Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2014 | Teme: tablica

Drugo življenje tablic

Ste med prazničnimi darili dobili tudi nov tablični računalnik? Nič hudega, tudi za staro (in novo) tablico se najde vrsta uporabnih nalog. Veseli je bodo tako otroci kot sodelavci in stari starši ali pa ji lahko novo življenje vdihnete kar na delovnem mestu ali v domačem okolju.

V iztekajočem se letu smo uporabniki tablice resnično posvojili, saj so po prodaji (po svetu, da se razume) vse leto prehitevale prenosnike in namizne računalnike. Med izdelovalci tablic seveda najdemo praktično vsa znana imena iz sveta računalništva in prenekaterega »neznanca« z azijske celine. Razvoj v tabličnem svetu praktično ne pozna počitka – novi modeli so praviloma zmogljivejši, hitrejši, opremljeni z boljšimi zasloni in, če imamo srečo, tudi znatno bolje izdelani od predhodnikov. Lastništvo novejših tablic ima prednosti, predvsem s stališča zahtevnejših uporabnikov, saj bodo tudi najzahtevnejše aplikacije in igre delovale tekoče in bodo po zaslugi dobrega zaslona videti odlično. Kaj pa naj storimo s staro tablico? Če je ne želimo prodati (cene rabljenih niso prav visoke), jo lahko s pridom uporabimo za najrazličnejša opravila.

Ta vam bomo zaupali v naslednjih vrsticah. Še preden pa se zares lotimo kovanja nove življenjske poti za staro tablico, jo velja osvoboditi vseh spon, ki jo spominjajo na nas, njenega lastnika. Starejše tablice ne ponujajo gigaherčnega in gigabajtnega razkošja novejših modelov, zato je priporočljivo, da s tablice pobrišemo praktično vse aplikacije, ki jih na novi vlogi tablice ne bomo potrebovali, seveda pa tudi najrazličnejše fotografije, glasbo in video posnetke. Priporočamo tudi zagon tovarniške ponastavitve, saj ta res temeljito počisti tablico in jo praktično vrne v stanje ob nakupu. Pri iPadu je pot do tovarniške ponastavitve naslednja – odpravimo se na menu Settings in podmenu General ter izberemo eno izmed možnosti Reset All Settings ali pa Erase All Content and Settings. Slednja bo poleg nastavitev izbrisala tudi vse druge vsebine na tablici. Pri tablici z operacijskim sistemom Android je zgodba podobna. Odpravimo se v Nastavitve (Settings), izberemo Kopija in ponastavitev (Back up and reset) in pritisnemo možnost Tovarniška ponastavitev (Factory data reset). Zaradi številnih različic operacijskega sistema Android se prevodi in poti lahko malce razlikujejo, a verjamemo, da boste ustrezno funkcijo kljub temu precej hitro našli.

Tablica kot darilo otroku

Sodobni starši otrokom kaj hitro ustrežejo v želji po tabličnem računalniku. Precej pogost je scenarij, ko otrok »podeduje« očetovo ali mamino tablico. Zato je še toliko pomembneje, da jo ustrezno »počistimo« in pripravimo za uporabo mlajšega. Tako velja kar takoj vklopiti morebitno funkcijo starševskega nadzora, v kateri določimo, kaj lahko otrok s tablico sploh počne. Ena izmed uporabnejših možnosti, še posebej pri najmlajših, je denimo izklop brezžične povezave, saj bomo s tem otroku preprečili dostop do interneta in ogleda neprimernih vsebin ter morebitnega kupovanja in nalaganja aplikacij ali vsebin. In ko smo že pri aplikacijah – na tablico že prej namestimo vrsto uporabnih, zabavnih in izobraževalnih aplikacij (brezplačnih, plačljivih …), ki so primerne za otroka določene starosti.

Če imamo malčka, ki še ne zna prav dobro skrbeti za materialne dobrine, si velja omisliti tudi ustrezno zaščitno ohišje. K sreči v spletu kar mrgoli ponudbe ohišij, ki tablico spremenijo v pravcato igračo (a še pomembneje – zaščitijo jo pred padci in udarci). Eden bolj priljubljenih dodatkov je, denimo, precej praktični Speck iGuy (www.speckproducts.com/iguy), ki je resnično na voljo za veliko različnih modelov tablic … Zaščita tablic, prilagojena otroški rabi, navadno postreže s precej debelejše gumiranim ovitkom, ki otroku tudi omogoča boljši oprijem. Pomagajo seveda tudi stalna opozorila, da otroku tablice ne bomo popravili/zamenjali, če jo poškoduje ali celo uniči.

Tablica kot e-bralnik

Priznamo, branje elektronskih vsebin (knjig, stripov) na tablici ne bo nikoli tako prijetno kot na namenskem e-bralniku (še posebej Kindle Paperwhite ali Kobo Aura), pa vendar, če že imamo odvečno napravo, naj vendarle rabi uporabnemu namenu. V bistvu je tablica lahko precej dober e-bralnik, a le, če je ne uporabljamo na neposredni dnevni svetlobi, tam pač večina tablic (oziroma vidljivost njihovega zaslona) preprosto odpove.

Uporaba tablice kot e-bralnika je zelo enostavna in praktična, predvsem po zaslugi gore mobilnih aplikacij, posvečenih prav tem opravilom. Aplikacije, kot so Kindle, iBooks in Ebook Reader, delujejo na vseh bolj priljubljenih tablicah, na aplikacijskih tržnicah pa bomo ob vnosu besed »ebook reader« našli še nekaj deset ali sto drugih primerkov, ki svoje delo opravljajo bolj ali manj dobro.

Branju knjig v zaprtih prostorih je tudi tablica povsem kos.

Branju knjig v zaprtih prostorih je tudi tablica povsem kos.

K sreči e-knjige zasedejo resnično malo prostora, zato je za prevzem naloge e-bralnika primerna še tako stara tablica, saj lahko mimogrede (s)hrani nekaj sto ali celo tisoč knjig. Na tablici lahko shranimo tudi zvočne posnetke knjižnih del, če imamo raje to obliko podajanja vsebine, pri čemer seveda lahko s tablico počnemo še marsikaj drugega – denimo rešujemo kviz, igramo kakšno preprostejšo igro, brskamo po spletu ...

Tablica kot budilka

Če res nimamo boljše zamisli, lahko tablico uporabimo tudi kot budilko. Prav mogoče je, da jo imamo ob postelji že z namenom prebiranja knjig, pa naj opravlja še kakšno koristno delo. Tudi aplikacij z vlogo budilke in alarma za mobilne naprave kar mrgoli, odločiti se bomo morali le, katera grafična podoba in slog nam najbolj ustrezata. Še več, nekatere aplikacije obvladajo tudi serviranje svežih novic in vsebin iz družabnih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, ali prikaz vremena in drugih dnevnih novic, povezanih z našo trenutno lokacijo. Da, digitalna budilka je resnično naprednejša od analogne »poskočnice«.

Tablica kot namizni koledar ali digitalni organizator

Naslednja praktična nadgradnja tablice je raba namesto namiznega koledarja. Seveda bomo za to vlogo potrebovali ustrezen ovitek ali stojalo, se nam pa zato lahko tablica kaj hitro odkupi, saj omogoča precej hitrejše iskanje opravil po koledarju, pa tudi vnašanje opravil vanj. Za takšno vlogo so še posebej primerne tablice z elektronskim peresom.

Glede na široko funkcionalnost tablic lahko te na delovni mizi ali v pisarniškem okolju nadomestijo analogni rokovnik in celo organizator. Tako uporabnik še vedno veliko postori na računalniku, a nekatere druge informacije (stiki, opravila …) hitreje najde ob pomoči zaslona tablice, občutljivega za dotik.

Tablica kot foto okvir

Še ena zelo posrečena zamisel je preobrazba tablice v foto okvir. Tablice imajo navadno precej več prostora za hrambo slik (pa tudi video posnetkov), drugače pa znajo za razliko od večine foto okvirjev slike črpati tudi iz spleta in tako ostanejo stalno na tekočem z dogajanjem. Prav tako ima skoraj vsaka tablica funkcijo zaporednega ali naključnega predvajanja fotografij (angl. slideshow), ki od nas zahteva zgolj izbiro mape ali albuma, kjer imamo shranjene fotografije, in že v naslednjem trenutku bo pred nami pravcati (precej drag) foto okvir. Tablice navadno ponujajo tudi več svobode pri nastavljanju intervala menjave predvajanih slik, vklopu/izklopu glasbe …

Pripravili smo tudi krajši vodnik za vse, ki bi radi tablico sproti zalagali s svežimi slikami. Spletna storitev Flickr (www.flickr.com) nam omogoča brezplačno spletno hrambo do 1 terabajta (da, 1 TB) fotografij, zato velja to s pridom izkoristiti. Po prijavi na spletno stran v desnem zgornjem kotu kliknemo ukaz Upload in še Choose photos and videos in v spletno storitev naložimo poljubne fotografije ali video posnetke. Seveda lahko vse te vsebine opremimo z opisi in drugimi relevantnimi podatki, na njih označimo ljudi, predmete, lokacije … in izberemo pravila zasebnosti, ki naj veljajo zanje (kdo si lahko te vsebine ogleda).

V naslednjem koraku na tablici odpremo spletni brskalnik in se prijavimo v svoj račun storitve Flickr. Kliknemo povezavo You in izberemo možnost Photostream (lahko pa tudi Sets ali Favorites). S pritiskom na gumb, ki spominja na ukaz za predvajanje na sodobnih daljincih in medijskih predvajalnikih, bomo sprožili predvajanje fotografij (video posnetkov). Flickr pohvalno že sam poskrbi za nežne in zanimive prehode med posameznimi fotografijami in spreminjanje velikosti teh fotografij, ki se prilagodi ločljivosti tablice (ali druge mobilne naprave).

Na tablici lahko pregledno izbiramo med posameznimi albumi/fotografijami.

Na tablici lahko pregledno izbiramo med posameznimi albumi/fotografijami.

Nekateri spletni brskalniki utegnejo biti problematični, v tem pogledu še najbolj negativno izstopa Safari na tablicah iPad. V tem primeru priporočamo namestitev drugega brskalnika (priporočamo,  denimo, Operin Coast (www.coastbyopera.com)).

Pri uporabi tablice kot foto okvirja velja omeniti tudi naslednje – večina tablic ni prilagojena rabi v načinu 24 ur na dan, 7 dni na teden. Posebno dolgotrajno predvajanje video vsebin utegne biti problematično, če se tablica začne pregrevati. Bili ste opozorjeni.

Uporaba tablice v avtomobilu

Pravilna namestitev tablice v avtomobilu je še kako pomembna, saj morebitna nagla zaviranja ali izogibanje oviram ustvarijo dovolj velike sile, da bi jo otrok ali odrasli izpustil iz rok in tvegal poškodbe.

Pravilna namestitev tablice v avtomobilu je še kako pomembna, saj morebitna nagla zaviranja ali izogibanje oviram ustvarijo dovolj velike sile, da bi jo otrok ali odrasli izpustil iz rok in tvegal poškodbe.

»Druga« tablica v gospodinjstvu utegne priti še kako prav tudi v avtomobilu. Bržkone ne bo povsem utišala otroških vprašanj »Kdaj bomo prišli na cilj?«, »Kako dolgo še?« in podobnih, ki smo jih deležni ob daljših vožnjah, ji bo pa kljub temu uspelo zamotiti najmlajše za kakšno urico. Bodisi z igranjem iger, ogledom risank ali drugih vsebin. Pri tem poskrbimo le, da tablico ustrezno namestimo na hrbtišče ali vzglavnik sedeža, saj ni najpametneje, da ima manjši otrok tablico med vožnjo v rokah.

Tablica lahko med vožnjo rabi tudi odraslim, in sicer se, če ima sprejemnik GPS, z ustreznimi aplikacijami (tudi brezplačnimi) spremeni v pravcato navigacijsko napravo in voznika vodi do vnesenega cilja.

Tablica kot daljinski upravljalnik

Preobrazba tablice v daljinski upravljalnik se zdi manjše pretiravanje, pa vendar – tako imamo manj možnosti, da jo izgubimo na kavču. Vrsta pametnih televizorjev novejšega letnika že ima  mobilne aplikacije izdelovalca za upravljanje televizorja, še vedno pa si lahko namestimo tudi katerega izmed drugih generičnih programov, ki jih najdemo na aplikacijskih tržnicah.

Aplikacije na mobilnih napravah v marsičem prekašajo klasične daljinske upravljalnike – predvsem ponujajo hitrejši dostop do več funkcij ob rabi za dotik občutljivega zaslona.

Aplikacije na mobilnih napravah v marsičem prekašajo klasične daljinske upravljalnike – predvsem ponujajo hitrejši dostop do več funkcij ob rabi za dotik občutljivega zaslona.

Tablica kot orodje za dvig produktivnosti

Z vrsto namenskih aplikacij lahko tablico (novo ali staro) spremenimo v zanimive delovne pripomočke. Z uporabo aplikacije Parallels Access (access.parallels.com) lahko iPad uporabimo za dostop do računalnika na daljavo, aplikacija TeamViewer pa to funkcionalnost omogoča skorajda vsem mobilnim napravam. Zelo priročna je tudi aplikacija Remote Mouse (www.remotemouse.net), ki nam omogoča, da staro napravo uporabljamo kot brezžično tipkovnico in/ali miško.

Aplikacija Splashtop Personal bo našo tablico spremenila v sekundarni zaslon oziroma namizje in jo povezala z našim računalnikom. Tako se lahko preprosto organiziramo na način, da na zaslon tablice prenesemo e-poštnega odjemalca, beležke, spletne strani družabnih omrežij ali druge vsebine, ki jih periodično pregledujemo in nas tako ne motijo med delom. Omenjeno aplikacijo najprej namestimo na tablico, medtem ko v računalnik namestimo program Splashtop Streamer in ustvarimo uporabniški račun. Zatem aplikaciji na obeh napravah poženemo in računalnik bi moral prepoznati tablico. Če se to ne zgodi, jo lahko še vedno dodamo ročno.

Igre na tablicah ne želijo zaostajati za igrami za konzole ali namizne računalnike. Po zaslugi za dotik občutljivih zaslonov, v nekatere tablice vgrajenih pospeškomerov in žiroskopov pa lahko ponudijo še precej boljšo uporabniško izkušnjo in divjo igralnost.

Igre na tablicah ne želijo zaostajati za igrami za konzole ali namizne računalnike. Po zaslugi za dotik občutljivih zaslonov, v nekatere tablice vgrajenih pospeškomerov in žiroskopov pa lahko ponudijo še precej boljšo uporabniško izkušnjo in divjo igralnost.

Pri takem deljenju zaslonske slike toplo priporočamo uporabo zdrave pameti in vklop varnostnega gesla. To storimo tako, da v aplikaciji Splashtop Streamer kliknemo zavihek Security in izberemo možnost Require security code. Zatem ustvarimo geslo, sestavljeno iz črk in številk, ki ga bomo morali vnesti ob vzpostavitvi varne povezave.

Operacijski sistem Windows tablico nato prepozna kot dodatni monitor in nam dovoli nastavljanje ločljivosti in premikanje vsebin nanjo. Brezplačna različica aplikacije nam omogoča 10 minut takega dela, če nam postane to nepogrešljivo, pa bomo morali malce odpreti denarnico in kupiti polno različico.

Uporaba dveh tablic hkrati

Ob uporabi sodobnega okenskega operacijskega sistema in tablice, povezane prek aplikacije Splashtop Personal, lahko uživamo tudi v polni funkcionalnosti uporabe gest rok.

Ob uporabi sodobnega okenskega operacijskega sistema in tablice, povezane prek aplikacije Splashtop Personal, lahko uživamo tudi v polni funkcionalnosti uporabe gest rok.

Piše se leto 2014 in na trgu je že nekaj deset iger, ki podpirajo igranje na več tablicah pa tudi pametnih telefonih hkrati. V svetu mobilnih naprav znamke Apple je, denimo, nadvse priljubljena večigralska igra PadRacer (www.padracer.com), sledijo pa ji naslovi Minecraft Pocket Edition, Real Racing 2 HD in SHADOWGUN: DeadZone, ki so na voljo tudi za konkurenčno platformo Android. Seveda je na voljo cela vrsta »namiznih« iger, ki se jih ob pomoči dveh tablic (oziroma mobilnih naprav) brez težav igramo v dvoje v njihovi digitalni različici.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji