Objavljeno: 12.7.2007 02:21 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Dialogue Flybook V33I-QLV

Kaj naj bi bil majhen prenosnik? Po naših merilih je to vsak, ki ima dvanajstpalčni zaslon in maso manjšo od dveh kilogramov. A poznamo tudi nekaj tako imenovanih mini prenosnikov, kakršen je tudi novi Flybook V33I-QLV. Ob njegovem 8,9-palčnem zaslonu so majhni, dvanajstpalčni prenosniki videti veliki, da sploh ne omenimo navadnih petnajstpalčnih prenosnikov, ki delujejo naravnost orjaško. Zaprt je primerljiv s kakšno knjigo s trdimi platnicami. Flybook je iz zelo dobre temnordeče plastike, notranjost in podrobnosti pa so srebrne barve. Za optično enoto seveda ni prostora, prav tako ni sledilne ploščice.

Kazalec krmilimo s krmilno paličico, ki pa je namesto na sredino tipkovnice postavljena v desni zgornji kot. Sprva se zdi rešitev nenavadna, a se dejansko izkaže kot dobro premišljena. V levem zgornjem kotu imamo namreč dva gumba, ki delujeta kot levi in desni gumb na miški. Tako lahko držimo Flybook v obeh rokah kot veliko igralno konzolo in imamo desni palec na krmilni paličici, levega pa na gumbih za levi oziroma desni klik. Levo od paličice sta še dva gumba, ki tudi rabita kot levi in desni gumb na miški, a sta manjša in manj uporabna. Najboljša krmilna naprava Flybooka pa se skriva v desnem robu naprave. Tam imamo odprtino, v katero je vstavljeno plastično pisalo, s katerim lahko kazalec upravljamo prek zaslona, občutljivega za dotik. Zadeva deluje odlično, a smo močno pogrešali desni gumb miške. Tako smo večino časa uporabljali kar oboje (pero in gumbe ob paličici), odvisno od trenutne situacije.

A od kod zamisel za pisalo? Flybook se lahko prelevi tudi v tablični računalnik. Zaslon zavrtimo za sto osemdeset stopinj in ga spet zložimo čez tipkovnico. Sprva je videti kot odlična rešitev, a se izkaže za rahlo omejeno. Največji krivec za to je prav pisalo in njegova nezmožnost desnega klika. Dodan pa je program ritePen, ki naj bi prepoznal pisavo in prek katerega lahko pišemo v katerikoli program. No, pri naši pisavi se je kar namučil, sploh pa ne pozna šumnikov, tako da je bolje ostati kar pri tipkovnici. Ta ni ravno najboljša. Seveda gre za zelo majhno tipkovnico, na kateri so prav vse tipke pomanjšane. Konec koncev je ves Flybook ožji kot pa tipkovnica na sicer majhnem, dvanajstpalčnem prenosniku, na vsaki strani pa se zgubi še po nekaj centimetrov. Tipke so vse znižane, nekatere (denimo tabulator) pa tudi bistveno ožje kot na navadnih tipkovnicah. Največ težav imamo tisti, ki sicer slepo tipkamo, torej ne gledamo na tipkovnico. V tem primeru je bilo težko pravilno vtipkati že kako daljše geslo, z daljšim dokumentom pa smo imeli še več težav. Veliko je odvisno tudi od velikosti rok, saj smo nekateri z daljšimi prstmi po kakih desetih minutah že čutili bolečine v rokah.

Je pa kljub majhnosti prenosnik razmeroma dobro opremljen s priključki. Ker je akumulator na sprednjem delu prenosnika (pred tipkovnico), so skoraj vsi postavljeni zadaj. Tam najdemo dva priključka USB, omrežni priključek (ki celo podpira gigabitno hitrost), navaden modem, dva priključka firewire, izhod za slušalke (in seveda vhod za mikrofon), izhod VGA, video izhod (NTSC / PAL) in celo režo PCMCIA (tipa 2). Zadaj je tudi priključek za napajanje. Na levi imamo gumb za vklop in izklop, zraven pa je majhna reža, pokrita z gumijastim pokrovčkom, kamor lahko vstavimo kartico SIM. Prenosnik se lahko namreč brez težav priključi v internet prek mobilnih omrežij, podpira pa vse novejše standarde, torej UMTS, EDGE, GPRS in celo HSDPA. Dodana je tudi programska oprema, prek katere lahko pišemo sporočila SMS ali urejamo stike, shranjene na kartici SIM. Sicer sta za brezžično povezljivost na voljo tudi vgrajeni Wlan (802,11 b in g) in modri zob oziroma bluetooth.

Majhni prenosniki načeloma niso med najzmogljivejšimi in Flybook ni izjema. Srce predstavlja Intelov procesor Pentium M, ki deluje pri taktu 1,1 GHz, podpira pa ga 1024 MB sistemskega pomnilnika. Za poganjanje operacijskega naloženega operacijskega sistema Windows XP je to več kot dovolj, za resnejše in bolj požrešne programe pa ga hitro zmanjka. Pri poslovnem indeksu Winstone 2004 je dobil razmeroma slabo oceno 15,8, podobno tudi pri večpredstavnem testu, na katerem je dobil oceno 16,6. Grafična kartica Radeon Xpress 200M si prisvoji 128 MB sistemskega pomnilnika za svoje potrebe, ocena 3633 na testu 3DMark 2001SE pa pomeni, da novejše igre nimajo tu kaj iskati. Zaslon je kljub majhnosti še kar dober, ločljivost je 1024 × 600 pik, če priklopimo zunanjega, lahko na njem prikazujemo sliko z ločljivostjo do 1800 × 1440 pik. Disk je za tako majhno napravo kar velik, sto gigabajtov bi vsekakor moralo zadostovati. Malce smo bili razočarani nad akumulatorjem, ki je na testu zdržal le dve uri in osemindvajset minut.

Dialogue Flybook je vsekakor zelo nišna naprava. Po eni strani je prevelika, da bi jo nosili po žepih, po drugi pa premajhna za resnejše delo. Vsekakor pa je zanimiv prenosnik, ki bo na vsakem koraku pritegoval poglede. Sploh ko zavrtimo zaslon in ga uporabimo kot tablični računalnik. Kljub slabšim rezultatom pri zmogljivostih je naš edini resni očitek premajhna tipkovnica. No, in seveda cena. Ste pripravljeni za drugačnost plačati dva tisoč tristo deset evrov?

Dialogue Flybook V33I-QLV

Poslovni indeks Winstone 2004: 15,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 16,6.

Trajanje delovanja: 2 uri 28 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 9.

Mere: 23,5 x 15,5 x 3,1 cm, 1,23 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,1 GHz, 1024 MB RAM, 100 GB disk, WLAN 802.11 b/g, bluetooth, HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS.

Zaslon: 8,9-palčni, 1024 × 600 pik.

Cena: 2.310,00 EUR.

Prodaja: IziShop, www.izishop.net.

Za: Mere, zaslon, občutljiv za dotik.

Proti: Cena, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji