Objavljeno: 18.12.2007 15:19 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor December 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Lenovo Thinkpad R61

Lenovo R61 je prenosnik, ki preseneti z dvema zanimivostma. Najprej s tem, da je prvi prenosnik Thinkpad iz hiše Lenovo, ki je v nazivu dokončno opustil "opiranje" na znamko IBM. To je imel še pred mesecem dni preizkušeni X61s, novi R61 pa je nima več. Lenovo se je namreč odločil, da bo (predčasno) opustil oznako "IBM" pri novih serijah prenosnikov Thinkpad. Pri "svoji" družini prenosnikov 3000 (V200, N200) pa tega doslej tako ali tako niso uporabljali.

Drugo, kar nas je presenetilo, je vgrajeni zapisovalnik blu-ray izdelovalca Matsushita. Ta zmore pisati tako na nosilce R (enkratno prepisljivi) kot tudi RE (večkrat prepisljivi), seveda pa podpira tudi "peko" na nosilce DVD in CD. Branje in pisanje blu-ray zmore pri "blu-rayevski" hitrosti 2× (dvoslojne nosilce s hitrostjo 1x). No, v resnici se prenosnik v osnovi prodaja z običajno enoto DVD RW, le v preizkušenem prenosniku je bila nameščena omenjena optična enota naslednjega rodu. Res pa ta prenosnik podraži za skoraj 400 evrov ...

Kljub "izgubi" zveneče oznake IBM gre za enako kakovosten prenosnik, kot smo bili pri Thinkpadih vajeni doslej. Tako na samo izdelavo nimamo nikakršnih pripomb. Prenosnik se niti malo ne zvija, pa čeprav ga zgrabimo za rob zaslona ali pa za levi ali desni rob pod tipkovnico. Tečaji zaslona so kovinski, zatorej bi moral prenosnik zdržati tudi bolj grobo ravnanje. Pohvale si zasluži že tradicionalno dobra tipkovnica, ki se ne upogiba, ponuja odlično povratno informacijo pri tipkanju, za povrh pa se, razen tipke "Esc" v skrajnem levem zgornjem kotu (nad tipko F1), pohvali z dobro (slovensko) razporeditvijo tipk.

"Založenost" z vmesniki je povsem običajna (bluetooth, najnovejši brezžični vmesnik draft-n z odličnim dometom, "ognjena žica" itd.), da nismo pogrešali ničesar. Če bi bili pikolovski, bi si želeli edino kak vtič USB več, ne le treh, pograjati pa gre tista na levi strani, ki sta postavljena preblizu drug drugemu, kar pri uporabi npr. večjega ključa USB onemogoči uporabo drugega, sicer prostega vtiča. Bralnik prstnih odtisov je dobrodošel dodatek, prav tako že vgrajeni bralnik kartic SD. Krmilno paličico dopolnjuje sledna ploščica, z obema smo bili pri uporabi zadovoljni.

Prenosnik je zavoljo zmogljive zasnove preizkuse hitrosti v Windows XP pognal do skorajda rekordnih vrednosti. Pohvalno je predvsem hitro delovanje grafičnega vmesnika Nvidia Quadro. Vgrajeni akumulator, ki je le štiriceličen, pa je očitno preslaboten za zahtevno zunanjo opremo, saj je zdržal zgolj dobri dve uri od električne vtičnice neodvisnega delovanja. Glede na to, da smo v preteklosti iz hiše Lenovo (in prej IBM) imeli opravka z izdelki, ki so zmogli tudi skoraj dvakrat daljši čas delovanja na akumulator, smo nad tem rezultatom upravičeno razočarani. Resda lahko dokupimo tudi zmogljivejši, 6-celični akumulator, a je to precej slaba tolažba.

Lenovo Thinkpad R61

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 91.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 72.

Trajanje delovanja: 2 uri 18 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 9.

Mere: 35,7 × 25,5 × 3 cm, 2,6 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7500, 2,2 GHz, 2 GB RAM, 120 GB disk, Blu-Ray R/RE, WLAN 802.11a/b/g/Draft-N.

Zaslon: 14,1-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business 64-bit.

Cena: 1749 EUR.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si; Diss, www.diss.si; Mikropis, www.mikropis.si.

Za: Kakovost izdelave, zmogljivost, opremljenost.

Proti: Visoka cena, trajanje akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji