Objavljeno: 26.3.2007 07:51 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Marec 2007 | Teme: apple, prenosnik

MacBook Pro - drugič

Na trgu prenosnikov z novim Intelovim procesorjem Core 2 Duo se je kalifornijski Apple pojavil z manjšo zamudo. A potrpežljivi kupci so prišli na svoj račun. Pred nami je prenovljen notesnik MacBook Pro, ki strupeno hitro poganja programe za Mace, pa tudi okenske programe, če za poganjanje Oken uporabimo Parallels Desktop.

Novi MacBook Pro je na voljo v treh različicah. Večji model ima 17-palčni zaslon. Dva manjša modela imata zaslon z diagonalo 15,4 palca, razlikujeta pa se po taktu procesorja. Preizkusili smo manjši prenosnik s hitrejšim procesorjem. Načrtovan je zelo premišljeno, saj meri v debelino samo 2,6 cm, tehta pa dva kilograma in pol. K elegantnemu videzu pripomore aluminijasto ohišje. V osrčju bije trenutno najhitrejši Intelov dvojedrni procesor Core 2 Duo pri taktu 2,33 GHz s 4 MB drugonivojskega predpomnilnika. Procesorju pri delu pomaga kar 2 GB pomnilnika. Temu primerni so rezultati na naših hitrostnih preizkusih.

Zaslon krmili grafična kartica ATI Mobility Radeon X1600 s 128 MB grafičnega pomnilnika. Zanimivo, v Applu so se odločili za klasični, nesvetleči zaslon (cenejši prenosniki MacBook imajo vgrajen svetleči zaslon). Zmogljivosti grafičnega podsistema smo preverili s programom 3DMark 2001 - v Oknih, ki smo jih namestili z Applovim programom BootCamp. Nad rezultatom (18.666 točk) smo bili prijetno presenečeni, saj je prejšnji MacBook Pro z enako grafično kartico in z dvojno količino grafičnega pomnilnika dosegel "le" 12.900 točk. Očitno novejši procesor precej pripomore tudi k boljšemu delovanju grafičnega podsistema.

Podatke shranjujemo na 120 GB disk, optične nosilce pa lahko beremo in zapisujemo z enoto SuperDrive (DVD?RW, podpora dvoslojnim nosilcem DVD). Nosilce vstavljamo v režo.

Tipkovnica je nespremenjena. Prenosnik ima vgrajeno posebno tipalo, ki zazna osvetljenost prostora. V temi se tipke osvetlijo, kar je zelo priročno za tiste, ki ne obvladajo slepega tipkanja. Precej moteča je ozka vnašalka (tipka Enter).

Uporabnik bo občasno spoznal, da sta le dva vtiča USB premalo. Zato pa sta vgrajena kar dva priključka firewire, en hitrejši (800 Mb/s) in en počasnejši (400 Mb/s). Od drugih vmesnikov so na voljo gigabitni ožičeni omrežni vmesnik, brezžična omrežna kartica (802.11g), modri zob in digitalni video izhod. Applovi prenosniki so se poslovili od vgrajenega modema. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera iSight z ločljivostjo 640 × 480 pik. Tisti, ki se mu ta seznam ne zdi dovolj dolg, pa si lahko pomaga z režo za razširitveno kartico PC Express.

Na disk je poleg okolja OS X 10.4.8 nameščena še kopica koristnih programov. Najbolj znani so programi iz paketa iLife '06, s katerimi več kot dostojno urejamo svojo večpredstavno zbirko (fotografije, glasbo, video, filme). Programe lahko krmilimo s priloženim daljinskim upravljavcem.

Zmogljivosti smo preverili tudi tako, da smo namestili Okna s programom Parallels Desktop (Monitor, oktober 2006), in z Applovim Boot Campom (Monitor, junij 2006). Po pričakovanjih so bili rezultati še boljši kot pri prvi različici MacBooka. Tudi hitrostni preizkus s pretvorbo zapisa filmčkov v zapisu QuickTime je pokazal precejšnjo pohitritev pri novem Applovem prenosniku.

Zanimivo, rezultati so prepričljivejši, ko Okna poganjamo v Parallels Desktop. A če so rezultati hitrostnih preizkusov s poslovnimi programi Business Winstone 2004 zelo dobri, je MacBook Pro dosegel pri preizkusu z večpredstavnimi programi Multimedia Content Creation 2004 skoraj "strašljiv" rezultat (35,4 točke), ki ga ni zmogel še noben prenosnik PC. Rezultat smo seveda večkrat preverili. Ne smemo pozabiti, da deluje celotno okolje Windows XP s testnimi programi vred v "navideznem" računalniku, kjer bi prej pričakovali nekoliko slabše rezultate. Morda gre za kakšno "goljufanje" v prikazu Parallels Desktop, a tega nismo mogli ne potrditi ne ovreči.

MacBook Pro

Mere: 35,7 × 24,3 × 2,6 cm, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel Pentium Core 2 Duo, 2,33 GHz, 2 GB RAM, 120 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1440 × 900 pik.

Cena: 2571 evrov.

Prodaja: E.P.L., www.epl.si.

Za: Mere, zmogljivost, bogata programska oprema.

Proti: Le dva vtiča USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji