Objavljeno: 10.3.2005 11:51 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2004 | Teme: preizkus, foto, laser, tiskalnik, nenehni testi

Konica Minolta Dimage G600

Minoltin žepni fotoaparat G600 je naslednik modela G400, ki smo ga že preizkusili (oz. bolj natančno - modela G500, ki pa ga pri nas nismo imeli) in že po imenu lahko presodimo, da je poglavitna razlika v tem, da gre za 6-milijonski (in ne 4) model. Zmore torej fotografije z ločljivostjo do 2816 × 2112 pik (video pa vendarle samo do 320 × 240 pik).

Žal je razlika tudi v zunanjosti, saj je G600 kar precej debelejši in težji od G400. Debelina 3 cm in masa 235 g pomenita, da je ta fotoaparat skorajda na meji "žepnosti". Zakaj bi moral biti fotoaparat, ki se od prednika razlikuje predvsem po zmogljivosti tipala CCD, toliko večji, ni jasno. Še posebej, ker optika ostaja enaka (3x zoom, oz. 39-117 mm). Morda so s "povečavo" želeli zaščititi svoje res "prave" žepne modele (Dimage X).

Dimage G600 premore robustno kovinsko ohišje, kovinski pokrov pa ščiti tudi objektiv. Z njegovim premikom fotoparat vklopimo, kar je nekoliko nerodno, saj za to potrebujemo obe roki (pokrov se odpira na levo). Fotografije (v povprečju zasedejo 2,5 MB) shranjujemo na kartice SD ali Memorystick (priložena je 16 MB SD), pri čemer sta lahko hkrati vstavljeni obe. Za energijo skrbi poseben litijev akumulator z zunanjim polnilcem. Fotoaparat zmore z enim polnjenjem po naših izkušnjah narediti okoli 150 fotografij (ob uporabi zaslona LCD).

G600 se odlikuje po hitrosti delovanja, čeprav je pri tem nekoliko počasnejši od G400. Vklopi se v 1,3 sekunde, prvo fotografijo pa posname v 2,5 sekundah. Vsako naslednjo fotografijo lahko naredimo v treh sekundah (tudi z bliskavico).

Pohvaliti moramo bliskavico oz. predvsem njeno prilagajanje, saj tudi osvetljene makro fotografije (od 6 cm naprej) niso "zažgane". V primerjavi z najmanjšimi žepnimi modeli je tudi doseg bliskavice zadovoljiv (3 metre, kar zadostuje za fotografiranje v sobi), čudežev pa seveda ne smemo pričakovati.

Še posebej ne v mraku ali temi, ko ima G600 hude težave z ostrenjem. V prvi vrsti zato, ker ne premore dodatne osvetlitve za ostrenje v mraku. Velikokrat zato ne more izostriti, zgodilo pa se nam je tudi, da je signalna lučka pokazala, da je objekt izostren, pa se je na koncu izkazalo, da ni bil.

Pri modelu G400 smo pograjali nastavitvene menuje, ki so zelo nelogični. Pri G600 so popolnoma drugačni in boljši, vendar še vedno nekoliko nenavadni. Se jih pa hitro privadimo. Med nastavitvami smo pogrešali vnaprej nastavljene možnosti (nočno slikanje, slikanje na snegu...), čeravno jih lahko "posnemamo" sami, saj fotoaparat omogoča tudi popolnoma ročno nastavljanje časa (do 15 sekund) in zaslonke (poleg beline, moči bliskavice, predosvetlitve, ISO, itd).

G600 se izkaže kot dovolj dober žepni fotoaparat, če ga bomo potrebovali bolj ali manj na dnevni svetlobi (to pravzaprav velja za večino žepnih modelov). Takrat so fotografije dobre, pravilno osvetljene, ostre in z dovolj zasičenimi barvami. Škoda le, da je fotoaparat relativno velik in težak.

Konica Minolta Dimage G600

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5,9 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 39-117 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,5 m-neskončno (5 cm-neskončno makro); čas do 15 s; ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Cena: 119.990 tolarjev.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si, (04) 236 64 70.

Za: Hiter vklop in delovanje. Odlično prilagajanje moči bliskavice.

Proti: Slabo ostrenje v mraku. Precej velik in težak v primerjavi s predhodnikom. Nima vnaprej nastavljenih možnosti fotografiranja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji