Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor November 2017

Nokia 8

Nokia 8 se po specifikacijah in ceni uvršča med najdražje pametne telefone. V Sloveniji jo je mogoče kupiti za 630 evrov. To telefon uvršča v neposredno bližino Samsungovega Galaxy S8. Vprašanje je, ali predstavlja Nokia 8 temu primerno alternativo.

Oblikovno izstopa. Morda ne na prvi pogled, temveč šele ob skrbnejšem ogledu. Ohišje je na hrbtni strani ukrivljeno proti zaslonu in izbočena hrbtna stran olajša dvigovanje telefona z ravnih površin. Tu so tudi vpadljivo obrušeni gumbi za vklop in upravljanje jakosti zvoka, ki predstavljajo vezni člen med vsemi modeli pametnih telefonov Nokia. Izstopajo tudi antenske črte, ki se pri nekaterih telefonih vpadljivo raztezajo čez vso hrbtno stran. Pri Nokii so jih oblikovalci vstavili v zgornjo in spodnjo stranico ohišja. Zaradi prej omenjene ukrivljenosti hrbtne strani se komaj opazijo. K temu prispeva tudi barvna skladnost črt z ohišjem. Opisano velja zgolj za temno modri alternativi, imenovani Polished Blue in Tempered Blue. Imamo pa tudi dve kritiki. Ceneni pokrov, ki prekriva vhod za kartico SIM, se ne ujema z ohišjem in nastane opazna ter občutna vdrtina. Nad zaslonom je tudi moteča neporavnava med lečo kamere in ohišjem telefona, kar je vpadljivo ob vsaki rabi telefona.

Prvo, kar na telefonu izstopa, je nepričakovan način hlajenja ohišja. Pri testu telefona je bilo opaziti, da se ob igranju grafično zahtevnih iger ne pregreva pretirano – kratko raziskovanje razkrije, da so v Nokii uporabili bakreno cevko, ob pomoči katere se nastajajoča toplota hitreje odvaja.

Vpadljiv je tudi 5,3-palčni zaslon LCD v ločljivosti UHD. S 554 pikami na palec in dobro osvetlitvijo tudi ob sončnem vremenu uporabniki ne bodo ničesar pogrešali. Opisano velja tudi zaradi ceni primernih tehničnih specifikacij. Napravo poganja Qualcomm Snapdragon 835, ki je prisoten tudi pri drugih zmogljivih Androidih, ter grafični procesor Adreno 540. V kombinaciji s 4 GB RAM ob 64 GB internega pomnilnika ali 6 GB RAM pri različici s 128 GB pomnilnika se v tem pogledu ne gre pritoževati. Brez večjih pripomb se odrežeta tudi kameri na hrbtni strani. Na voljo sta dve, od katerih je ena monokromatska. Fotografije so pričakovano primerljive z drugimi najboljšimi Androidi. Saturacija barv je morda za odtenek premočna. Kameri se izkažeta tudi pri fotografiranju v temnejših prostorih, saj zrnjenje ni pretirano, in ponujata možnost hkratne rabe s prednjo kamero.

Ali je lahko Nokia 8 primerna konkurenca drugim najboljšim androidom? Odgovor je vsekakor, a le ob predpostavki, da se je uporabnik pripravljen odpovedati določenim prednostim, kot so brezžično polnjenje, zaslon brez debelih stranic ohišja, stereo ozvočenje in hiter bralnik prstnega odtisa.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 630 EUR.

Za: Oblika, teža.

Proti: Počasen in nenatančen bralnik prstnega odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji