Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2017

Huawei Nova in Nova Plus

Huaweiu je v zadnjih letih uspelo, kar mu marsikdo ni pripisoval – zapisal se je med »resne« izdelovalce telefonov, njihovi zmogljivejši izdelki pa počasi pridobivajo podobo »premijskih« telefonov, ki jih postavljamo ob bok Samsungu (če ostanemo v androidnih vodah). Razlog je v dokaj dovršenem oblikovanju, zmogljivostih in seveda marketingu, tu se ne moremo slepiti.

Dejstvo je, da so zmogljivi telefoni tega kitajskega izdelovalca izdelani iz enega kosa aluminija (s čemer nas je pred leti prvi razvadil Apple), zato lepo sedejo v roko. Taka sta tudi modela Nova, ki smo ju preizkusili tokrat. Prvi ima zaslon, velik 5 palcev, drugi (model Nova Plus) pa 5,5 palca. Prvi je videti kot pravi »damski« telefon, tudi zaradi zlate obrobe in seveda tankosti (manj kot 7 mm). V resnici bi ga zlahka zamenjali za najzmogljivejši Huawei, model P9. V resnici je edino, po čemer se navzven ločita, to, da ni drugega objektiva, s katerim lahko v P9 izdelujemo tudi »umetniške« fotografije. V notranjosti pa smo opazili še to, da ima Nova (pravzaprav obe) vgrajen Qualcommov procesor Snapdragon 625 in ne lastnega procesorja Kirin. Bralnik prstnih odtisov je nameščen na zadnji strani telefona, kar je pohvalno.

Telefona se izkažeta kot hitra (čeprav procesor premore le varčna in nekoliko počasnejša jedra Cortex-A53), k temu zagotovo pomaga tudi 3 GB pomnilnika. Omeniti moramo še razširljivost s karticami MicroSD, žal pa spet tudi programsko opremo. Če/ko bo Huawei končno obupal nad programsko preobleko, kot tistim dejavnikom, s katerim bi rad odstopal od drugih izdelovalcev androidnih telefonov, bomo lahko o njem povedali še kaj več dobrega. Tako pa uporabnikom priporočamo čimprejšnjo namestitev programa Nova Launcher, ki večinoma dovolj dobro prekrije njihov vmesnik EMUI. Žal se programom, ki nam poskušajo »optimizirati delovanje«, kljub temu ne bomo mogli izogniti.

Če povzamemo – »Nove« so nekoliko cenejše različice vrhunskega modela P9. Malce počasnejša, z malce slabšim fotoaparatom. In s sto evri nižjo ceno. Velja razmisliti.

Huawei Nova

Cena: 350 EUR.

Za: Zelo lepo oblikovanje, hiter telefon.

Proti: Programski vmesnik EMUI.

  

Huawei Nova Plus

Cena: 375 EUR.

Za: Zelo lepo oblikovanje, hiter telefon.

Proti: Programski vmesnik EMUI.

»Optimizacije« raje prepustimo Googlu, ki s svojim Androidom že ve, kaj počne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji