Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Jernej Horvat | Monitor December 2017

Caterpillar S41

Ponudba pametnih telefonov je široka in večina modelov se oblikovno ne razlikuje pretirano. So pa izjeme in ena izmed njih je Cat S41. Prvotno je ta pametni telefon namenjen tistim, ki delajo v zahtevnih razmerah. Prva asociacija z blagovno znamko je seveda gradbišče, a se bo telefon obnesel tudi v drugih razmerah, kot je na primer plezanje ali pohodi na odročnejših krajih. Najbolj vpadljiva značilnost je z gumijasto oblogo obdano ohišje pametnega telefona. S tem je naprava trpežna in v CAT zagotavljajo, da bo preživela padce z višine do 1,8 metra. To velja tudi za padec na 5-palčni zaslon ločljivosti 1080 × 1920 pik. Uporabljen je Gorilla Glass pete generacije, ki poleg padcev prinaša tudi dovolj dobro zaščito pred praskami.

Opisana trpežnost ima svojo ceno. Debelina ohišja je kar 12,9 milimetra, teža pa nanese celih 218 gramov. Kar občutna razlika v primerjavi z običajnimi pametnimi telefoni! En razlog za tako veliko ohišje je baterija zmogljivosti 5000 mAh. Velika baterija je očitno tisto, kar so si stranke želele, saj se je pri predhodniku, S40, uporabljala manjša zmogljivosti 3000 mAh. Velikost baterije pri S41 ne pomeni zgolj dolge vzdržljivosti, v stanju priprave telefon zdrži slab mesec in pol, a tudi ponuja možnost polnjenja drugih naprav. V škatli je skupaj s telefonom priložen tudi ločen kabel, s katerim lahko polnimo druge pametne telefone. Poleg standardnega je na voljo celo možnost hitrega polnjenja, a moramo v tem primeru S41 ugasniti.

Na ohišju pametnega telefona izstopata še dva omembe vredna elementa. Prvega predstavlja večfunkcijski gumb, s katerim lahko nastavimo bližnjice. Ob kratkem pritisku se tako na primer odpre YouTube, dolg pritisk pa prižge bliskavico. Drugo presenečenje predstavljajo fizične navigacijske tipke za upravljanje operacijskega sistema. Razlog za to je preprost, saj je tako omogočeno lažje upravljanje zaslona z rokavicami. To velja tudi v primeru funkcije za uporabo pod vodo, ob kateri zaslon ni več občutljiv za dotik in so odzivni zgolj fizični gumbi na telefonu.

Cat S41, ki ga za Caterpillar izdelujejo v angleškem podjetju Bullitt Mobile, ni telefon za vsakdanjo rabo. Že samo priklapljanje polnilca, kar sicer ni pogosto opravilo, zahteva nadležno odstranjevanje zaklopke. Slednje se je uporabljalo pri sleherni odprtini, saj je tako izvedena vodotesnost. S41 je certificiran po standardu IP68, kar pomeni vodoodpornost do 2 m globine, če traja potop do eno uro. Naj omenimo, da ima enako vodotesnost tudi Samsung Galaxy S8, a brez omenjenih zaklopk. Težavo predstavlja tudi veliko ohišje telefona, ki se zaradi gumijaste podlage težko pospravi v hlačni žep. Zato je S41 primeren zgolj kot sekundarna naprava, ki se uporablja v točno določenih situacijah.

Caterpillar S41

Prodaja: (Spletne) trgovine.

Cena: 450 EUR.

Za: Možnost polnjena drugih pametnih telefonov, nepoškodovan pri padcih do višine 1,8 m.

Proti: »Sprane« barve na zaslonu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji