Objavljeno: 23.12.2005 03:13 | Avtor: Peter Gedei | Monitor December 2005 | Teme: preizkus, foto, laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Dynax 5D

Konica Minolta je podjetje, ki se je na trg digitalnih SLRjev podalo med zadnjimi. Lani je na največjem fotografskem sejmu, Photokini, predstavilo paradnega konja Dynax 7D, namenjenega predvsem zahtevnejšim uporabnikom, leto pozneje pa smo dočakali še različico za manj zahtevne uporabnike - Dynax 5D.

Ohišje novinca je plastično, manjše in občutno lažje. Na prvi pogled deluje ceneno, a odlično leži v roki, saj je držalo pri sprožilcu kakovostno obloženo z gumo. Na zgornji strani ohišja sta na voljo dve kolesci, levo za nastavljanje temperature beline in desno za izbiranje načina fotografiranja z avtomatikami. Zraven sta tudi gumb za nastavljanje vrednosti ISO in samosprožilec. Na zadnji strani sta na voljo tipki za zaklepanje AE in korektura osvetlitve ter tipka Fn, s katero prikličemo pomembnejše funkcije, kot so način in področje ostrenja ter merjenje svetlobe. Na levi strani zadnjega dela so na voljo tipke za pregledovanje posnetkov in vstop na menu, na levi pa smerni gumbi za navigacijo po menujih in stikalo za vklop stabilizatorja (anti-shake). Slednji se odlično obnese pri daljših ekspozicijah in teleobjektivih, njegovo intenzivnost pa lahko spremljamo prek okularja v spodnjem desnem kotu. Na zadnji strani poleg tipk kraljuje tudi velik LCD pregledovalnik z diagonalo 63,5 mm in ločljivostjo 115.000 pik. To je skoraj za 100.000 pik manj kot pri 7D, a kljub temu povsem dovolj za pregledovanje posnetkov. Poleg tega pregledovalnik LCD rabi tudi za izpis osnovnih informacij o fotografiranju, saj ni na voljo običajnega zaslončka na zgornjem delu fotoaparata. To zagotovo vpliva na večjo porabo električne energije. Fotoaparatu je priložen spodoben objektiv Konica Minolta AF DT 18-70 mm f3.5-5.6 (D), narejen posebej za digitalne SLRje.

Fotoaparat je enostavno upravljati in se mu hitro privadimo. Vse pomembnejše funkcije so dostopne prek tipk, tako da ni potrebe po pogostejšem "krmarjenju" med menuji. Ti so lepo urejeni in razdeljeni v štiri skupine. Ostrenje je hitro in natančno, sprožimo ga z rahlim pritiskom na sprožilec, lahko pa tudi s tipko OK med smernimi gumbi. Takrat nam ostri le prek srednje točke. Merilec svetlobe se je prav tako izkazal za zanesljivega, merimo pa lahko večpodročno, z osrednjim področjem in s središčno točko. Tudi avtomatsko nastavljanje temperature beline je zanesljivo, aparat se je slabše izkazal le v slabih svetlobnih razmerah, vendar nam je na voljo tudi precejšen izbor prednastavitev temperature bele in fino nastavljanje v Kelvinovih stopinjah v korakih po 100.

Hitrost fotografiranja lahko nastavimo do 1/4000 s, sinhronizacijo z bliskavico pa omogoča pri 1/160 s ali pa 1/125 s z vključenim stabilizatorjem. Vgrajena bliskavica z vodilnim številom 12 se odpre dovolj visoko in je za krajše razdalje povsem primerna, žal pa jo lahko odpiramo le ročno. Fotoaparat nam omogoča poslikati tri slike na sekundo v seriji deset slik. Vgrajeno tipalo je enako kot pri 7D, velikosti 23 × 15 mm z ločljivostjo 6,1 milijona pik, ki nam goriščnico objektiva poveča za 1,5-krat. Tipalo zajame barvno zelo pravilen posnetek, z majhnim šumom tudi pri visokem ISO, posnetke pa zapisuje v formatu JPG ali RAW na kartice CompactFlash. Posnetku lahko nastavljamo kontrast, ostrino in barvno zasičenost v petih korakih, na voljo pa je tudi že velik izbor prednastavitev.

Kot smo vajeni že pri drugih izdelovalcih, so tudi v Konici Minolti ohranili najpomembnejše tehnične lastnosti zmogljivejšega predhodnika, le da so vgrajene v slabše ohišje. Konico Minolto 5D odlikujejo še odličen stabilizator, odlični posnetki in preprosta raba, ki je v kombinaciji z nizko ceno v razredu manj zmogljivih digitalnih SLRjev prav gotovo najboljša izbira ta hip.

Konica Minolta Dynax 5D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 3008 × 2000, 2256 × 1496, 1504 × 1000.

Tipalo: Efektivno 6,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,7 mm, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Konica Minolta, www.konicaminolta.com.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si, (04) 236 64 70.

Cena: 199.900 tolarjev (ohišje), 227.990 tolarjev (skupaj z objektivom).

Za: Stabilizator slike, ostrenje, kakovost posnetka.

Proti: Včasih nenatančna samodejna nastavitev temperature beline, ni pokrovčka za pregledovalnik LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji