Objavljeno: 26.3.2008 13:43 | Monitor Marec 2008

Pisma bralcev: marec 2008

Ni vse zlato, kar se sveti

V predzadnji številki ste imeli na preizkusu omrežni disk Thecus N299. Po vašem opisu sem se odločil za nakup, vendar sem bil nad nekaterimi praktičnimi izkušnjami razočaran. Če grem po vrsti:

1. Za ta model sem se odločil tudi zato, ker ima vgrajen odjemalec Bittorent. V mislih sem imel odjemanje datotek pri ugasnjenem računalniku. Vendar - zadeva je presneto glasna (precej bolj kot računalnik, ki je zračno hlajen). Ker imam računalnik v bližini dnevnega prostora, je to moteče. Torej, odjemanje v nočnih urah z omrežnim diskom, ki ni zaprt v svoji sobi, odpade.

2. Kljub temu da so omrežni priključki specificirani kot gigabitni (in to v resnici tudi so), se dejanska hitrost prenosa giblje povprečno pri 6,7 MB/s. To ne dosega niti 100 Mb standarda, kaj šele 1000 Mb. Razlog je v procesorju, ki ne omogoča hitrejšega prenosa.

3. V navodilih izdelovalec navaja, da Thecus N299 podpira funkcijo "spin down". Torej, vrtenje diska naj bi se pri nedelovanju zmanjševalo oziroma ustavilo. Na žalost N299 tega ne podpira. Izdelovalec je uradno priznal, da je napaka v navodilih in da velja ta funkcija le za starejše brate (recimo model N2100).

Da ne bo pomote, gre za dober omrežni disk, ki podpira številne funkcije, ki jih konkurenca, vsaj za ta denar, ne ponuja, vendar tako kot za vse izdelke, tudi za N299 velja - popolnega izdelka pač ni.

Damjan

Hvala za dopolnitev našega članka, kljub temu pa bi opozorili, da smo hitrost pisanja in branja v članku natanko izmerili in da pravzaprav noben sistem(ček) NAS niti približno ne dosega gigabitnih hitrosti. Žal.

Tudi spindowna nismo omenjali.

Res pa je, da smo ventilator označili kot ne pretirano glasen, a to je bolj ali manj subjektivna ocena ...

Od snemanja do predvajanja na predvajalniku DVD ...

Imam matično ploščo elitegroup ECS K7XMM+ in ko želim snemati film na DVD-RW ali CD-RW, mi preskakuje slika. V PCju je grafična kartica ATI Radeon 9000. Procesor je amd athlon 2000, 256 MB RAM. Na nadzorni plošči mi kaže, da so vsi gonilniki nameščeni. Operacijski sistem je nameščen na novo.

Denis

Ali lahko to bolje pojasnite? Kako "preskakuje slika"? Medtem ko snemate datoteko na DVD, vam slika "utripa" ali kako?

Slika skače iz enega kadra v drugega, to se dogaja, če snemam na DVD ali CD.

Žal še vedno ne razumemo. Kaj pomeni, "snemam na DVD"? Kaj snemate na DVD? Video? Neposredno s kamere ali iz datotek (MPEG) na disku izdelujete DVD Video ali le na DVD zapisujete datoteko AVI?

In kako vam lahko slika "skače iz enega kadra v drugega" med snemanjem? Ali potem, ko posneti DVD predvajate ali kako?

Poskusite obrazložiti malo bolj na dolgo.

Ko datoteko Divx presnamem na DVD, mi slika skače iz enega kadra v drugega. Npr. kot da bi na predvajalniku DVD pritisnil tipko za prehod na drugo poglavje. Poskusil nem znova naložiti progam Nero, pa nič ne pomaga.

Še enkrat - ali se to dogaja med predvajanjem te datoteke? In kje jo predvajate - na računalniku ali na predvajalniku DVD po televiziji?

Da, ko predvajam datoteko na predvajalniku DVD, ki je priklopljen na televizijski sprejemnik.

Potem je težava v tem, da vaš predvajalnik DVD ne "prebavlja" najbolje kodeka, s katerim je stisnjena vaša datoteka.

Skoraj vsi sicer obvladajo Divx in Xvid, vendar ne vseh različic, predvsem pa ne vseh bitnih hitrosti. Skratka, poskusite to datoteko narediti drugače, z drugačnimi parametri, oziroma poskusite, ali se predvajanje obnaša enako z vsemi video datotekami (če je ne znate sami narediti).

Opomba: Zapis je potek dopisovanja po elektronski pošti ;)

Kam shranjuje Outlook

Zdaj, ko sem v pokoju, sem začel uporabljati Outlook kot rokovnik in mi je zelo všeč. Zanima me samo eno. Rad bi vse to, kar vtipkam v Outlookove rubrike, shranil na ključ USB, tako da če bi moral formatirati HD, ne bi izgubil minulih podatkov. Ne vem, v katero mapo vse to shranjuje. Outlook je Microsoft Office XP Pro 2001.

Maks

Outlookovo datoteko najdete najlaže z vpogledom v Control Panel/Mail/Data files.

Glasnost videorekorderjev?

V januarskem Monitorju je obširen test digitalnih videorekorderjev z diskom. Nisem pa zasledil nobenega opisa glasnosti videorekorderjev, ko se segrejejo (kakor razumem, je glasnost digitalnih videorekorderjev ena od zelo motečih lastnosti teh izdelkov).

Prav tako ni nikjer omenjena kakovost analognega televizijskega sprejemnika - v internetu sem prebral, da ima npr. LG RH277H (ki je na vašem testu dobil oznako Dober nakup) menda občutno slabšo tv sliko kakor npr. Pioneer DVR-555H ali Sony RDR-HX750.

Mi lahko, lepo prosim, opišete vaša opažanja v zvezi s tem, saj bi mi to zelo pomagalo pri odločitvi o nakupu takega izdelka.

Pogrešal sem tudi kak Panasonic na testu, saj na tujih testih praviloma osvajajo najvišja mesta, a so po mojem mnenju zelo nefunkcionalni. Ne dopuščajo nobenega snemanja z DVD/CD/USB na disk in ne omogočajo hkratnega snemanja tv signala na disk in predvajanja (drugih) posnetkov na DVD/CD.

Brane

Vsi videorekorderji na preizkusu so, tako kot ste omenili, glasni. Koliko je to moteče, je subjektivna ocena - nekatere moti že manjši šum. Na testu to ni bilo omenjeno, saj se med seboj po glasnosti ne razlikujejo, pa tudi niso bili pretirano glasni.

Predvajana slika je bila na analognem televizorju dovolj kakovostna, od modela do modela pa se ni razlikovala. Je pa seveda kakovost precej bolj kot od posameznega videorekorderja odvisna od vira slike (DVD, DivX, slika, posneta na HD v različnih kakovostih ipd.).

Panasonicov dobavitelji na žalost niso ponudili za preizkus, drugače bi jih z veseljem preizkusili.

Kateri OCR

Zanima me, ali ste kdaj v bližnji preteklosti preizkušali programe za prepoznavanje besedila (OCR). Kupil bi si namreč skener, pa se mi niti približno ne sanja, kateri bi bil dober. Sicer pa nisem zahteven uporabnik. Želel bi enostavno uporabo brez prevelike množice naprednih funkcij. Zanima me tudi, s kakšno kakovostjo naj skeniram, da bo programje najlaže opravilo svoje delo. Če si boste vzeli toliko časa, bi vas prosil, da mi priporočite katerega od brezplačnih (če so na voljo) in katerega od plačljivih.

Matija

Pri nas sta trenutno najbolj razširjena programa OmniPage Pro in ReadIris Pro, ki sta priložena boljšim večfunkcijskim tiskalnikom in optičnim bralnikom.

Oba podpirata prepoznavanje slovenskih znakov.

Kar zadeva kakovost skeniranja, je smotrno izbrati možnost črno-belega skeniranja, s čimer so črke na (tipično) beli podlagi kar najbolj kontrastne - to precej pripomore k uspešnemu prepoznavanju v programu OCR. Ločljivost 300 pik na palec bo popolnoma zadostovala.

Kateri monitor

Odločam se za nakup 22-palčnega monitorja.

Nekako niham med modeloma Samsung 223 BW in LG 226 WTQ.

Katerega bolj priporočate?

Dario

Zadnji večji preizkus širokih monitorjev LCD smo objavili v lanski junijski številki; preizkus je na voljo tudi na našem spletišču.

Izmed omenjenih smo preizkusili LGjev model, žal pa ne tudi (tega) Samsungovega. Zato lahko komentiramo samo LG, ki se je izkazal z dobro sliko, zmotila pa nas je nekaj slabša kotna vidljivost.

Če nameravate monitor uporabljati za vsakdanje delo (in ne npr. grafično oblikovanje, urejanje fotografij ipd.), pa bo verjetno zadostoval katerikoli izmed njiju, saj drastičnih razlik med omenjenima (in tudi drugimi) v praksi ni.

Brskalniki shranjujejo

Rad bi odstranil svoje podatke iz polja Prijava na vaši spletni strani www.monitor.si. Če ročno brišem, se moji podatki vedno znova pojavljajo na strani.

Stane

Podatke je shranil vaš brskalnik, ne naš spletni sistem.
Če uporabljate Internet Explorer, se sprehodite do Tools/Internet Options/General in pod Browsing History izberite Delete.

Če uporabljate Firefox, pa si oglejte Tools/Security Options/Passwords.

Težave po servisu

Pred dnevi sem dal prenosni PC na popravilo.

Ko sem ga dobil nazaj, sem normalno začel delati z njim ...

Delal sem v internetu in kar naenkrat se mi je zmanjšala hitrost odpiranja spletnih strani. Nič sumljivega, resetiral sem usmerjevalnik itd., ponovil povezavo, in vse se je ponovilo.

Malce sem posumil, preveril nastavitve in ugotovil, da imam odkljukano možnost za dostop na daljavo, požarni zid je odprt za dostop na daljavo, poleg tega je nameščen program "Bonjour".

Ne vem, kaj naj si mislim.

Kristjan

Nekateri serviserji, seveda vedno na željo ali vsaj ob vednosti stranke, v vrnjeni PC namestijo kak program za dostop na daljavo. Gre za to, da bi neukim uporabnikom pomagali, da ne bi bilo treba računalnik vsak dan dvakrat nositi na "servis". Če tega programa niste namestili sami, je to vsekakor ena od možnosti, kako se je znašel tam.

Ne pojasni pa to upočasnitve dostopa do interneta.

Na vašem mestu bi vsekakor zaslišali servis, kaj so počeli z vašim prenosnikom.

Samodejni vklop prenosnika

Zanima me, kako pripraviti prenosnik do tega, da se bo sam zagnal, ko bo

dobil napetost (oz. tok) iz polnilca. Zanima me, kateri prenosniki

omogočajo tak zagon ali pa katerega drugega.

Tomaž

Kolikor nam je znano, takih prenosnikov ni, vsaj med našim preizkušanjem še nismo naleteli nanj. Prenosnik sicer lahko zbudite le prek omrežja ali modema (Wake on lan, Wake on modem). To omogočajo bolj ali manj vsi modeli, v spletu pa je najti tudi sheme vezij, ki "modemske klice" simulirajo, tudi tako, kot bi si želeli vi - ko prenosnik priklopite v omrežje, vezje na zaporedna vrata ali modemski vhod pošlje signal, da je "poklical modem", in prenosnik se zbudi.

PC-express in DVB-T

Zanima me, ali je morda kje kakšna kartica PCMCIA/ PC-express tv kartica, ki bi bila v celoti skrita v računalniku (da ne bi štrlela iz ohišja)? Iščem, a ne najdem, zato vas prosim, če mi lahko kako pomagate.

Zanima me tudi, kako je s pokritostjo DVB-T pri nas. Sem iz Ljubljane in me zanima, katere programe (če sploh že) lahko spremljam?

Blaž

Zelo dvomim, saj če je kakšna taka kartica, vedno služi priklopu nečesa. V primeru tv kartice mora biti na zunanji strani vsaj priključek za anteno (ali antena), pri drugih pa priključek za video, priključek za omrežni kabel itd.

Glede DVB-T so odgovori na vsa vaša vprašanja tu:

http://www.rtvslo.si/dvb-t/moznost.php

Draft-N ne deluje

Pišem vam, ker imam vprašanje v zvezi z vašim testiranjem usmerjevalnikov draft n. Sam sem kupil Linksysov usmerjevalnik WRT150N in ga poskušal povezati s prenosnikom HP, ki ima vgrajen WLAN z Draft N. Problem je, da se prenosnik vedno poveže s standardom g (802.11g) in ne z Draft N. Nastavil sem oddajanje signala na Draft N only in po njem se poveže, vendar spet le z G.

Prav tako se hitrost in doseg v primerjavi z navadnim usmerjevalnikom/laptopom nista povečala. Imam zadnjo različico firmwara. Na Linksysovem "supportu" mi niso znali pomagati, zato sprašujem vas, ker imate uspešne izkušnje z istim usmerjevalnikom, ali mi lahko kako pomagate, da bo stvar delovala?

Simon

Zanimivo. Pravite, da se je prenosnik ob preklopu usmerjevalnika v način samo draft-n prav tako povezal prek povezave s hitrostjo g? Pravzaprav nas zanima, kako sploh ugotavljate, s kakšnim standardom se v nekem trenutku povežeta prenosnik in usmerjevalnik? Ta podatek je načeloma moč razbrati zgolj iz hitrosti fizične povezave, kot jo sporočijo Okna, a tudi to ni povsem zanesljiv podatek.

Verjetno gre res za neko nezdružljivost, ki bi se jo morda dalo odpraviti tudi z novejšimi gonilniki na vašem prenosniku.

Kateri VoIP telefon

Zanima me, ali imate izkušnje in mnenje o uporabi SiOL telefonije in Skype telefonije z istim telefonom?

Hvaležen bi vam bil za vsak namig.

Simon

Telefoni, ki omogočajo hkratno uporabo Skype storitev in analogne telefonije, so na trgu že dalj časa. Pri večini je največja slabost ta, da potrebujejo za delovanje Skypea vedno prižgan računalnik. Smo pa pred kratkim preizkusili telefon DUALphone 3088, ki tega ni potreboval, saj se bazno postajo priključi neposredno na usmerjevalnik. Izdelek se je v praksi izkazal za dobrega in nismo zaznali večjih težav. Morda le ta, da je v primerjavi z drugimi dražji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji