Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2013 | Teme: samsung, pametni telefon, android

Galaksija 3s

Naslov zavaja, seveda, v članku bomo pisali o novem telefonu Samsung Galaxy S4. Nekateri, ki so (še vedno) razvajeni od »revolucij«, ki jih prinese vsaka nova različica pametnega telefona, se bodo pridušali, da naslov popolnoma drži – nova Galaksija je v resnici le evolucijska nadgradnja modela Galaxy S3. Tako kot je bil iPhone 4s le evolucijska nadgradnja modela 4.

Strojna oprema

Začnimo najprej z očitnim – nova različica Samsungove telefonske uspešnice je, strojno gledano,  vrhunska. Vgrajeno je osnovno vezje Qualcomm Snapdragon 600, ki ima štiri procesorska jedra Krait 300 s frekvenco 1,9 GHz in grafični modul Adreno 320 (450 MHz), pomnilnika je 2 GB, pomnilnika za podatke (»diska«) pa 16 GB, čeprav ga je za uporabnika v resnici na voljo le nekaj več kot 8 GB. Ponekod po svetu je na voljo različica z osemjedrnim Samsungovim vezjem Exynos Octa, vendar je po prvih testih le malenkost hitrejša, navsezadnje so »delovna« jedra še vedno le štiri (vendar tipa Cortex A15), preostala štiri (Cortex A7) so namenjena delu »med počitkom«, v varčevalnem načinu (gre za ARMovo tehnologijo big.LITTLE). Če povzamemo – Galaxy S4 je hiter, ZELO hiter. Hiter po občutku (programi se odpirajo takoj, grafika je bliskovita) in hiter glede na merilne programe, ki mu bolj ali manj vsi priznavajo prvo mesto med trenutno dostopnimi pametnimi telefoni. Še najbliže mu je HTCjev model One, ki pa zaradi nekoliko počasnejših jeder Snapdragon Krait 300 vendarle nekoliko zaostaja.

Drug očiten podatek je, da ima S4 velik zaslon. Sam telefon ni sicer prav nič večji od predhodnika S3, a ima zaslon manj roba, zato je njegova diagonala nekoliko večja in meri polnih 5 palcev (12,7 cm). Ravno tako je »polna« ločljivost – gre za zaslon polne ločljivosti HD, 1920 × 1080 pik, uporabljena tehnologija pa je Super AMOLED. V praksi se še vedno izkaže z zelo globoko črnino (ker se pike »prižigajo« samostojno in v ozadju ni stalne osvetlitve, ki zaslone LCD naredi »temno sive«), visoka ločljivost pa pomeni, da so grafični elementi nadvse natančni, prav tako fotografije. Pomislimo, tako ločljivost imajo ponavadi televizorji (tudi tisti z diagonalno 50 palcev in več) in 24-palčni monitorji! Velik zaslon z veliko ločljivostjo je tudi dobra priložnost, da si lahko na zaslonu omislimo več kot le ubogih 4 × 4 ikon, mi smo hitro preskočili na matriko 6 × 6 (seveda z neoriginalnim zaganjalnikom Nova Launcher).

Ko smo že pri fotografijah – vgrajen je fotoaparat z ločljivostjo 13 megapik (4128 × 3096 pik). To je očitno naslednji mejnik, ki so se ga lotili izdelovalci. Načeloma smo proti tekmovanju v megapikah (to smo že večkrat zapisali tudi pri preizkušanju fotoaparatov), a v primeru Galaxy S4 več pik ne škodi. Nasprotno, testne fotografije, ki smo jih naredili, so boljše od tistih, ki jih zmore predhodnik (8 megapik), nekoliko boljše tudi pri delu v slabših svetlobnih razmerah. Se pa seveda še vedno in nikakor ne morejo primerjati z izdelki le malce boljših fotoaparatov. Še posebej ne, ker telefoni pač (večinoma) nimajo optičnega zooma in »prave« bliskavice. Smo pa bili zelo pozitivno presenečeni nad kakovostjo video posnetkov, saj vgrajena elektronska stabilizacija očitno zelo dobro deluje, telefon pa video FullHD zapisuje z izredno visokimi 17 Mb/s (kodiranje H.264).

Procesorsko gledano je Galaxy S4 vrh ponudbe.

Procesorsko gledano je Galaxy S4 vrh ponudbe.

Telefon seveda prinaša tudi nekaj novosti, ki jih v telefonih doslej nismo bili vajeni – tipala za temperaturo, pritisk in vlažnost. Nekaj aplikacij, ki to izkoriščajo, na Google Play že najdemo, prav zanimivo bo videti, kaj nas še čaka. Na voljo so seveda tudi že običajni vmesniki, kot je NFC, posebej moramo izpostaviti LTE. Telefonov s to podporo omrežjem 4G je sicer po svetu že kar nekaj, takih, ki delujejo tudi pri nas, pa še ne prav veliko.

LTE, hiter procesor in velik zaslon so veliki porabniki električne energije, zato ima S4 zelo velik akumulator. Velik po centimetrih, pa tudi po zmogljivosti. 2600 mAh oz. 9,88 WAh je približno 50 % več, kot je npr. zmogljiv akumulator že malce starega telefona Galaxy S II. No, v praksi se izkaže, da poraba očitno ni 50 % višja, saj telefon zdrži dlje kot Galaxy S II (ki si ga lasti zgoraj podpisani) in ga ni treba polniti ravno vsak večer (odvisno seveda od količine in vrste dela).

Nastavitev je enostavno preveč. Prepričani smo, da uporabnika le zmedejo.

Nastavitev je enostavno preveč. Prepričani smo, da uporabnika le zmedejo.

Programska oprema

In zdaj k manj očitnim spremembam in dodatkom, ki pa jih v Samsungu očitno zelo cenijo – dodani programski opremi. Na svetovni predstavitvi v New Yorku so namreč strojno opremo komajda omenili, verjetno zavedajoč se, da je na tem področju konkurenco dolgoročno težko prehiteti.

S4 ima, tako kot smo že vajeni, nameščen Samsungov dodatek Touch Wiz, ki je po našem mnenju eden slabših takih dodatkov (HTCjev Sense ga npr. poseka na vsej črti). Videti je, da ga Samsung vzdržuje le zato, ker se ga je že dolga falanga uporabnikov navadila, in zato, ker originalnega Googlovega vmesnika (ki je po našem mnenju ideal, h kateremu bi usmerili vse izdelovalce) noče imeti, saj bi bil z njim vse preveč podoben poceni kitajskim telefonom. Nova različica je še dodatno opremljena z množico nastavitev in dodatkov, ki s svojo obilnostjo zmedejo tudi nas, ki smo novosti na telefonih vajeni, kaj ne bi uporabnikov.

Tudi množica nastavitev v fotoaparatu bo morda koga zmedla, čeprav so nekateri programski dodatki prav koristni in dobro delujejo (npr. fotografije HDR, ki so koristne pri delu na slepečem soncu). Drugi pa, recimo, niso, kot je način hkratnega fotografiranja s sprednjim in zadnjim fotoaparatom. Sliši pa se dobro …

Bolj smo bili zadovoljni z nadgradnjo večopravilnosti, ki so jo v Samsungu uvedli s prejšnjim modelom. Galaxy S3 je med delom znal predvajati video posnetek (po našem mnenju neuporabno), S4 pa omogoča, da zaslon razdelimo na dva dela in na njem hkrati izvajamo dva programa. Npr. spletni brskalnik in elektronsko pošto ali morda Twitter. Morda uporabno, morda bi se tega lahko celo navadili.

Po drugi strani je množica gest, ki jih telefon po novem razume, nekaj, kar po našem mnenju ne bo osvojilo prav veliko src uporabnikov. Če je prehod z dlanjo čez »uspavan« telefon, ki nam nato pokaže trenutno uro in datum, še uporaben, smo skeptični glede pregledovanja fotografij, ki deluje enako (s prehodom dlani prek zaslona). Navsezadnje je to v resnici veliko laže početi s prstom na zaslonu, pa četudi pri tem pustimo na njem prstne odtise.

Še za (programski) konec – marsikdo bo zadovoljen, da je S4 priložen program, ki nadomesti televizijski daljinec. Da, v telefon je vgrajen infrardeči oddajnik, tako kot »pravi« daljinci. S to novostjo je sicer že pred časom prvi presenetil Sony in potrdimo lahko, da prav lepo deluje. S seznama enostavno izberemo znamko našega televizorja in telefon s tem  spremenimo v alternativni daljinec.

Hkratno delo z dvema programoma zna biti uporabno, le zaslon bi moral biti (še) večji. Morda bo novost v resnici zaživela šele na tablicah.

Hkratno delo z dvema programoma zna biti uporabno, le zaslon bi moral biti (še) večji. Morda bo novost v resnici zaživela šele na tablicah.

Težave

Galaxy 4 smo poizkusno uporabljali 14 dni in bili z njim zelo zadovoljni. Priznamo pa, da smo si zadovoljstvo povečali prav s tem, da smo iz njega odnamestili kar nekaj prednaloženih programov (seveda smo telefon prej »zrootali« oz. pridobili korenski dostop) in ga tako še nekoliko pohitrili. Ali pa se nam je pohitritev le dozdevala, tudi mogoče.

Smo pa imeli kar nekaj težav s fotoaparatom, saj nam je aplikacija kar nekajkrat odpovedala poslušnost. Ponavadi ravno takrat, ko smo hoteli ujeti kak zabaven ali zanimiv trenutek. No, se zgodi, smo vajeni reči v svetu Androida. Naslednja nadgradnja bo te težave zagotovo odpravila. Če ne, pa naslednja.

Kakorkoli, Galaxy S4 je vrhunski telefon, celo nekoliko manj plastičen je videti (v modri izvedenki, v beli žal ne), vendar se nekako ne moremo pripraviti do tega, da bi spregledali njegovo res visoko ceno. Toda, da, v kakšnem mobilnem paketu bo ta cena zagotovo primerno zakrita …

Samsung Galaxy S4 LTE

Pametni telefon.

Kje: www.samsung.si.

Kdo: Mobitel, Simobil, Tušmobil.

Cena: 729 EUR, Simobil v paketih od 1 EUR (mesečni strošek 82,9 EUR), Mobitel od 24 × 23 EUR.

✓    Hitrost, zaslon, fotoaparat, nekateri programski dodatki.

✗    Množica že nameščenih programov, zastarel vmesnik TouchWiz. Nekaj težav pri rabi fotoaparata, cena.

Video

Video s kratko predstavitvijo telefona si lahko ogledate tudi na našem kanalu Youtube: www.monitor.si/s4

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

matmonit | 28.5.2013 | 13:54

Izjava "Nastavitev je enostavno preveč. Prepričani smo, da uporabnika le zmedejo." (tudi v monitorTv) me je malce zmedla, a ni mogoče število oz. vrsto prikaza teh nastavitev nastaviti? Vsaj na S3 je tako.

Matjaž Klančar | 28.5.2013 | 20:12

Meni ne uspe. Lahko le spremenim vrstni red: http://shrani.si/f/3M/rd/2Ieqlix8/screenshot2013-05-28-20-.png

matmonit | 29.5.2013 | 10:31

No potem pa je resnično minus, na s3 lahko zbiraš katere boš imel, minimalno jih mora biti 5 (da je vrstica zapolnjena), maksimalno pa 10.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji