Objavljeno: 21.12.2021 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2022

Na katerega konja staviti v dirki digitalne preobrazbe?

Vodenje podjetja skozi nenehne tehnološke preboje, nadgradnje in posodobitve ni enostavna naloga. Predstavljajte si svet, v katerem bi imeli dostop do tehnologije, zasnovane posebej za učinkovito delovanje vašega podjetja, da bi bilo to kar najbolj produktivno. Si predstavljate lastno odločitev, da ne boste izkoristili te tehnologije, ki vam je sicer na voljo?

Veste, ta svet ni namišljen, je svet, v katerem živite in delate. Tehnologija, o kateri pišem, pa sliši na kratico BPM – rešitve za upravljanje poslovnih procesov. Na procesih gradi ali pade sleherno poslovanje. Tehnologija BPM uporablja računalniške zmogljivosti in algoritme, ki temeljijo na pravilih, z namenom, da skrbnikom, vodstvu, odločevalcem in ključnim zaposlenim omogoča podroben vpogled v delovanje njihovih procesov.

V času, ko se vedno več podjetij podaja na pot digitalne preobrazbe, upravljanje poslovnih procesov postaja osrednja tema. Zakaj? Ker bodo morala podjetja na tej poti marsikateri proces spremeniti, uvesti, odpraviti, zamenjati ter seveda optimizirati.

BPM pravzaprav poganja digitalno preobrazbo v tehnološki praksi. Številni se tega že zavedajo. Študija medija BPTrends razkriva, da orodja BPM v kakršnemkoli obsegu v ZDA uporablja kar 86 odstotkov podjetij! Torej njihovi procesi nikakor niso prepuščeni naključju.

Digitalna preobrazba predstavlja premik od odvisnosti od nedokumentiranih, papirnih ali zastarelih informacijskih sistemov in aplikacij, ki ne delijo podatkov, k izkoriščanju digitalne in mobilne tehnologije. A pri digitalni preobrazbi še zdaleč ne gre zgolj za digitalizacijo virov podjetja in uvajanje sodobne tehnologije, ampak predvsem za premik, celo zasuk v razmišljanju, kako mora podjetje delovati, da bo preživelo v novem svetu in pogojih, ki vladajo v njem.

Inovacije in stalni preboji v poslovnem svetu in v panogi IT pomenijo, da se status quo vodenja podjetja nenehno spreminja. BPM poskrbi, da enkratne pobude in vzgibi po spremembah (na bolje) postanejo stalen proces. Kar je tudi bistvo digitalne preobrazbe – da podjetje pripelje do točke, ko se nenehno prilagaja razmeram in izboljšuje.

BPM obravnava nenehno spreminjajoče se procese, ki so vključeni v poslovanje. Ko inovirate in prilagajate svoje poslovne procese, potrebujete platformo za njihovo nenehno pregledovanje, spreminjanje in izboljševanje. Orodja BPM lahko zmanjšajo zapletenost procesov in olajšajo pretok informacij ter sodelovanje zaposlenih. Tudi stranke od podjetij pričakujejo boljšo uporabniško izkušnjo. BPM pomaga povečati interakcijo med procesi – kjer so naloge odvisne druga od druge –, s čimer podjetje poskrbi, da bo uporabniška izkušnja več kot le zadovoljiva.

A ne pozabite – digitalna preobrazba je bistveno več kot le nakup neke mod(er)ne tehnologije. Pravzaprav je ne morete kupiti, morate jo opraviti – v celoti. Tehnologija je zgolj orodje za doseganje cilja. V dobi digitalne preobrazbe pa bodo blestela podjetja, ki jim bo uspelo vzpostaviti tako kulturo, da bo ponotranjila nujnost sprememb in agilnosti, nekakšen digitalni darvinizem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji