Objavljeno: 29.4.2008 09:43 | Monitor April 2008

Pisma bralcev: april 2008

Vista počasnejša od XP?

Pred dobrim letom sem (še) imel Thinkpad X60s z XP, kjer je sicer vse lepo delovalo, a sem ga zaradi nekih nenavadnih razlogov po slabem letu zamenjal za X61s. Z Visto Bussiness. Najprej sem bil sicer kar vesel, ker sem pač bolj radovedne sorte (da vidim, kaj je novega), nato sem bil nad novim razočaran in sem oklestil vse, kar se je dalo. Najprej Aero, potem še vse ostalo (z "optimize for best performance"), tako da sedaj vse skupaj izgleda kot Windows 2000 (tudi pri XPjih na X60s sem naredil tako). Zaganjanje programov pa je bilo še vedno občutno počasnejše kot na sicer počasnejšem X60s, vendar z XP. Dokupil sem 1 GB (skupaj sta sedaj 2), a imam še vedno vtis, da so programi na X60s z XP delovali hitreje kot na X61s z Visto, kar mi daje zelo neprijeten občutek, da sem s hitrejšim računalnikom v bistvu na slabšem. Nekje na spletu sem prebral, da naj bi bilo razmerje v hitrosti med XP SP3 in Visto SP1 še večje kot med XP SP2 in osnovno Visto (faktor 1,45 v korist XP). Ali to drži? Kakšna hitrost je mišljena? Z Aerom (in vso ostalo šminko in ropotijo)? Hitrost izvajanja programov? Zagona sistema? Neka povprečna hitrost? Pridobil sem si že Lenovo XP downgrade za X61s, vendar bi si pred usodnim korakom zelo želel vaše mnenje.

Drugo vprašanje je veliko bolj konkretno. V Outlooku 2003 pogosto v dogodke, kontakte in maile kopiram tekst iz odložišča. Ker večinoma ne želim formatiranega teksta, uporabljam paste special - text. Ta deluje povsod, razen v emailih. Tam je polje paste special sivo oz. neaktivno. Aktivno postane le, če preklopim na Rich format, vendar iz določenih razlogov tega ne želim uporabljati - uporabljam HTML format. Kako bi lahko uporabljal paste special v HTML formatu? Je mogoče na kak način to nastaviti v samem odložišču? Če, kako? (Kakršnakoli rešitev z Office 2007 zame ne pride v poštev. Po 3 dneh uporabe sem ga za vedno vrgel skozi okno in še sedaj imam na okenskih okvirjih polno šminke.)

Pobrskali smo po naši tabeli prenosnikov in našli podatke za oba preizkušena prenosnika. Iz rezultatov je lepo razvidno, da je prenosnik v Windows XP hitrostno napredoval.

Žal pa v času preizkušanja X60 še ni bilo na voljo programov za hitrostno preizkušanje v Visti, zato rezultatov, ki smo jih sicer izmerili z X61s pod Visto, ne moremo primerjati z X60.

To, da je delo z Visto počasnejše kot z XP, nas v resnici ne preseneča. To se še posebej pozna na malce bolj skromnih procesorjih, kot je npr. ta 1,6 GHz procesor v X61s.

Vaši faktorji hitrosti Vista/XP verjetno kar držijo (po občutku), metodologija merjenja pa nam ni znana (vir?).

Je pa res, da povprečni uporabnik hitrostne razlike morda ne opazi toliko kot tisti, ki za računalniki delamo ves čas in se vsak klik, dodatno čakanje na zagon ali kaj tretjega še kako pozna.

Vsekakor predlagamo downgrade na XP in hitrostni problemi bodo čudežno izginili. Tukaj nas je že kar nekaj takih, ki lahko to potrdimo ;)

Glede drugega vprašanja pa tako - v uredništvu za take posege uporabljamo Notepad. "Paste" v Notepad, tam "Copy" in spet "Paste" v Outlook ...

Vistin ukazni poziv ne deluje celozaslonsko?!

Zelo bi bil vesel, če mi lahko posredujete rešitev.

Imam operacijski sistem MS Vista. V ukaznem pozivu (command prompt) ne morem imeti celozaslonskega ekrana.

Javi: Ta sistem ne podpira celozaslonskega načina.

Ali obstaja rešitev?

Dušan

Žal za to Vistino "novost" ni dobre rešitve.

Je le nekaj slabih:

a.) Namesto Vistinih grafičnih gonilnikov (WDDM) namestite tiste za Windows XP (XDDM). Žal lahko s tem računalnik postane nestabilen ...

b.) Namesto Vistinih grafičnih gonilnikov uporabite kar klasični gonilnik VGA. Katastrofa, tega raje ne počnite.

c.) Uporabite DOS emulator, kot je npr. DOSBox (dosbox.sourceforge.net).

Če povzamemo - nimate prav veliko možnosti ...

S koliko Mb/s delajo kamere?

Pred kratkim ste predstavili video kamere, ki zapolnjujejo vrzel med profesionalnimi kamerami in amaterskimi. Mene pa zanima, kateri so vsi formati,ki jih zdajšnje digitalne kamere zapisujejo, in kakšne so razlike med njimi. Za te prej omenjene polprofeionalne kamere sem videl, da uporabljajo par 10 Mbit MPEG-2, kaj pa druge, pro in amaterske?

Marko

Amaterske se večinoma držijo vrednosti do 6 Mb/s, kolikor so ponavadi "hitri" filmi na DVDjih, s profesionalnimi pa se ne ukvarjamo ...

Črkovni virus v PDF?

Prek uredništva DELA sem dobil članek (PDF) normalnega videza. Ko sem ga natisnil, se je besedilo natisnilo z enočrkovnim abecednim zamikom - iz besede "DELO" je nastal "EFMP", enako velja za številke. Ob novem tiskanju teh napak ni bilo več.

Kje izvem za razlago pojava?

Inko

Posumili bi na hrošča v Adobe Readerju ali tiskalniškem gonilniku ...

Brezimni projektor?

Kupujem projektor LCD za projekcijo videa in kot pri vseh elektronskih napravah, je tudi v tem primeru odločitev težka. Ker vem, da v vaši reviji večkrat objavljate teste teh naprav, bi vas prosila za nasvet oz. mnenje. Na trgu sem našla projektor proizvajalca Optoma, ki je cenovno in upoštevajoč karakteristike, zelo ugoden, proizvajalca pa ne poznam, zato vas sprašujem, če velja za dober nakup.

Karakteristike so: ločljivost 800 × 1024 pik, svetilnost 2000, kontrast 2000/1. Primerjam ga z nekim Sonyjem, ki ima iste karakteristike (izjema kontrast 400/1), je pa malenkost višja cena.

Nada

Projektorji Optoma so se na naših preizkusih doslej vedno dobro izkazali, ne gre za brezimne izdelke.

Ker konkretnega modela nismo preizkusili, težko rečemo kaj konkretnega, a načeloma bi projektor moral zadoščati vašim namenom.

Res pa je, da za projekcijo fotografij priporočamo modele z višjo ločljivostjo, saj imajo dandanes bolj ali manj vse digitalne fotografije ločljivost, ki je večja od 3000 × 2000 pik. Če tako fotografijo gledate pri ločljivosti 1024 × 800 pik, rezultati ne bodo optimalni ...

Sony ni več enak Sonyju

Z zanimanjem sem prebral vaš pregled in test diskovnih videorekorderjev v januarski številki Monitorja. Dovolite da, čeprav z zamudo, tudi jaz dodam nekaj misli.

Po mojem je poleg tehničnih karakteristik, pri katerih med posameznimi modeli ni prav veliko razlik, najbolj pomemben za uporabnika prijazen program ta uporabo VR.

Kako pa se stvari lahko spremenijo, naj opišem svoj primer.

Sam sem na podlagi priporočil (mislim, da EISA) že pred časom, na začetku pohoda HDD VR, kupil Sonyjev RDR HX 710. Moram reči, da je nakup, kljub takrat še visoki nabavni ceni, izpolnil moja pričakovanja. Nekaj pomislekov sem imel samo nad razporeditvijo gumbov na daljincu, kar pa na celoten vtis ni imelo vpliva.

Sedaj pa naj preidem na namen in bistvo mojega pisanja. Potreboval sem še en videorekorder. Ker modela 710 niso več izdelovali, sem se pač odločil za novejši model RDR HX720.

Tu je nastopilo razočaranje.

Daljinec je izboljšan. Razporeditev gumbov je razporejene veliko bolj funkcionalno. Po mojem edina izboljšava.

Vklop v stanje pripravljenosti za delo počasen. Res je, da to ni bistvena pomanjkljivost, saj se z večkratnim pozdravom "welcome" pač sprijazniš.

Uporaba tipk na daljincu, in to pri vseh funkcijah, ima zakasnitev in počasnost, kar je moteče pri vseh funkcijah, posebno pa pri vpisovanju besedila. Videti je, kot da je vgrajen počasnejši disk ali manj zmogljiv in počasnejši procesor. Upam, ni razlog v tem, da je model namenjen vzhodnim trgom?

Prva moja misel je bila, da je VR v okvari. S prijaznim prodajalcem v trgovini sva s primerjanjem delovanja istega modela ugotovila, da je to pač danost tega modela.

Grafika, največje razočaranje! Začne se že pri iskanju in razporejanju TV programov. Pri starem modelu je slika TV programa čez ves zaslon, tu pa se pojavi zelo majhna slika. Izjava serviserja, ki ima podobne izkušnje, to potrjuje. Enako velja tudi pri urejanju posnetkov (brisanje, sestavljanje, dodajanje). Pri starem modelu je bila slika prek celega zaslona, na spodnjem robu časovni trak in desno numerični prikaz časa. Skratka, po mojem velik korak nazaj za prijazno uporabnost.

Uporaba timerja za snemanje - slabo. Pri starem modelu se je čas konca snemanja avtomatsko premaknil na čas začetka snemanja in potem si pač dodal želeni čas. Pri novem modelu ostane čas konca snemanja nespremenjen in moraš pretipkavati časovno nastavitev.

Te izkušnje sem sporočil v Sony Slovenija z željo, če bi se dalo raje vgraditi program prejšnjega modela. Žal baje to ne gre.

Toliko o mojih izkušnjah. Seveda se na koncu sprijazniš s stanjem in uporabljaš tako, kot je.

Teodor

Je ohranjevalnik zaslona še smiseln?

Zanima me, ali je raba ohranjevalnika zaslona pri LCD zaslonih sploh še potrebna/smiselna?

Miloš

Ne, pravzaprav ne.

Smiseln je le tisti del, ko operacijski sistem dejansko ugasne monitor, medtem ko zgolj "prebarvanje" zaslona v črno nima smisla. Saj je osvetlitev zaslona, tista, ki dejansko troši elektriko, še vedno prižgana. In seveda - pri zaslonih LCD ni t. i. pojava "vžganja" statične slike, kot je bilo to pri zaslonih CRT.

Windows Mobile ne podpira AMISove pošte?

V eni prejšnjih številk revije Monitor sem bral o testu mobilnih odjemalcev za elektronsko pošto. Sam imam z napravicami Windows Mobile 5 in 6 (HTC Touch, TyTN2, HP iPAQ 514, HP iPAQ rw6815) težave pri prejemanju pošte. Javi napako: Messages can not be downloaded to your mobile device. Make sure you are connected and that your e-mail account settings are correct. Then try to download messages again.

Nastavitve (naš ponudnik poštnega predala je AMIS, mobilno telefonijo imamo prek podjetja Mobitel):

POP3: pop3.amis.net (poskušal sem tudi že z IMAP: imap.amis.net)

SMTP: smtp.planet.si

Konkretno sem (tudi večkrat) kontaktiral oz. poskušal urejati tudi osebno. Z Mobitelom, AMISom, Birotehno (pooblaščeni serviser za mobilne odjemalce in dlančnike hp iPAQ), HP Slovenija in celo Microsoft Slovenija (tu so me še najhitreje odpravili, da pač nimajo podpore za te naprave).

Brez uspeha.

Na mobilnih telefonih Nokia pošiljanje in prejemanje elektronske pošte deluje brezhibno (da ne govorim o tem, da je vmesnik dosti bolj dodelan oz. uporabniško prijazen).

Prav tako zadeva deluje na mojem hp iPAQ-u hw6515 z Windows PocketPC 2003 (torej predhodnikom Windows Mobile 5).

Dejansko sem nekako izčrpal vse možnosti (razen metanja telefonov v steno :-)).

Ivan

Žal vam tu težko pomagamo. Mi smo pri preizkusu uporabljali naše poštne strežnike in nismo imeli težav.

Zaljubljena v Sidekick

Ko sem v Googlu vtipkala "sidekick", se mi je izmed mnogih strani prikazala tudi vaša. :)

Kakorkoli. Je možno, da bi prek vas dobila telefon Sidekick 3?

Po resnici povedano, me ne zanima noben drug, moj trenutni telefon pa je že na pol mrtev. Doma so mi rekli, da bi mi kupili novega, če je to res (seveda je), ampak sem zavrnila čisto vse telefone, ker si že več kot eno leto želim le tega, a ga nikjer ne dobim.

Mateja

Se bojim, da tega T-Mobilovega telefona pri nas ne boste dobili.

Tudi nam ga ni uspelo dobiti na preizkus.

Kakšen naj bo PC za video?

V zadnji številki Monitorja za prihodnje številke napovedujete članek o PCjih za obdelavo videa. Če je mogoče, bi Vas prosil že vnaprej za nasvet:

Kupiti nameravam nov računalnik, s katerim bom predvsem obdeloval fotografije. Rad bi pa tudi zmontiral kakšen video v visoki ločljivosti - imam namreč kamero Canon HV20.

Predvidevam uporabo Adobe Photoshop Elements 6 za fotografije in Premiere Elements za Video.

Kot monitor se mi zdi primeren LG L245WP z dobro pravilnostjo barv in kotno vidljivostjo (Monitor 6/2007), podobne lastnosti pa ima menda tudi Benq LCD monitor 24" FP241W WIDE, le da ne vem, kako je s pravilnostjo barv.

Kako je s pogoni blue-ray - ali bodo ti kmalu zamenjali sedanje DVD pogone v PCjih?

Prosim za Vaš nasvet glede sestave računalnika (procesor, količina RAM, grafična kartica, monitor, zvočniki ...). Operacijski sistem bi bil Windows Vista Home Premium.

Za morebitni odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem.

Leon

Za procesor vzemite največ, kar zmorete, najboljši nakup pa bi bil še vedno Intelov Q6600 in ustrezna osnovna plošča. Ker boste uporabljali Visto, svetujemo vgradnjo 4 GB pomnilnika. Grafična kartica ni nujna najdražja, saj 3D kartice, namenjene igram montaže, efektov ne pohitrijo kaj dosti. Glejte, da bo imela izhoda za dva monitorja, če se mislite resneje ukvarjati z obdelavo videa. Morda kaj iz NVidiine serije Quadro. Za tako delo (renderiranje ipd.) sicer so na voljo namenski video vmesniki, a niso prav poceni.

Blu-ray enote bodo zagotovo nekoč zamenjale danes razširjene DVD enote. Za zdaj so zapisovalniki še malce dragi (okoli 500 EUR). Ta trenutek bi vam taka enota prišla prav, če bi, denimo, želeli poarhvirati velike količine surovega materiala, posnetega z vašo kamero.

Gledanje televizije ob ugasnjenem računalniku

Že dalj časa se ukvarjam in po internetu iščem tv tuner, ki omogoča gledanje televizije ob ugasnjenem računalniku. Hkrati pa ima možnost priključitve preko USBja in tako gledanje tv ob prižganem računalniku, s tem tudi zajemanja slike. Zanima me, ali mi lahko pomagate poiskat kak tak izdelek?

Glede na to, da na vseh vaših testih, ki ste jih posvečali tv tunerjem, nisem zasledil niti enega s takimi lastnostmi.

Marko

Res je, taki tunerji so redki.

Najbolj znani tunerji, ki delujejo tudi ob ugasnjenem računalniku, so tisti podjetja Avermedia (www.avermedia.com), in kolikor vidimo, imajo v zadnjem času na voljo tudi take, hibridne modele.

DualPhone mi na SiOLu ne deluje

Že nekaj časa sem iskal "multifukcijski" telefon in se na podlagi vašega preizkusa v Monitorju številka 3, marec 2008, odločil in kupil DualPhone 3088. Doma imam ADSL in trio paket od Siola, vendar se ne morem nikakor povezati v internet (Skype). Klical sem že Siol in vsakokrat dobil drugačna navodila, kako ga priklopiti, da bo deloval, pa koliko je MAC adresa, pa da mora biti priklopljen na ETH2 itd.

Prosim, če mi sporočite, kaj od tega je (če sploh) potrebno, da bom lahko telefon uporabljal v celoti. Sama telefonija namreč deluje in kakovost zvoka je res super.

Marcel

Predvidevamo, da imate Sagemov modem. Ali ta deluje v usmerjevalnem načinu ali vsakič posebej "kličete" v internet? Poskusite telefon priklopiti na isti port, na katerem imate priključen računalnik, in poglejte, ali tam deluje.
Bazna postaja se samodejno poveže v internet in ne potrebuje nobenega posebnega nastavljanja na usmerjevalniku. Mi smo preizkušali na Sagemovem modemu in nismo imeli težav.

Disk mi sam zaspi

V računalniku imam 3 diske (2x Maxtor 6B200M0 in 1x Maxtor 6H500F0). Vsi trije delujejo "normalno", le en 6B200M0 se mi sam "izklaplja". Ko npr. kliknem na particijo, ki je na tem disku, se sliši, kako se disk zažene, in ko neham delati na tisti particiji, se mi disk čez kakšne 3 sekunde izklopi. Saj ni nič slabega, da se disk izklaplja (varčevanje z energijo, daljša življenjska doba ...), vendar vsakokrat, ko dostopam do njega, traja, da se zažene. V Oknih (Vista, predtem pa XP-ji) nimam vklopljenih nobenih varčevalnih funkcij, in tudi v BIOSu nimam nič takšnega nastavljenega. Vmes sem že tudi (zaradi starosti) zamenjal osnovno ploščo, CPU, pomnilnik in grafiko, tako da verjetno mora biti neka nastavitev v samem firmwaru diska?

Hvala

Vaša ugotovitev je točna - nekateri diski dejansko sami upravljajo "spanje", na nivoju firmwarea.

Pisma bralcev: april 2008

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji