Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor November 2017

Cubot R9

Kitajski izdelovalec Cubot je na slovenskem trgu pred kratkim ponudil model R9. Pametni telefon, ki deluje na platformi Android, stane 100 evrov. Nizka cena namiguje na varčevanje na vseh koncih, a R9 uspe presenetiti. Upoštevaje ceno, je dodana vrednost, ki jo ponuja, zadovoljiva. A to še ne pomeni, da se telefon za 100 evrov splača kupiti.

Ohišje je pričakovano plastično, a pri rabi ni moč opaziti nobenih nepravilnosti pri izdelavi. Telefon ne škripa in tudi na noben drug način ne razkriva dostopne cene. Pri Cubotu so se v tem pogledu bolje odrezali kot pri Nokiji z modelom 3, ki stane 90 evrov več, a je ohišje telefona opazno slabše izdelano. Telefon je tako v roki solidno težak in trdno narejen. Zaslon LCD meri po diagonali 5 palcev. Zaradi nizke ločljivosti, ki je 720 × 1280, so posamezne pike dobro vidne. To je še posebej moteče pri spremljanju video vsebin. Za uporabo aplikacije YouTube in podobnih strani Cubot R9 ni narejen, saj so posnetki preveč zrnasti. To je tudi razlog, zakaj se bodo uporabniki izogibali spremljanju daljših video posnetkov.

Več razlogov za veselje ponuja hrbtna stran. Najprej je treba izpostaviti presenetljivo hiter in natančen bralnik prstnih odtisov, ki je nameščen pod kamero. V celotnem preizkusnem obdobje ni bilo veliko situacij, ko bi čitalnik zahteval vnovično verifikacijo prstnega odtisa. Za dodatno presenečenje poskrbi kamera s 13 MP, f/2.4 zaslonko in brez samodejne ostritve. Ustvarjene fotografije so, glede na ceno telefona, nad pričakovanji. Saturacija barv je presenetljivo dobra in tudi zrnjenje v temnejših prostorih ni tako hudo. Toda fotografiranje zahteva svoj čas, saj je obdelava fotografij v primeru rabe funkcije HDR dolgotrajna. Veliko časa potrebuje tudi fokus in pri fotografiranju je treba paziti, saj se vsak majhen premik telefona že takoj pozna v zamegljeni fotografiji.

Cubot R9

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 100 EUR.

Za: Indikator za nova prejeta sporočila nad zaslonom, možnost uporabe kartice nano in micro SIM.

Proti: Ločljivost zaslona, počasno odpiranje in nalaganje vsebin spletnih strani in aplikacij, zaslon prepozna samo dva prsta hkrati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji