Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2014 | Teme: google

Googlovi zemljevidi za zahtevne

Naprednejši uporabniki Googlovih mobilnih zemljevidov vedo, da je »nekoč« že bila možna odlična povezava Zemljevidov na namizju s tistimi, ki jih nosimo v žepu, na androidnem telefonu. Nato je izginila. No, v zadnjem času se je spet vrnila, nekako.

Shranjene točke in poti so na telefonu vedno z nami.

Shranjene točke in poti so na telefonu vedno z nami.

V dobrih starih časih« smo lahko neposredno na spletnih zemljevidih (maps.google.com) našli ali označili točko, ki nas je zanimala, in jo shranili v svoje osebne »mape« ter si tako izdelali majhno skladišče zanimivih lokacij. Npr. izletniških točk, gorskih vršacev ali pa morda priljubljenih restavracij, ki smo jih obiskali med potovanji po Sloveniji ali svetu. Še več, te točke so bile v hipu in vedno na voljo tudi, ko smo na svojem telefonu z Androidom odprli mobilno aplikacijo Zemljevidi. In še več, do teh lokacij nas je mobilni Google znal tudi odpeljati, a le, če smo imeli na telefonu »shekano« različico Googlove navigacije, saj ta pri nas do pred kratkim ni bila podprta.

Danes je podprta, mobilni telefon lahko uporabljamo »namesto Garmina«, če le imamo mobilno povezavo, ki nas ne stane preveč (beri: nismo v tujini). Toda – klikanje lokacij, na katere naj nas ta navigacija pripelje, je bistveno težje. Google je sicer povezavo namiznih in mobilnih Zemljevidov vzpostavil nazaj, a nekako po ovinkih in nerodno. Prek aplikacije MapsEngine.

MapsEngine, zemljevidi na steroidih

Zemljevidi in točke, ki ste jih imeli na namiznih Zemljevidih že od prej shranjene v mapicah, so po novem še vedno na voljo, le malce težko so dosegljivi – še najlaže jih prikažete, če v polju za iskanje Google Maps na dnu kliknete »Moji zemljevidi po meri«. Prikazale se nam bodo vse mapice z zemljevidi, ko kliknemo »Prikaži vse moje zemljevide po meri«, pa se nam bo odprla nova spletna stran – mapsengine.google.com.

MapsEngine je nekakšen zemljevid na steroidih, ki bi po našem mnenju sicer lahko bival v običajnih Zemljevidih, a so se v Googlu slednjega očitno odločili narediti tako preprostega, da ga bo razumel prav vsak. In s tem so ga osiromašili. Kakorkoli, tudi na mobilnem telefonu Android boste morali za delo s svojimi zemljevidi in točkami preklopiti na aplikacijo MapsEngine, ki jo najdete na tržnici Play.

Ko v Zemljevidnem iskalniku kliknemo na »Moji zemljevidi po meri«, se nam odpre stran mapsengine.google.com.

Ko v Zemljevidnem iskalniku kliknemo na »Moji zemljevidi po meri«, se nam odpre stran mapsengine.google.com.

Delo z MapsEngine je v resnici dovolj preprosto, da ga lahko priporočimo za podobne namene kot smo včasih priporočali »staro« sinhronizacijo z Zemljevidi. Z namizno različico si poiščemo (z iskalnikom) točko, ki nas zanima, ali pa jo kar z miško postavimo tja, kjer jo želimo. In jo shranimo v lastno, na novo poimenovano mapo. Ali pa si na zemljevidu naklikamo pot, po kateri se bomo lotili sobotnega pohoda, in ga prav tako shranimo. Ali pa se prepustimo poti, ki jo je za nas našla kar Googlova navigacija. Ko tako shranjeno lastno mapo shranimo, je v trenutku vidna tudi na mobilnem telefonu. Tam lahko točke le pregledujemo in se pustimo voditi do njih, a to za naše potrebe v resnici popolnoma zadostuje.

MapsEngine za telefone Android izgleda enako kot Zemljevidi (Google Maps), le da zna prikazovati naše shranjene zemljevide in točke.

MapsEngine za telefone Android izgleda enako kot Zemljevidi (Google Maps), le da zna prikazovati naše shranjene zemljevide in točke.

V resnici pogrešamo le možnost hkratnega vnosa celotnih poti, iz datotek KML. Na spletni strani hribi.net se, recimo, večkrat najdejo poti GPS, po katerih so hodili pohodniki, in vnos take poti neposredno v Zemljevide se nam je že večkrat izkazal za koristnega. Žal je Google v svojih »Zemljevidih na steroidih« to podporo umaknil, čeprav je včasih delovala. Podprt je le hkraten vnos do 100 točk v Excelovem formatu XLSX, format KML pa ne. To je, milo rečeno, čudaško, saj je format KML Googlov lasten format za zapisovanje poti GPS …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

francee | 1.7.2014 | 06:02

Ja, "novi" zemljevidi so res malo čudaški. Na njih kar nekako nisem več našel tega, kar je bilo prej na dosegu roke. Hvala za koristen članek. Ampak, ali Google ne bi upošteval kakšnega namiga renomirane, "nacionalne", računalniške revije :)?

Matjaž Klančar | 1.7.2014 | 09:41

Zgleda, da ne ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji