Objavljeno: 12.7.2007 02:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Nashuatec SP C811dn

Barvni laserski tiskalnik iz Nashuateca, model SP C811dn, je kar konkretno zasedel naš laboratorij. Gre za sorazmerno veliko (skoraj sedemdeset centimetrov visoko) in težko (sedemindevetdeset kilogramov) napravo. Po velikosti je enak starejšem modelu istega izdelovalca, C7535hdn, ki smo ga opisali pred približno letom in pol. Opremljen je z dvema predaloma, v vsakega lahko vstavimo do 550 listov. Še sto jih lahko dodamo v večnamenski podajalnik. Na zgornji strani je odlagalnik, ki prenese do 500 listov, zraven pa črno-beli zaslon z osnovnimi informacijami in nastavitvami.

Tiskalnik obljublja zelo hitro tiskanje, štirideset strani na minuto. Vsekakor ne razočara, na naših testih je celo rahlo presegel to mejo, natisnil je celo 40,3 strani na minuto. Vsekakor odličen dosežek, ki ga uvršča na prvo mesto med barvnimi laserskimi tiskalniki v naših tabelah. Če omenimo nekaj številk: triintrideset sekund za petnajst strani besedila, le devet sekund za prvo stran. Po daljšem, več kot poldnevnem premoru potrebuje le trinajst sekund za začetno stran. Pohvalno. Že predhodnik, C7535, je bil hiter, novinec pa vse dosežke izboljša za nekaj sekund. Tudi tiskanje na obe strani je hitro, minuto in štiri sekunde za tri kopije devet strani dolgega poslovnega poročila (spet besedilo, z dodatkom nekaj barvnih grafikonov). Brez tiskanja na obe strani potrebuje za isto poročilo oseminštirideset sekund. Za bitno sliko v formatu PSD si je vzel trinajst sekund, za vektorsko v formatu CDR pa še dve sekundi manj. Najzgovornejši podatek pa je ta, da za tiskanje petdeset črno-belih besedilnih strani potrebuje minuto dvaindvajset sekund - odličen rezultat. Ločljivost je le ena, 600 × 600 dpi, a to je za poslovna okolja povsem dovolj. Kljub temu je zanimivo, da je imel predhodnik na voljo tudi 1200 x 1200 dpi.

Kakovost izpisa ne preseneča, tisk besedila je dober, podrobnosti so solidne. Barve so tudi še kar lepe, pri črno-belem prehodu se opazi nekaj malo rastra. Z gonilniki nismo imeli težav (na voljo sta USB in omrežni priključek, mi smo uporabili slednjega). Postscriptne gonilnike moramo namestiti ročno, prek okenskega čarovnika za dodajanje tiskalnikov. Na voljo so tudi gonilniki za različne sisteme Unix in za Mac OS (od različice 8.6 naprej).

Kot se za tak tiskalnik spodobi, imamo na voljo zelo veliko dodatkov. Od brezžičnih povezav prek Wlana (802.11b) in modrega zoba do gigabitne omrežne povezave in PictBridgea za tisk neposredno iz fotoaparatov (nekoliko nenavadna kombinacija, priznamo ...). Dodamo lahko tudi več predalov, odlagalnikov, enoto za luknjanje listov in tako naprej.

SP C811dn je odličen tiskalnik za večja poslovna okolja. Edini pomanjkljivosti sta sorazmerna glasnost (verjamemo da bo pristal na marsikaterem hodniku) in kar konkretna cena. Dobrih štiri tisoč sedemsto evrov le ni malo denarja. Je pa res, da to hitro nadoknadimo z nizko ceno izpisa (sploh črno-belega, saj velja en list le 0,7 centa). Hvali pa se tudi z odlično hitrostjo, ne glede na to, ali je ves večer počival ali ne.

Nashuatec SP C811dn

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 9.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A3+ (dražji barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 40 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 1100 listov (dva predala), 100 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, PLC5c, RPCS, PostScript 3; 256 MB.

Cena: 4721,00 evrov.

Cena natisnjene ČB strani: 0,7 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 8,2 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Hitrost, cena odtisa, razširljivost.

Proti: Cena, glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji