Objavljeno: 26.8.2008 14:42 | Monitor Julij-avgust 2008

Pisma bralcev: avgust 2008

(Skorajšnja) smrt SiOLa

Pošiljam vam odgovor na hvalo predstavnice Telekoma. Sem namreč eden od nepriključenih in nezadovoljnih naročnikov.

Gospa Darinka P. K., ki vodi propagando (predstavnica za stike z javnostjo) največjega operaterja komunikacij in skoraj monopolista, se je pohvalila z delovno zmago 40.000 priključkov na optiko v letu 2007. Veliko besed je o poslovnosti in visoki tehnološki ravni, vendar kot eden od nepriključenih lahko kvalificirano dokažem, da ne velja ne eno ne drugo.

Po naročilu SiOLovega optičnega paketa so me z elektronsko pošto obvestili, da med jaškom in objektom ni povezave, vendar sta po mesecu dni kljub temu prišla dva monterja in ugotovila, da ni povezave, in prek mobitela obvestila o stanju z obljubo, da bo že naslednji dan poklican izvajalec gradbenih del. Po mesecu in pol je administratorka Telekoma ugotovila, da pogodba ni realizirana. Prišli so gospodje na ogled in klepet, zopet je preteklo precej vode, prišli so še gradbeniki na ogled in izjavili, da bodo Telekomu poslali predračun. Če bo plačan, bodo zadevo naredili. Odšli so in čez teden ali dva se je pojavil menedžer za lopatanje in krampanje in ugotovil, da je dvorišče tlakovano in da on tu ne bo "uradoval". To je sicer povzročilo besen odziv naročnika (mene), vendar se gospoda na Telekomu obnaša po evropsko (gredo se Francoze) in se to njih ne tiče. Pol leta po podpisu pogodbe je prišel še eden od telekomovcev povprašati, če smo še zainteresirani za priključitev. Seveda o zgodovini problema ni vedel ničesar. Odšel je z obljubo, da bo obvestil "pristojne".

V roku pol leta ni bil ne Siol ne Telekom sposoben obvestiti naročnika, zakaj pogodba ni realizirana, od njiju ni nikakršnega pisnega obvestila, pripravljeni so se pogovarjati le po telefonu ali osebno. Deliti obljube in pozabiti.

Sicer pa o poslovnosti priča sledeče. Ker sta zaradi spremembe projekta ostala na dvorišču stebra za montažo omaric, sem, med drugim, zahteval, da se ju odstrani in tlak vrne v prvotno stanje. Gospod, ki se je oglasil prek telefona, je bil sicer pripravljen to opraviti, vendar pod pogojem, da jim sam dam tlakovce. Tiste, ki so jih z odkopanim materialom oni sami odpeljali. Verjetno je bil gospod na strokovnem izpopolnjevanju na Siciliji.

Drugo, kar priča o tehnični neposlovnosti, je omejitev dolžine optičnega kabla na 15 m. To zadostuje za blokovska stanovanja in objekte, zgrajene v dobi informatike. Objekti, zgrajeni pred informacijsko dobo, pa zahtevajo tudi daljše vodnike oziroma višje stroške (vrtanje zidov in stropov). Na vprašanje, če je kak tehnični zadržek pri dolžini kabla, je bil odgovor, da imajo narezane na takšno dolžino.

Vse kaže, da v Telekomu in Siolu nimajo nikakršnega nadzora nad delom na terenu in administracijo in, kar je še huje, nimajo ne projektov gradnje ne končanih del, ne držijo se lastnih tehnoloških standardov, to vse se pozna na ceni, ki jo njihove stranke plačujejo. Zadovoljijo se s tonami in kilometri v tekoči petletki.

Joško Čolnik

Vir, Šubičeva 5a

Domžale

Tel.: 721 55 48

Pismo smo morali zaradi dolžine nekoliko skrajšati in prirediti.

e-Mule

Zanima me, če je bil v kateri izmed številk Monitorja (v zadnjem letu ali dveh ali pa tudi prej) kakšen članek na temo programov E-mule, Torrent ter drugih programov za brezplačno snemanje glasbe in o njihovi (ne)varnosti za uporabnike. Vljudno vas prosim, da mi sporočite, v kateri od številk bi si lahko prebral kaj več o tem, oz. če bo morda v prihodnje kak članek na to temo.

 

Vitomil

 

Ni ga bilo, ker se takih "napol legalnih" tematik bolj redko lotevamo.

Načeloma je pa tako, da teh programov nikakor ne uporabljajmo brez protivirusnega programa, kajti programi na emule imajo res velikokrat vgrajene trojanske konje in/ali viruse. Pri prenosu le zvočnih in video datotek teh težav seveda ni.

Kateri usmerjevalnik

Zanima me router za v rack, do cene nekje 1200 EUR. Gotovo veste, kaj bi na tem mestu kupili. Takoj sem pogledal Cisco, samo so dražji, Linksys pa nima takih. Potem sem pogledal Zyxel in pa Allied Telesis. Do sedaj smo uporabljali Linksysove home usmerjevalnike. D-Link in Netgear (te proizvajalce ste v glavnem testirali nekaj številk nazaj, zato sem jih navedel). Sedaj pa imamo 100/100 optiko in želimo, da te stvari tiktakajo. Gledal sem, da se ti usmerjevalniki večinoma nastavljajo prek CLI ali SNMP. Mogoče bi si želeli, da ima GUI vmesnik.

Delovna skupina v podjetju ima 25 ljudi, oddaljene lokacije se povezujejo prek VPN, zadaj imamo poštni strežnik.

Kaj priporočate, lahko je usmerjevalnik tudi cenejši. Če bi bil pa dražji, pa tudi predlagajte, pa bomo videli, kakšne so prednosti.

Peter

Močnejših usmerjevalnikov načeloma ne preizkušamo, lahko le povemo, kako imamo to urejeno pri nas.

Enako imamo približno 30 delovnih postaj, nekaj strežnikov (pošta, spletna strežnika www.monitor.si in www.mladina.si ...) in vse skupaj (prek optike 100/100) nam streže en čisto navaden PC z Linuxom ...

Diska ima sestavljena v zrcaljenje (diski radi odpovejo), to je pa tudi vse. Deluje kot usmerjevalnik za več oddelkov, ki so prek nas vezani v svet (računalnik ima šest omrežnih kartic), in je hkrati tudi nastavljivi požarni zid za vse te.

Komodo ni odprtokodni

V junijski številki, na strani 12, v poglavju "Odprta koda na pohodu", zadnji odstavek omenja še Komodo IDE kot odprtokodno orodje za dinamične jezike. Ta navedba je popolnoma napačna.

Primož

Kot ste pravilno ugotovili, Komodo IDE res ni odprtokodni izdelek, zato se za napako opravičujem. Se pa poslužuje večinoma odprtokodnih programskih vmesnikov in vsebuje tudi urejevalnik, ki je izdan pod licencami MPL/LGPL/GPL.

T-2 televizija na računalniku

Kako naj "speljem" signal IPTV na svoj PC. Rad bi tudi kaj shranil na disk. Namestil sem VLC, pa mi ne uspe. Imam T-2 priključek.

Gusti

O tem smo že pisali v Monitorju 6/2007 (www.monitor.si/revija.php?id=90), zato tukaj le kratek povzetek:

- v računalniku potrebujete dve omrežni kartici

- iz modema, ki je sedaj tudi stikalo, gre en "televizijski" omrežni kabel do dodatnega

do STBja (T-2jeve škatlice, ki je vezana na televizor), en pa v to drugo omrežno kartico računalnika

- v računalniku nastavite IP naslove in vpišete ukaz route, kot piše v članku

- poženete program VLC in v njem odprete "playlisto", ki je navedena na koncu članka

- za snemanje namesto VLC uporabite program Aditeya (www.download.com/AditeyaTV/3000-13632_4-10406726.html)

BSPlayer vendarle potrebuje kodeke

Z uradne strani www/BSplayer sem prenesel verzijo free 2.28. Na računalniku je nameščen Windows Vista in BSplayer ne deluje. Za filme DVX in XVID je samo zvok, slike pa ni. Ali je potrebna kakšna nastavitev ali kodeki in kje se jih najde?

Marjan

Za gledanje filmov, ki so kodirani v Divx, potrebujete kodek Divx (www.divx.com), za gledanje filmov Xvid pa www.xvid.org.

To velja vedno in ni povezano ravno s kombinacijo Vista/BSPlayer.

Neotion in Panasonic?

V zadnji številki sem prebral temo o DVB-Tt za dig. Prenose ... Sem lastnik najnovejše

vrhunske plazme Panasonic TH-42PZ85E, ki ima vgrajeno odprtino za CI kartico-mpeg-4.

Vprašanje - če kupim kartico Neotion mpeg-4 np4, bo možen ogled TV SLO 1,2 v digitalni obliki in ali se nakup splača?

Do končne osvojitve DVB-T imam tudi kabelsko TV Telemach. Ali bo ta kartica CI do leta 2012 še funkcionalna?

Matjaž

Žal nimamo nobenega podatka o združljivosti Panasonicovih televizorjev in Neotionove kartice. Če je odprtina CI namenjena dekodiranju MPEG-4, potem je verjetnost pravilnega delovanja vsekakor velika, zatrditi pa tega ne moremo. Povprašajte pri prodajalcih dekodirne kartice.

O smiselnosti takega nakupa bi se dalo pa razpravljati. Če bi radi sledili razvoju televizije in imeli doma najboljše, kar se da, potem kar. Neotion bo dobra naložba; skoraj zagotovo bo deloval tudi z vsemi programi, ki se bodo v naslednjih letih pojavili v slovenskem digitalnem prostoru. Če pa vam gre samo za razliko v kakovosti in imate dober kabelski sprejem, se vam nadgradnja še ne splača. Digitalna slika sicer je boljša od analogne, a ne toliko, da bi bil to edini razlog za nakup (seveda, če nimate sedaj zelo slabe analogne slike).

Po letu 2012 se ne bi smelo nič spremeniti. MPEG-4 kodiranje, kot ga testirajo sedaj, bo ostalo nespremenjeno.

Nikon D60

Zasledil sem reklamo za Nikon D60 in me zanima, kaj porečete nanj. Vem, da ima pomanjkljivosti (npr. nezmožnost ostrenja na objektivih, ki niso AF-S ), zanima pa me kakovost fotografij in ali so te pomanjkljivosti res pomembne.

Gaber

Najprej, aparat je za denar, ki ga zanj trenutno zahtevajo, res odlična izbira. Za ceno osnovnega kompleta pri drugih znamkah dobimo tu kar dva objektiva, oba z vključeno optično stabilizacijo slike. Sama kakovost aparata je odlična, enako velja za posnete fotografije.

Res je, da na starejših Nikonovih objektivih (Nikon svoje objektive prodaja pod znamko Nikkor) ne deluje samodejno ostrenje (ker so ti zahtevali motor za ostrenje v samem aparatu). A večina novih uporabnikov (ki jim je ta aparat namenjen) še nima nobenih Nikonovih objektivov, novi pa že premorejo motorček za ostrenje v samem objektivu (in tako brez težav delujejo tudi z D60). Če pa slučajno pridemo do kakega starejšega, rabljenega objektiva, bomo pač ročno ostrili (to so pred dvajsetimi leti tako ali tako vsi počeli).

Mobilni Monitor

Pohvalil bi komentar Primoža Gabrijelčiča na zadnji strani posebne izdaje o Mobilnosti. Popolnoma je povzel tudi moje mnenje o mobilnih telefonih.

Jernej

Primož s svojo skepso do mobilnosti ne predstavlja večine našega uredništva, zato bo pohvale gotovo vesel ;)

Kateri brezžični usmerjevalnik

Odločam se za nakup brezžičnega usmerjevalnika v cenovnem razredu do 150 evrov.

Želel bi:

-          soliden brezžični del (domet, stabilnost)

-          stabilno delovanje (3 uporabniki, p2p)

-          po možnosti funkcijo QoS

Ker je od decembra 2007, ko ste nazadnje obravnavali to temo (Draft N usmerjevalnik), na trgu kar nekaj novih izdelkov, vas prosim za kak nasvet pri nakupu. Predvsem pa, ali je nakup usmerjevalnika z MIMO tehnologijo upravičen in se je izkazal boljši domet tudi v praksi?

Ali pa je še vedno "best buy" nakup usmerjevalnika Linksys wrt54gL?

Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Tadej

Od takrat preizkušenih je Applov izdelek Airport Extreme še vedno med najboljšimi na trgu. Povsem dostojna konkurenta pa sta tudi npr. D-link DIR-655 (okrog 190 EUR, xenya.si) ali Linksys WRT-350N (okrog 170 EUR). Vsi omenjeni usmerjevalniki bodo zmogli naloge, ki jih omenjate.

Vsekakor pa tudi Linksys WRT54GL ni napačen nakup, saj se v kombinaciji z različico strojne programske opreme DD-WRT v.24 obnese odlično. 

Kako postaviti brezžični most

Imam Linksysov usmerjevalnik WRT54G/GL/GS. Priključen je na modem Siola. Kupil sem še usmerjevalnik Edimax BR-6204Wg in ju želim povezati. Edimax bi sprejemal signal od Linksysa - Linksys bi bil na oknu, drugi Edimaxi pa drugje po parceli, veliki 400 m2. Tako bi delil internetno povezavo z Linksysom še drugim Edimaxom. Na Edimaxe bi potem priključil računalnike.
Zanima me, kako naj povežem Edimax z Linksysom brezžično?

Matic

Načeloma bi to šlo, vendar pod pogojem, da na usmerjevalnik Linksys namestite programsko opremo (firmware) z imenom DD-WRT. Še prej velja preveriti, ali je vaš usmerjevalnik WRT54G sploh združljiv s tem; spodaj na nalepki preverite različico vašega usmerjevalnika, nato pa na tejle strani preverite združljivost:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wrt54g

 

Ko DD-WRT uspešno namestite, sledi nastavitev sistema WDS repeater, ki ga podpira tudi Edimax. Za to pa bo treba pokukati v navodila za Edimax.

Thecus in Samba?

V majski reviji ste preizkušali NASe. Glede Thecusa N299 ste napisali, da podpira Bittorent odjemalca + FTP prenos datotek. Zanima me, ali ima ta Linux embeded system tudi Sambo za mapiranje datotek, tako da jih ni treba prenašati prek FTPja in jih prenašaš neposredno z NAS diska?

Andrej

Da, protokol SMB (Samba) je podprt.

Protismetni programi

V majski številki ste preizkusili različne protismetne programe, spustili pa ste zame (no, v Sloveniji ima kar nekaj privržencev) zelo dober tovrstni program - www.vamsoft.antispam.si

Dejan

Ta program uporabljamo tudi mi, že nekaj let.

Vendar v resnici ne gre za protismetni program v pravem pomenu besede. Premore sicer odličen "odganjalec smetilcev", t. i. graylisting (zato ga tudi imamo), vendar pa ne premore statističnega zavračanja prejete nezaželene pošte, temveč temelji samo na ročno vnesenih pravilih in prepovedanih besedah. Menimo, da je čas takih "ročnih" prostismetnikov minil, zato ga tudi nismo uvrstili na preizkus.

Kateri foto tiskalnik

Monitor dokaj redno spremljam in občutek imam, da ste nekoliko zanemarili teste fototiskalnikov. Zato vas bom kar naravnost in po bližnjici vprašal: kateri fototiskalnik naj kupim, da bo spolnjeval naslednje pogoje:

1) ne bo bistveno dražji od 100 evrov,

2) cena ene fotke ne bo bistveno dražja

od 1,7 evra in

3) kvaliteta fotke ne bo slabša od tiste (presenetljivo dobre), ki prileze iz cenenega Canona Selpyja.

Slednjega je, mimogrede, prijatelj dobil kot bonus prilogo, ko je pred nedavnim v akciji kupili Canon 550. Ali je res, kar mi je rekel prodajalec v trgovini, da namiznih sublimacijskih tiskalnikov sploh ni? Še to: fotk seveda ne mislim tiskati velikoserijsko, zato hitrost ni bistvena; samo tu in tam nekaj komadov po potrebi ...

Uroš

Res je, foto tiskalniki bolj ali manj izumirajo. Prelevili so se v večfunkcijske foto tiskalnike. Med temi je pri nas na prvem mestu HP Photosmart C6280, vendar žal stane več kot 200 evrov ...

Sicer pa sublimacijskih modelov A4 čisto zares ni več. "V davnih časih" so jih uporabljali kot t. i. "prooferje", danes so to mesto prevzeli brizgalniki.

Sicer pa bi vam odsvetoval tudi tiskanje na manjše sublimacijske modele, četudi se vam zdi odtis zelo dober. Preberite si članek na strani 64 (in poglejte fotografije!) o teh napravah v zadnji (junijski) številki naše revije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji