Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Januar 2009 | Teme: GPS

Ej stari, kje si?

Ste v zadnjem času pogosto dobili podobno vprašanje? Vam to že počasi preseda? Če ste lastnik mobilnega telefona z vgrajenim sprejemnikom GPS, lahko odgovor tudi avtomatizirate - prek spletnega mesta gpsed.com.

Nekajkrat smo zaznali pomanjkljivo sprotno sledenje. Z avtomobilom bi se v resnici težko peljali skozi gozd, kot kaže slika, kajne?

Lastniki "črnih robid" in podobnih igračk (npr. dražjih Nokiij) se že dlje časa navdušujejo nad vgrajenim sprejemnikom GPS, ki jim ob pomoči določenih programov izrisuje trenutno lokacijo, beleži pot ali pa svetuje, v kateri smeri je njihov cilj. Je še kaj lepšega, kot to početi v dvoje, troje ali kar s celim planetom? Le program za mobilni telefon s strani gpsed.com je treba namestiti in aktivirati brezplačen račun. Ko se program poveže s sateliti, lahko začnemo spremljati pot, ki jo lahko prijateljem posredujemo tudi prek družabnih spletišč Facebook, Myspace in Twitter, omogoča pa tudi povezavo z Bloggerjem.

Vmesnik sprejemnika GPS

Med spremljanjem poti dodajamo vmesne postaje ali pa pošljemo prek SMSa ali e-pošte trenutno lokacijo željeni osebi, na voljo pa je tudi avtomatična povezava s spletno stranjo, ki pošilja podatke o naši lokaciji v intervalih od 2,5 do 30 minut, z nakupom GPSed Pro pa celo na 3 sekunde. Prijatelji lahko našo pot potem spremljajo "v živo", ko jo končamo, pa je vedno vidna tudi naša zadnja zabeležena lokacija. Po sledenju določimo poti še dostopnost in jo pošljemo na spletno stran, lahko pa to storimo tudi kasneje z "uploadom" datoteke. Vse poti lahko urejamo na spletni strani, kjer lahko tudi dodamo fotografije iz spletnih galerij Picassa in Flickr, možno pa jih je tudi izvoziti v formate KML in GPX.

7 ur smučanja, 96 prevoženih kilometrov, največja hitrost 74 km/h. Uporabno!

Vse skupaj deluje popolnoma zadovoljivo, kljub temu da smo nekajkrat zabeležili pomanjkljivo sprotno sledenje in imeli nekaj težav pri pošiljanju podatkov na spletno stran. Če boste imeli s programom težave že na začetku, pa nikar ne spreglejte nastavitev, saj ni nujno, da bo s privzetimi vse skupaj sploh delovalo.

GPSED

Kaj: Program za GPS sledenje s spletno podporo.

Kje: gpsed.com

Cena: Brezplačno, GPSed Preo, 9,95 dolarjev

Za: Sledenje poti z avtomatično povezavo s spletno stranjo, širok izbor dodatnih storitev.

Proti: Mestoma pomanjkljivo sprotno sledenje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji