Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor Julij-avgust 2017

Meizu U10

Kitajski izdelovalec Meizu je svoj prvi pametni telefon predstavil že leta 2008 in odtlej si vztrajno utira pot na globalni trg pametnih telefonov. Lani je Meizu prodal 22 milijonov pametnih telefonov in s tem dva milijona več kot 2015. Leto 2016 pa ni bilo zgolj leto rasti prodaje telefonov, temveč tudi pridobitev pomembnega strateškega partnerja. Spletni trgovec Alibaba je investiral 590 milijonov dolarjev, ki jih bo Meizu uporabil za prodor na zahodne trge.

Poslovne ambicije se nedvomno izražajo v samem izdelku, navsezadnje Meizu U10 stane le 133 evrov, ohišje pa je sestavljeno iz plastike in aluminija. Lepo brušeni robovi aluminijastega okvira, položaj kamere na hrbtni strani in fizični gumb pod zaslonom na prednji strani ne skrivajo, da se U10 oblikovno spogleduje z iPhonom. Pri tako dostopni ceni se postavi vprašanje, kje vse so sklepali kompromise. Odgovor na to je vsepovsod, a nikjer preveč. Tak zgled je 5-palčni zaslon IPS LCD z ločljivostjo le 720 × 1280. Za današnje standarde nizka ločljivost na 5-palčnem zaslonu ponuja zadovoljivo uporabniško izkušnjo, nizka ločljivost zaslona pa je dobrodošla za baterijo z zmogljivostjo 2760 mAh. Ob povprečni rabi bo zdržala en dan, za kaj več pa bo treba po polnilcu poseči pred večerom.

Osemjedrni procesor Mediatek MT6750 in 3 GB pomnilnika na papirju obljubljata veliko, a tudi tu je treba sprejeti kompromise. Delovanje telefona ne poteka tekoče. Pogosto boste morali počakati nekaj sekund, da se vam bo odprla določena aplikacija. Za največje razočaranje poskrbita kameri na zadnji in prednji strani. Barve na fotografijah so sprane, kar bo razočaralo vse tiste izmed vas, ki aktivno objavljate fotografije v družabnih omrežjih.

V telefonu je nameščen Android 6.0 Marsmallow s predelavo Flyme. Na prvi pogled vizualna podoba spominja na Applov iOS - aplikacije so razvrščene podobno kot v telefonih iPhone in, tako kot pri iPhonu, nimamo veliko možnosti pri urejanju ali premeščanju aplikacij na zaslonu. Prav tako so v Meizu odstranili za Android tipično orodno vrstico s tremi gumbi ob spodnjem robu zaslona.

Predelava Flyme, ki kombinira operacijski sistem Android in Applov iOS, se sprva sliši kot slab recept za dobro uporabniško izkušnjo. A se bo pri rabi telefona vaše mnenje o uporabniškem vmesniku postopoma spreminjalo. Kot omenjeno, za navigacijo niso na voljo klasični trije gumbi, ki jih ponuja večina preostalih pametnih telefonov na platformi Android, v Meizu so omenjene tri gumbe nadomestili z enim fizičnim. Za vrnitev na glavni zaslon telefona morate pritisniti omenjeni gumb, za pomikanje nazaj pa je dovolj zgolj podrsanje s prstom po gumbu. Slednje ni na voljo samo pri Meizu U10, a je izdelovalec edini, ki ponuja izključno tako pomikanje nazaj.

Glede na ceno ponuja Meizu U10 več kot spodoben pametni telefon. Telefon je kakor nalašč za mlajše uporabnike, ki jim želijo starši kupiti cenovno ugoden prvi pametni telefon. Žal je uporabniško nekoliko drugačen, od vseh drugih.

Meizu U10

Prodaja: (Spletne) trgovine.

Cena: 133 EUR.

Za: Uporabniški vmesnik Flyme.

Proti:Z Počasno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji