mi in dejansko je pri temah Montage lepo vidno nazobčanje, ki si ga na profesionalnem izdelku nikakor ne bi želeli. Nazobčanje je nekoliko manjše, če izdelamo film visoke ločljivosti, kar je logično, vendar žal prav nič ne pomaga.

Sicer pa naši avtorji, ki se z videom resno ukvarjajo, pravijo, da je Studio pravzaprav igrača. In da od igrače ne moreš pričakovati kaj več kot amaterskih izdelkov.

Rešitev je torej korak više, kjer so profesionalni video programi, kot so Adobe Premiere, Avid Liquid (tega uporablja naš montažer prispevkov MonitorTV) in FinalCut na Macu.

Toda to so programi, ki so bistveno dražji in predvsem bistveno bolj zapleteni za uporabo. Se pa bojimo, da je to edina rešitev, če želite imeti res profesionalen izdelek.

O uporabnosti Pinnaclove tehnične pomoči pa smo nekaj zapisali tudi že v samem članku o Studio 12 ...

 

 

Delo z zapisljivimi DVDji

Ko kopiram DVD z Nero, ver. 6, se zgodi, da se PC resetira, ko se enota DVD zapre s praznim medijem DVD. Z enoto ni problema, če vsebino DVD pogledam z Raziskovalcem. Kaj je razlog za to težavo?

Ali se lahko kopira DVD - R na DVD + R?

Kje in kako se pozna - in + pri CD ali DVD?

Zdravko

Nero 6 je že precej star program, zato bi ga bilo vsekakor treba nadgraditi na (vsaj) 7 ali več.
Da, DVD-R lahko kopiramo na DVD+R.

+ in - sta samo pri DVD, pri CD pa ne. Razlika je bolj ali manj le v tem, da se da na + bolj enostavno dodajati video posnetke na kamerah DVD, medtem ko na računalnikih dandanes ni več kake vidne razlike.
 

O poslovnih projektorjih

V septembrski izdaji revije Monitor sem prebral članek o poslovnih projektorjih. Obračam se na vas z nekaj vprašanji.

Iščem projektor za manjšo sejno sobo s kakovostno sliko, možnostjo predvajanja prezentacije ali filma prek omrežne povezave (žične) iz več računalnikov (ne iz več hkrati). Najbolj se nagibam k NECu NP1150 (zlati Monitor med resnejšimi poslovnimi projektorji).

Zdaj pa k vprašanjem o omenjenem projektorju. V članku omenjate, da je prenos slike prek brezžične povezave gladek - ali to velja tudi za žično omrežno povezavo? V navodilih projektorja sem prebral, da omogoča oddaljeno namizje. Namreč rad bi se iz sejne sobe povezal z miško in tipkovnico prek projektorja na omreženi računalnik v drugi sobi, kjer bi lahko nadziral programe, npr. Autocad. Ali za to potrebujem posebno miško in tipkovnico ali lahko uporabim katerokoli miško in tipkovnico v navezavi z namenskim sprejemnikom (dodatna oprema projektorja)?

Leon

Za priklop je potrebna povsem navadna USB miška in (ali) tipkovnica. Ovira je zgolj ena USB vtičnica, na drugo vtičnico je namreč privijačen WLAN modul. Najverjetneje lahko priklopite USB razdelilnik (HUB), da pridobite več USB vhodov. Žal pa delovanja razdelilnika nismo preizkusili.

Trajnost optičnih nosilcev

Zanima me, kako je s trajnostjo posnetkov na CDjih in

DVDjih? Ali se dajo kupiti nosilci CD in DVD, na katerih bi bil zapis trajen ali pa vsaj obstojen 50 let?

Milorad

Ne, med nosilci ni takih razlik, da bi lahko rekli, da eni zdržijo leto dni, drugi pa 50 let.

Tudi če se odločite za dražje in priznane znamke, take garancije nikakor ne boste dobili.

Bo pa zagotovo pomagalo, če boste "zapečene" podatke oz. CD/DVD shranili v škatlici, to pa v kakem temnem predalu, daleč od vročine, sonca in, za vsak primer, tudi daleč od elektromagnetnih motenj (televizija npr.).

Trajnost akumulatorja?

Zanima me, na kakšen način preizkušate čas avtonomije akumulatorjev prenosnikov? Na vašemu testu prenosnika Dell 1525 je navedeno, da je trajanje 3 ure in 3 minute in to je bil v mojemu primeru eden od razlogov za nakup tega prenosnika. Zdaj ugotavljam, da je trajanje največ 2 uri in to ob, za akumulator, nezahtevnih aplikacijah; npr. programi Office, brez poslušanja glasbe, priklopa v internet, brezžičnega omrežja, osvetljenost zaslona nastavljena na nižji nivo itd.

Tomislav

Trajnost prenosnikov preizkušamo tako, da na njih poganjamo programsko opremo MobileMark 2007.

Ta na prenosniku (kateremu svetlost zaslona nastavimo na maksimum in mu nasploh izklopimo vse možne načine varčevanja) poganja tipične pisarniške programe in pri tem zapisuje, koliko časa je prenosnik "živ".

Če imate z vašim prenosnikom res tako zelo nižje rezultate, bi se morda vseeno zglasili na servisu?

 

Kako od AMR v MP3?

Imam zvočno datoteko zapisa .amr. Ali lahko datoteko spremenim v npr.: mp3, wma ... S katerim programom lahko odprem to datoteko?

Datoteke AMR boste najlaže predvajali, če si namestite t. i. Real Alternative (npr. iz www.codecguide.com/download_real.htm).

Po tej namestitvi bo datoteke AMR znal predvajati vsak predvajalnik, npr. BSPlayer.

Za pretvorbo v MP3 pa uporabite kar Google - nam je svetoval brezplačni program Mobile Media Converter (www.miksoft.net/mobileMediaConverter.htm).

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji