Objavljeno: 10.3.2005 11:51 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2004 | Teme: preizkus, foto, laser, tiskalnik, nenehni testi

Kyocera Finecam SL300R in SL400R

Tega, da ima že skoraj vsak izdelovalec digitalnih fotoaparatov v svojem programu tudi žepni model, smo dandanes že kar nekako vajeni. To drži tudi za izdelovalce, ki nekako ne sodijo ravno med smetano fotografske industrije, kot je npr. Kyocera (kljub temu da ima v lasti legendarni blagovni znamki Yashica in Contax). Še več, Kyocera je bila eno prvih podjetij, ki je že pred leti prodajalo fotoaparat, ki se je približeval "žepnosti" (model S3).

Najnovejši Kyocerini žepni igrački (no, prva je bila napovedana že septembra 2003, druga pa na letošnjem sejmu PMA) sta trimilijonski model Finecam SL300R (enak model, le da se ponaša z objektivom Carl Zeiss T, se imenuje Kyocera Contax SL300R T*) in štirimilijonski SL400R. Fotoaparata sta skorajda enaka in se razlikujeta le po ločljivosti tipala in po tem, da ima SL400R pred objektivom majhen gumijast ščitnik, ki nekoliko preprečuje sledi prstnih odtisov na njem. Fotoaparata nista povsem najmanjša (Casiovi Exilimi so precej manjši), a sta kljub temu osupljivo majhna. Še posebej, ko uvidimo, da tretjino površine zaseda objektiv (omogoča 3x zum), ki ga lahko vrtimo okrog vodoravne osi. S tem je omogočeno fotografiranje od zgoraj ali spodaj in celo fotografiranje samega sebe. Po drugi strani (tudi zaradi takega objektiva) fotoaparata nimata optičnega okularja, ki bi prišel prav ob fotografiranju v temi, ko se na zaslonu LCD ne vidi skoraj nič (kar velja za vse digitalne fotoaparate in ne le za mali Kyoceri). Marsikoga bo motilo tudi to, da pri manj zmogljivem modelu objektiv (oz. stekelce pred njim) ni zaščiten, to pa pomeni, da bo zagotovo vedno poln prstnih odtisov. Razen če se boste prisilili in fotoaparat vestno pospravljali v majhno torbico in ne kar neposredno v žep.

Na to, da SL300R in SL400R nista primerna za fotografiranje v temi ali mraku, kaže tudi to, da nimata lučke, ki bi pomagala pri ostrenju, zato so večerne fotografije praviloma slabo ostre. Nočni izdelki (npr. pogled na osvetljeno velemesto) pa so sploh težavni (čeprav jih eden od vgrajenih programov omogoča), saj fotoaparata nimata nastavka za stojalo, ki je pri takih posnetkih skorajda nujno. Fotoaparata ročnega nastavljanja (razen izbire prednastavljenih programov) ne omogočata.

No, čez dan, ob dobri svetlosti, so fotografije izdelane s SL300R in SL400R dobre, zajete barve pa pravilne, z le malo šuma. Morda bi pograjali le nekoliko slabšo ekspozicijo, zaradi katere so bile nekatere fotografije na soncu pretemne. Pograjati moramo tudi bliskavico, saj predvsem od blizu naredi precej "zažgan" izdelek.

Podatek, s katerim se Kyocera pri tem modelu najbolj pohvali, je procesor RTUNE, ki naj bi bil silno hiter pri obdelavi fotografij (temelji na procesorju NuCore CleanCapture). Mimogrede, na CeBITu mu je revija Chip podelila nagrado najboljšega na sejmu v kategoriji digitalnih fotoaparatov. Izkaže se, da je RTUNE res izreden, saj lahko zaporedne fotografije (brez bliskavice, ki zadevo upočasni) dejansko izdelujemo z manj kot sekundnim razmikom, fotoaparat pa se zares vklopi v trenutku. Če vklopimo način za zaporedno fotografiranje, lahko fotografiramo (spet brez bliskavice) celo s hitrostjo 3,5 slik na sekundo (verjemite, videti je impresivno!). Vendar le, če imamo dovolj hitro kartico SD, drugače to deluje le, dokler ne zapolnimo medpomnilnika (z običajno kartico SD le do 4 fotografije pri najboljši ločljivosti).

SL300R in SL400R sta uporabna tudi kot videokamera, kajti filme znata snemati tudi pri ločljivosti 640 x 480 pik, in to s hitrostjo 30 slik na sekundo (z običajno kartico SD nam je uspelo narediti le 17 sekund posnetka, s staro kartico MMC pa le 3 sekunde). Snemanje pri ločljivosti 320 x 240 pik (enako 30 slik na sekundo) deluje tudi s počasnejšimi karticami. Izdelek ločljivosti 640 x 480 je za fotoaparat zelo dober in le malo "kockast". Če se odpovemo snemanju zvoka, deluje celo optični zum (česar pri digitalnih fotoaparatih še nismo videli), v nasprotnem primeru pa deluje le digitalni zum. Pravzaprav bi si želeli (kar zadeva video delo) le še stabilizator slike, ki ga premorejo prave video kamere, a to je morda (še vedno) preveč utopično.

Sklenemo torej lahko, da sta SL300R in SL400R simpatično majhna, silno hitra in tudi kakovostno uporabna fotoaparata, a le v dobrih svetlobnih razmerah. Blestita pa pri snemanju filmov AVI. No, razočarani smo nad zmogljivostjo litijevega akumulatorja. Po približno 50 narejenih fotografijah (večina brez bliskavice) je že zahteval vnovično polnjenje.

Kyocera Finecam SL300R in SL400R

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 3,2 oz. 4,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-115 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,55 m-neskončno (20 cm-neskončno makro); čas do 8 s; ISO samodejno, 50, 100, 400.

Cena: SL300R 105.200 tolarjev, SL400R 110.400 tolarjev.

Prodaja: Medis, www.medis.si, (01) 563 40 11.

Za: Majhne mere, inovativna oblika, zelo hitro proženje. Odlično snemanje filmov AVI. Ugodna cena, predvsem modela SL400R.

Proti: Težave v slabših svetlobnih razmerah, objektiv pri modelu SL300R nima zaščite, ni optičnega okularja, slab akumulator.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji