Objavljeno: 27.2.2007 02:27 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2007

Pisma bralcev: februar 2007

iTunes tudi za nas

Sem lastnik Apple iPod Nano. Po nakupu sem želel kupiti nekaj skladb v trgovini iTunes, da bi si jih predvajal na iPodu, vendar to ni mogoče, ker Slovenija ni na seznamu podprtih držav. Poizkusil sem skladbe kupiti prek računa PayPal, vendar je bil rezultat enak - ker sem iz Slovenije, nakup ni možen.

Enak odgovor so mi posredovali iz Apple Slovenija, vzrok pa je slovenska zakonodaja, ki ščiti domače založnike in distributerje. Slišal sem, da je mogoče kupiti skladbe z nekakšnimi darilnimi boni oziroma kuponi?

Predlagam, da "stari mački" iz revije Monitor najdete kak način, kako "izigrati" sistem in tudi nam, državljanom Slovenije, omogočiti nakup skladb (objavljena rešitev bo razveselila marsikoga!).

 

Matjaž

Pri nas v iTunes kupujemo že približno eno leto, resda bolj občasno, in to v ameriški podružnici iTunes. Včasih se je dalo prijaviti v ITMS že, če si imel kartico American Express, od lani pa to ne deluje več. Zato smo se morali v iTunes MS prijaviti prek PayPala, še zmeraj pa smo morali imeti American Express in (izmišljeni) naslov v ZDA z veljavno poštno kodo (Dunajska 51, 10001 New York, telefon 212 4120500, hehe). Druga možnost je, da ste lastnik kreditne kartice, ki je izdana v kateri od držav, ki imajo ITMS. Ampak potem lahko kupujete le v ITMS tiste države. Tretja možnost (ki smo jo tudi že uporabili zase in za darilo) je nakup IT Music card (oz. voucherja) - v tujini, seveda. V Angliji smo jih kupili v računalniški trgovini PC World. Potem smo ustvarili račun z izmišljenim angleškim naslovom, unovčili kartico (voucher) in veselo trošili. Žal se teh kartic (oziroma kode, ki je kar natisnjena na računu, kot pri Mobi karticah) ne da kupiti po internetu. Lahko pa, če imamo dostop do USA ITMS (prvi način), kupimo "gift certificate", ga natisnemo in nekomu podarimo (lahko tudi sebi :-). Obdarjenec si na enak način ustvari račun in to je to. Je pa "podn" to, da pri nas lahko kupuješ glasbo le tako pollegalno. Namesto da bi nas prodajalci na vse možne načine vzpodbujali k nakupu, moramo lagati ...

Playstation na PCju

Sem reden bralec vaše revije, nisem pa še zasledil članka o tem - zanima me, ali bi lahko igrico Playstation igral na osebnem računalniku (PC). Ali je kak program za to ali kaj drugega. Že vnaprej hvala za odgovor.

Rok

Da, več jih je, imenujemo pa jih posnemovalniki ali emulatorji. Najbolj znan je Bleem!, a ga je že malce povozil čas in zaradi sporov z okenskim jedrom ne deluje v Windows XP. No, deluje, a je treba poseči po kakem programu, s katerim ustvarimo navidezni sistem - VMWare ali Virtual PC. Program je plačljiv, vendar po nekaterih informacijah že sodi v kategorijo t. i. abandonwara, opuščenega programja. Mi smo ga brez težav našli tule:

http://www.bestdownload.com/view.php?detail=340

Zadnji odličen in delujoč posnemovalnik je ePSXe. Je brezplačen:

http://www.epsxe.com/download.php

Naj na koncu dodamo, da govorimo o Playstation 1, kajti za posnemovalnik PS2 skorajda ni izbire.

Zaenkrat je na voljo le en, kjer nekaj iger 100 % deluje:

http://www.pcsx2.net/compat.php?p=1&c=$&s1=1&s2=1&s3=1&s4=1&s5=1

S sosedom si delimo internetno brezžično povezavo prek usmerjevalnika in ker si velikokrat prenaša razne filme in glasbo, se meni zabaše omrežje, oziroma deluje silno počasi. Hitrost priključka je 2 Mb/s, mene pa zanima, ali je mogoče prek usmerjevalnika razdeliti hitrost povezave tako, da bi imelo vsako stanovanje po 1Mb/s.

Miha

To je mogoče le, če ima usmerjevalnik možnost nastavljanja QoS (Quality of service). Večina tega nima, nekateri omogočajo le to, da se da nastaviti prioritete glede na tip prometa (http, ftp ...), redki pa zmorejo pasovno širino dodeljevati po posameznih uporabnikih. Vsekakor si preberite preizkus usmerjevalnikov v tej številki, v katerem nastopa tudi nekaj takih modelov.

Seveda to zmore tudi računalnik z Linuxom, če bi ga imeli namesto usmerjevalnika (in če bi imeli znalca, ki bi ga nastavil).

Katera matična plošča bo prava?

Računalnik želim uporabljati za obdelavo videa (Canopus Edius pro 4).

Želim kupiti matično ploščo za Intel Core 2 duo 6600. Matična plošča naj bi podpirala Raid 0 za OS in RAID5 za podatke. Kolikor sem sam izbrskal, se mi zdi, da bi bile primerne te plošče: Gigabyte GA-965P-DS3, GA-965P-DS4, GA-965P-DQ6 P965, Asus P5B-E P965, P5W DH Deluxe, Intel Bad Axe D975BXLKR, Bad Axe 2.

Kaj menite vi? Zanima me tudi, katera plošča podpira tudi QX6700?

Igor

Odgovor je razmeroma preprost: Gigabyte GA-965P-DS4 (okrog 175 evrov). Cenejša Gigabytova, GA-965P-DS3, namreč nima podpore RAID 5, enako tudi cenejša Asusova plošča. Dražji Gigabytova, GA-965P-DQ6 P965 in Asusova P5W DH Deluxe pa sta dražji za krepkih 60 evrov in sodita v naslednji cenovni razred skupaj s D975BXLKR, tam okrog 230 evrov. Kajpada se ju splača kupiti, a morate vedeti, kaj na njiju se vam zdi vredno plačati. Za zahteve, ki ste jih napisali, ni treba segati tako globoko v žep.

Če zanemarimo podporo RAID 5, sta tudi cenejša Gigabytova in cenejša Asusva (P5B) vredni nakupa v smislu cena/ponujeno. Bad Axe 2 je čisto svoj razred, za zdaj jo boste še težko dobili in še njena cena bo bržkone za dvakratnik presegala cene plošč, ki vas zanimajo. Vse naštete plošče naj bi podpirale štirijedrne Intele, nič pa ni gotovo, saj je bilo podobno tudi ob prihodu procesorjev Core 2 Duo, ko naj bi bila potrebna le nadgradnja BIOSa, pa na nekaterih ploščah to vendarle ni delovalo. Težave naj bi bile na nekaterih starejših revizijah D975BX, s QX6700 naj tako ne bi delovale tiste pod revizijo 304.

Bo dovolj optični bralnik CIS?

Odločam se za nakup optičnega bralnika. Oklevam med dvema modeloma in vrednostjo, ki jo je smiselno zapraviti za bralnik. Gledam Canon LiDE70, zanima pa me, ali je smiselno odšteti še dodatnih 25 evrov za model Canon 4400F. Dražji ima ločljivost 4800 × 9600 dpi, vendar ali to sploh potrebujem? Rabil bi ga za kopiranje in branje tipkanih besedil in slik in ne za branje diapozitivov.

Jani

Pravzaprav se pri teh modelih odločate med dvema različnima skupinama bralnikov. LiDE70 je namreč napol prenosni bralnik s svetlobnim tipalom CIS. Na kratko, za ceno njegove tankosti in lahkosti izgubite nekaj zmogljivosti. Če torej bralnika ne boste prenašali in imate dovolj prostora na mizi, boste za 25 evrov dobili nekaj več možnosti (branje diapozitivov in filmov), ločljivosti, hitrosti in robustnosti. Razen hitrosti pri segrevanju, saj so bralniki CIS pri tem hitrejši od tistih s tipalom CCD.

Za kaj več o ponudbi na trgu vam priporočamo v branje preizkus optičnih bralnikov, ki je izšel v novembrski številki naše revije.

Kaj pravzaprav pomeni zaključevanje

Pravkar sem prebral članek v Monitorju - Snemajmo brez traku. Ker kupujem DVD kamero, bi vas prosil, če mi razjasnite nekaj nejasnosti.

1. Zaključevanje. Ali to pomeni, da pri 30-minutnem DVD-RW lahko snemam samo 22 min, ker je preostalih 8 minut potrebnih za zaključevanje?

2. Obojestranski DVD-RW, zaključevanje. Ali moram pri obračanju diska počakati 8 minut, da konča eno stran? Ali je potem treba še 8 minut za zaključevanje druge strani? Ali to pomeni, da pri snemanju s tem diskom vedno sledi vmes 8-minutni premor?

3. Ali lahko posneti disk vzamem iz kamere in zaključevanje naredim naknadno? Če snemam nepretrgano dogodek, dolg npr. uro in pol, in ne želim prekinjati snemanja zaradi zaključevanja 30-minutnih DVD-RWjev.

Ne, 30-minutni nosilec je mogoče v celoti izkoristiti za filmske posnetke, finaliziranje oz. zaključevanje ne šteje v razpoložljivo minutažo nosilca. Naj na tem mestu omenimo še, da zaključevanje polno posnetega nosilca traja le kako minuto ali dve, če pa je na DVDju npr. 15 minut posnetega gradiva, pa bo postopek trajal polnih 8 minut ...

Posneti nosilec lahko odstranimo iz kamere brez finalizacije, in to storimo kasneje, seveda le v DVD kameri, ne pa v npr. računalniški enoti DVD-RW. Iz prakse pa naj omenimo, da izmet nosilca takoj po koncu snemanja ponavadi vseeno traja kakih 20-30 sekund ... V tem času kamera na nosilec zapiše še nezapisane podatke v medpomnilniku.

Amino z Bolhe mi ne deluje

Prijatelj ima dva teveja, v paketu trio pa je dobil samo en Sagemov komunikator. Ker bi za drugega moral plačati skoraj 190 evrov, če bi ga dokupil pri Siolu, je to opravil na Bolhi, in kupil Amina (aminet 110) za 75 evrov. Po priklopu sva ugotovila, da ima ta Amino programsko opremo za delovanje v omrežju T-2. Siol zagotavlja, da ta Amino ne bo deloval v njihovem omrežju. Si lahko kako pomagava?

Blaž

Če ima Amino vgrajeno strojno programsko opremo za T-2, na SiOLu seveda čisto zares ne bo deloval. Rešitev bi bila sprememba strojne programske opreme s SiOLovo, a tega na SiOLu zagotovo ne bodo hoteli narediti. Le zakaj bi vam dali nekaj, kar sicer stane 190 evrov, zastonj ...

Upokojil bi svoj monitor CRT

Kupujem LCD, in sicer 19-palčni. Doslej sem imel CRT IIyamo Vision Master pro 450, zaradi katerega sem že skoraj slep. Ker ne vem, na kaj je treba biti pri nakupu LCDja pozoren, bi vas prosil, če bi mi lahko pomagali. Videl sem sicer vaš preizkus LCDjev julija, vendar ne vem, ali je glede na to, da je že štiri mesece od njega, pametno upoštevati takratno stanje. Sicer sem že veliko pregledoval ponudbo LCDjev, predvsem pa sem upal, da bodo med prazniki tudi kakšna znižanja.

Za LCD te velikosti bi bil pripravljen dati tam nekje do 290 evrov. Predvsem mi je pomembno, da mi oči ne bodo več tako trpele. Na koncu me še zanima, zakaj LCDjev ne uvrščate med pogostejše preizkuse.

Šuki

Težko je takole svetovati en izdelek, zlasti, ko gre za monitor. Kot veste, imajo vsake oči svojega malarja, zato se je najbolje opremiti s podatki z naših preizkusov in morebitnih spletnih informacij, nato pa v trgovini poprositi, naj vam monitor priklopijo in se sam prepričati, ali vam izdelek ustreza. Dobro bi tudi bilo, ko bi napisali, zakaj boste LCD pretežno uporabljali.

Za znesek, ki ga navajate, bi vam morda svetovali Samsung SyncMaster 940BF. Razlogov za to je več: Samsung je solidna znamka, ta model pa ima nizek odzivni čas in tri leta garancije. Le kontrast je nekoliko slab.

Sicer pa velike preizkuse posamezne strojne opreme praviloma opravimo enkrat na leto, za dobre modele monitorjev pa je značilno, da so na trgu dalj časa. Bomo pa v prihodnosti razmišljali o pogostejšem preizkušanju opreme, za katero med bralci vlada posebno zanimanje.

Lahko z eno samo naročnino gledam dvakrat?

Sem vaš redni bralec in sem zelo zadovoljen z revijo. Imam pa težavo. Pred kratkim sem se naročil na internetno televizijo T-2. V osnovi za 12 evrov dobiš priključek za samo en televizor, za dodatne pa je treba plačati 2 evra/TV. Zanima me, kako bi se dalo spremljati TV na več televizorjih brez dodatnega plačila. Ali je mogoče signal razdeliti z raznimi usmerjevalniki?

Nejc

Signal je s stikalom (switch) sicer mogoče razdeliti, težava je v tem, da potrebujete dva komunikatorja Amino, dobili pa ste le enega. Rešitev je, da je druga "televizija" v resnici računalnik, na katerem gledate TV s programom VLC.

Razočaran nad zlatim Monitorjem

Priznam, da sem se za nakup tv kartice Ati Sapphire Theatrix 550 Pro odločil zato, ker je na vašem preizkusu dobila zlati Monitor. Kartice mi v dveh tednih žal ni uspelo uspešno postaviti na noge. Najprej sploh ni bilo zvoka, ko sem jo reklamiral pri dobavitelju, pa sem dobil nasvet, naj naložim nove gonilnike, pa bo. Res, zvok zdaj je, vendar se zatika slika. Možno je, da Powercinema 4 ni pravi program za to (kateri pa je),da bi moral menjati kar ves operacijski sistem, je pa huda. Prepričan sem, da ta (lahko pa tudi kateri drugi) zlati Monitor res ni bil podeljen v prave roke, oziroma da se kupci ne bi smeli več zanesti na to nagrado. Se motim?

Ivan

Z vašim vprašanjem smo si dali kar precej opraviti. Znova smo si izposodili tudi Theatrix 550 PRO in se z njim v našem laboratoriju ubadali kar nekaj dni. Vse, kar smo ugotovili, je, da se pri popravkih Oken SP2 slika tudi pri nas zatika, vendar ne vedno, pomaga pa izhod iz Powercineme in vnovični zagon programa. To je seveda slaba tolažba, če ste ravno sredi snemanja filma. Ko smo kartico namestili v sistem z Windows SP SP1, teh težav ni bilo več. To je verjetno tudi razlog, da je pred letom in pol, ko je potekal naš preizkus, delovala brezhibno.

Skratka, nekaj je narobe z gonilniki. Na ATI pravijo, da se težave zavedajo in da bo odpravljena šele s Powercinema 5. Do takrat lahko poskušate preživeti z brezplačnim programom ChrisTV, ki po naših izkušnjah deluje brez težav. Zanj pobrskajte kar z Googlom.

Varnost v javnih omrežjih Wifi

Veliko je bilo že govor o različnih kodiranjih Wifi in razbijanjih zaščite, kako se priklopiti na tako dostopno točko. Nikjer pa nisem zasledil informacije, ali pri WPA kodiranju, kjer je geslo vsem "notranjim" odjemalcem znano, ti lahko enostavno prisluškujejo tujemu prometu, ki gre prek skupne dostopne točke? Je to morda malo teže in bolj časovno potratno, toda z orodji, kot je "Ethereal", vseeno možno? Ali morda celo nemogoče?

Je pri protokolu 802.1x (ki ga uporablja EduRoam) to kaj bolje rešeno, ali gre tam pri prijavi le za bolj napredne rešitve, pri samem prometu pa je prisluškovanje enako lahko/težko?

Mitja

Na to temo pripravljamo daljši članek, načeloma pa velja, da je prisluškovanje v kombinaciji z ARP zastrupljanjem (Monitor 10/2006) možno in neodvisno od načina prijave. Prepreči ga lahko le dovolj napredna strojna oprema, ki jo uporablja ponudnik javnega omrežja Wifi.

Rezanje reklam

Kateri video urejevalnik mi priporočate? Potreboval bi ga za odstranjevanje reklam in podobnih prizorov iz video datotek.

Ivan

Najučinkoviteje boste to naredili z brezplačnim programom VirtualDub, ki pa se ga je treba privaditi, saj ne sodi med najbolj prijazne. Med slednje pa sodi plačljivi Pinnacle Studio. Zelo enostavno ga je uporabljati, vendar končni izdelek izdeluje veliko dlje časa, pa še nestabilen je.

 

Veliki monitorji

Odločam se za nakup monitorja LCD nad 20 palci, in sicer predvsem za CAD. Zanima me, kdaj bo v Monitorju spet objavljen kakšen veliki primerjalni test na to temo.

Tomaž

Tak preizkus je predviden za aprilsko številko.

Kako zbrisati Visto

Pred kratkim sem naložil Windows Visto, nato sem jo izbrisal in še vedno se mi ob zagonu prikaže okno, v katerem izberem Windows, ki ga želim zagnati. Zanima me, kako se to prekliče, da mi bo avtomatsko ob zagonu računalnika zagnal Windows XP?


Rok

Za odstranjevanje Boot Managerja boste morali uporabiti program Bootsect.exe, ki je na namestitvenem DVDju Viste v mapi Boot. Vstavite namestitveni DVD Windows Viste v DVD pogon računalnika in v okno ukaznega poziva (recovery console) vtipkajte naslednji ukaz:

D:\Boot\Bootsect.exe -NT52 All

(pri čemer je D: oznaka vašega pogona DVD).

Bo Windows XP dovolj dober za nov procesor?

Glede na to, da trenutno povsod pišejo o dvojedrnih procesorjih ali pa vsaj o 64-bitnih, me zanima, ali lahko Windows XP, ki je (mislim, da se ne motim) 32-bitni, kakovostno izkoristi nove procesorje ali ne. To me zanima zato, ker kupujem nov prenosnik, vendar ne nameravam uporabljati Viste, hkrati pa ne zapravljati denarja za zadeve, ki jih ne bom mogel izkoristiti.

Tomaž

Da, Windows XP (32-bitni, prav imate) čisto lepo obvlada večjedrne procesorje in seveda lepo deluje tudi na 64-bitnih procesorjih. Seveda le zato, ker so slednji hkrati tudi 32-bitni in s poganjanjem tovrstnih programov nimajo nikakršnih težav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji