Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: David Vidmar | Monitor December 2008 | Teme: foto, GPS, google

Fotografije na zemljevidu

Fotografije in zemljevidi gredo prav lepo skupaj. Večina sodobnih programov in fotografskih spletišč povezavo med tem dvojim pozna. Ker povprečen fotografski navdušenec posname zelo veliko fotografij, urejanje teh posnetkov in postavljanje na zemljevid pa je lahko sila zamudno, si velja ogledati načine, kako fotografije samodejno opremimo s podatkom o lokaciji posnetka. S pravo kombinacijo strojne opreme in programske opreme je to lahko nadvse preprosto opravilo.

Nekateri fotografski aparati imajo vgrajen sprejemnik GPS in k podatkom o fotografiji (EXIF) samodejno shranjujejo tudi lokacijo. Taki so tudi nekateri novejši telefoni. Če imate tak aparat, potem je naloga že opravljena. Vsi drugi pa potrebujemo za samodejno opremljanje fotografij s podatki o lokaciji posnetka napravo GPS. Dobra bo skoraj kakršnakoli naprava, edina zahteva je, da zmore naprava GPS shranjevati podatke o prepotovani poti oz. "track", kot temu navadno pravijo v angleščini. Pravzaprav so najprimernejše prav najmanjše in poceni naprave GPS brez kakršnegakoli zaslončka LCD.

Za ročno "geotaganje" je bržkone najbolj enostavno uporabiti Googlovo Picaso in Google Earth.

Napravo GPS pred začetkom fotografiranja vklopimo, uskladimo uro na napravi z uro na fotografskem aparatu in jo potisnemo v žep ali torbico fotoaparata. Ko končamo fotografiranje, je v napravi shranjena prepotovana pot in ko fotografije pretočimo v računalnik, iz naprave GPS pretočimo še shranjeno pot, ustreznemu programu pokažemo, kam smo shranili fotografije in kje je datoteka s podatki o poti. V večini programov lahko uskladimo še morebitno časovno neskladje, vse drugo programi naredijo sami. Praktično in enostavno! Ker pa so se na tokratnem pregledu programi vsi po vrsti izkazali za nekoliko nerodne, smo med opisi zapisali tudi kratek namig, kako se opravila sploh lotimo.

GpicSync

GPicSync

Izdeluje: Francois Schnell, code.google.com/p/gpicsync.
Cena: Brezplačno.
Za: Solidno delovanje.
Proti: Okoren in do uporabnika neprijazen uporabniški vmesnik.

GPicSync je, po odzivih v spletu sodeč, precej priljubljen program. Uporabniški vmesnik je, milo rečeno, asketski. Čeprav ponuja vse funkcije, ki jih potrebujemo, na trenutke deluje precej omejujoče. Mapo slik izberemo kot navadno, vendar slike niso prikazane. Nato izberemo datoteko z naprave GPS, a podpira samo tekstovno datoteke NMEA ali podatke v obliki GPX, drugih oblik zapisov poti, ki jih poznajo različne naprave GPS, pa ne. Obdelavo sprožimo s pritiskom na gumb "Synchronize", kar ni povsem samoumevno. Tudi usklajevanje časa med napravama je dokaj zapleteno. Rezultata, torej slik na zemljevidu, prav tako ne vidimo v samem programu, temveč si moramo pomagati drugače.

Za GPicSync lahko rečemo le to, da deluje. Deluje celo zelo dobro, a bi mu zelo pristajala tudi sodobnejša in do uporabnika prijaznejša podoba in zato ga lahko priporočimo samo spretnejšim uporabnikom. Vsi drugi pa se lahko ozremo po alternativah.

locr GPS Photo

locr GPS Photo

Izdeluje: locr, www.locr.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Preglednost, enostavnost rabe.
Proti: Občasno počasno delovanje, pozna malo zapisov podatkov poti.

Za nenavadno ime se lahko program zahvali spletišču locr.com, ki je namenjeno prikazu spletnih galerij slik z dodatnim prikazom na zemljevidu. Če je bila to še pred časom redkost in je bilo spletišče nekaj posebnega, danes podobno podpirajo vsi veliki, tudi Flickr in Picasa Web Albums, in ni treba uporabiti namenskega spletišča za to, da si lahko na zemljevidu ogledamo lokacijo posnetka.

Sam program je od vseh opisanih najpreglednejši. Uporabniku bo takoj jasno, da mora na seznam dodati slike, nato pa na drug seznam eno ali več datotek z naprave GPS. S klikom gumba so slike pregledno prikazane na zemljevidih Google Maps.

Pogrešali smo kaj več oblik zapisov podatkov o poti, locr podpira samo osnovna, NMEA in TXT. Pri uporabi oblike TXT pa smo imeli silne težave, saj je program sporočal napako v obliki datuma, ki nam je samim ni uspelo rešiti, zato smo lahko uporabili samo zapis NMEA. Na trenutke je program deloval počasi, vendar to ni bilo pretirano moteče. Škoda, da avtorji ne izdelajo prenosne različice!

Zanimivo je tudi to, da je na voljo podoben program tudi za telefone, ki jih poganja operacijski sistem Symbian in Windows Mobile.

GeoSetter for Windows

GeoSetter for Windows

Izdeluje: Friedemann Schmidt, www.geosetter.de.
Cena: Brezplačno.
Za: Enostavnost in hitrost.
Proti: Nekoliko nepregleden prikaz slik. Nedodelan izdelek.

Program nemškega avtorja deluje zelo simpatično in se izkaže tudi za zelo učinkovitega. V levem delu okna prikazuje slike, čeprav nekoliko nepregledno. Drugi del je namenjen zemljevidu. Uporaba je enostavna, vendar zna uporabnik prvič debelo pogledati, kje začeti. Zvijača je v tem, da označimo fotografije, ki jim želimo dodati podatke o lokaciji, in izberemo operacijo "Synchronize with GPS Data Files" z menuja "Images".

Program nas povpraša po lokaciji datotek iz naprave GPS in morebitnem popravku časa obeh naprav. Ko izbiro potrdimo, nas že čaka zemljevid s postavljenimi označbami, kje so posnete slike. Če se lokacije ne ujemajo povsem, lahko sinhronizacijo ponavljamo in ustrezno spreminjamo korekcijo zapisanega časa.

Za prikaz slik GeoSetter uporablja zemljevide Google Maps in to izpade zelo dobro. Zemljevidi se prikazujejo hitro, žal pa so, kot vemo, nekateri deli Slovenije slabše pokriti - a to je že druga zgodba. GeoSetter poleg samodejnega delovanja pozna tudi ročno - enostavno s klikom in potegom slik na zemljevidu.

Dobrodošla lastnost je tudi to, da zna program delati tudi s slikami v formatu RAW in ne samo JPG. Tega bodo veseli zahtevnejši fotografi. Marsikoga bo razveselilo tudi to, da deluje GeoSetter tudi v prenosnem načinu, torej da ga lahko nosite s seboj kar na ključku USB in uporabite na različnih računalnikih brez nameščanja. Težav ne boste imeli niti z uporabo datotek z naprave GPS, saj jih GeoSetter podpira cel kup. GeoSetter zna "sodelovati" z Google Earth in fotografskim spletiščem locr, namenjenim povezavi fotografij in zemljevidov.

Microsoft Pro Photo Tools

Microsoft Pro Photo Tools

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com/prophoto.
Cena: Brezplačno.
Za: Podpora fotografijam v formatu RAW.
Proti: Nedodelan izdelek.

Precej nenavadno je, da Microsoft ponuja rešitev za tako nišni trg, kot je krajevno označevanje fotografij. Po drugi strani pa priča o tem, koliko napora in energije so pripravljeni v gigantskem podjetju iz Redmonda vložiti, da se spet priljubijo in približajo uporabnikom in se otresejo etikete ostarelega dinozavra.

Microsoft Pro Photo Tools deluje podobno kot drugi programi - najprej izberemo slike in nato še datoteko s potjo na menuju "Track route/Load from file". S pritiskom na gumb "Place images" se desni del programa spremeni v zemljevid, na katerem lahko, resda nekoliko nerodno, popravimo morebitno časovno neskladje med slikami in potjo. Za prikaz zemljevida je seveda uporabljena Microsoftova lastna tehnologija zemljevidov Virtual Earth. Pohvalno je, da zna delati tudi s slikami v različnih formatih RAW.

Zanimiva se nam je zdela lastnost, da ob zapisu kraja fotografskega posnetka med podatke o sliki zapiše ime kraja, kjer je bil posnet. Po našem testiranju pa žal to deluje slabo, saj je za naše testne slike, posnete v Grosupljem, program nepravilno zapisal, da so bile posnete v deželi ("ameriški") Ivančna Gorica, pa še to z malo začetnico.

Tudi Microsoft Pro Photo Tools nas ob prvi rabi preseneti z neprijaznim in nepreglednim uporabniškim vmesnikom in za uspešno rabo je treba nekoliko ugibati ali pa brati navodila. Pogrešali smo tudi prenosni način delovanja in možnost samodejnega posodabljanja.

Dva pomočnika

Naj omenimo še dva priročna programa, ki znata delo z napravami GPS nekoliko olajšati. Oba sta na voljo brez plačila.

GPSBabel (www.gpsbabel.org) rabi pretvorbi različnih oblik datotek, ki jih uporabljamo v povezavi z napravami GPS. Če torej vaša naprava ne zna zapisati poti v obliki, ki bi jo programi prepoznali, si lahko pomagate z GPSBabel.

EasyGPS (www.easygps.com) je namenjen prejemanju podatkov z naprave GPS in pošiljanju podatkov na napravo. Deluje z napravami znamk Magellan in Garmin ter nekaterimi drugimi.

Kaj izbrati?

Čeprav boste z vsemi opisanimi programi z več ali manj truda na koncu prišli do enakega rezultata, smo prepričani, da morajo biti programi danes videti dobro, imeti sodoben, razumljiv in privlačen uporabniški vmesnik, predvsem pa morajo delovati hitro in zanesljivo.

Prav vsem opisanim programom bi lahko očitali pomanjkljivosti pri vsaj enem izmed omenjenih kriterijev, med vsemi pa najbolj izstopa GeoSetter. Deluje zanesljivo in predvsem je dovolj pregleden, da se pri uporabi ne bomo preveč namučili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji