Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, NMT, extender, popcorn, e-pošta, HDMI

Čas za pokovko

Večpredstavna konvergenca računalnikov in televizorjev dobiva nove razsežnosti s platformo Network Media Tank (NMT). Njen najbolj znani predstavnik je večpredstavni predvajalnik Popcorn Hour, ki daje tej skupini izdelkov povsem nov pomen. Izdelek, ki prinese nasmešek na obraz.

Večpredstavni predvajalniki, ki omogočajo prikaz na domačem računalniku hranjene in internetne večpredstavne vsebine, so vsekakor dobra zamisel, ki pa je imela doslej pogosto številne napake. Recimo pomanjkanje podpore za specifične zapise in kodeke, neroden uporabniški vmesnik, pomanjkljiv nabor priključkov. Potencialni kupci so se lahko upravičeno spraševali, kako bo čez čas s podporo, nadgradnjami teh naprav, saj lahko hitro zastarijo, če izdelovalec ne podpre novih zapisov. Marsikdo se še spomni nekaterih prvih predvajalnikov DVD/DivX, na katerih se zaradi neposodobljenih sistemskih programov danes nabira prah.

Temu se je odločilo narediti konec majhno ameriško podjetje Syabas Technology z lastno strojno in programsko platformo, ki preprosto, a učinkovito zagotavlja trajno podporo in predvsem prilagodljivost, tako s strani izdelovalca kot skupnosti uporabnikov in razvijalcev. Nekakšen odprtokodni predvajalnik, če želite. Platformo so poimenovali Network Media Tank (NMT), danes pa na njej ponuja predvajalnike že lep kup različnih izdelovalcev strojne opreme. Enega ponuja tudi samo izvirno podjetje, tržijo pa ga pod tržno znamko Popcorn Hour.

Recept je pravzaprav preprost. Vzemite dovolj zmogljivo strojno opremo (ključni del prispeva izdelovalec strojnega dekoderja/pospeševalnika Sigma Designs), nanjo namestite Linux, nanj postavite specializiran uporabniški vmesnik in vse skupaj pustite odprto za zamisli drugih. Uspeh ne more izostati. In res, Popcorn Hour je prava uspešnica, ki se v ZDA prodaja kot sveže žemljice, oprostite, pokovka v kinu.

Pri predvajalniku Popcorn Hour je precej tega, kar nas lahko navduši. Začenši z prijetno obliko ohišja, narejenega iz kovine, ki omogoča povrh vsega preprost dostop do notranjosti. Če odvijemo (lahko tudi brez orodja) štiri vijake na vrhu, se nam razkrije namreč prostor z zelo malo elektronike in večino prostornine, namenjene disku. Predvajalnik lahko namreč kupimo z diskom ali brez njega, tega pa lahko dodamo ali zamenjamo po potrebi. Naše testni je imel vgrajenega takega velikosti 320 GB.

Predvajalnik brez težav predvaja posnetke Matroska (MKV).

Kar se tiče vmesnikov, je nabor skoraj popoln. Za priključitev na televizor imamo na voljo S-video, kompozitni, komponentni in HDMI izhod (slednji podpira verzijo 1.3a). Zvok je lahko stereo ali prostorski (žal le optični izhod), na voljo sta dva vhoda USB (spredaj in zadaj). Vgrajen je tudi izhod USB, tako da lahko celoto po potrebi priključimo na računalnik kot zunanji disk USB. Velja tudi nasprotno - Popcorn Hour se v omrežju obnaša kot NAS (Samba strežnik), če pa nanj priključimo zunanje diske/ključe USB, lahko do njih pridemo tudi iz drugih računalnikov. Zelo uporabno! Enega od obeh vhodov USB bomo morda uporabili za brezžični vmesnik, ki si ga lahko omislimo kot možnost za 38 evrov. Morda se zdi nekoliko omejujoč le ožičeni omrežni vmesnik, ki podpira hitrosti največ 100 Mb/s, saj zna to biti pri pretakanju posnetkov v visoki ločljivosti omejitev.

Vgrajen je tudi odjemalec BitTorrent.

Pohvaliti velja daljinec, ki je najbrž najbolj dodelan med temi predvajalniki ta hip. Najbolj podoben "Hi-Fi" daljincem uglednih izdelovalcem, iz plastike, ki je na otip kakovostna, in z lepimi tipkami. Moti le to, da tipke zavajajo, kljub temu da so iz polprozorne gume, niso zadaj osvetljene, čeprav bi bilo še kako koristno. Ko vzamemo daljinec v roke, verjetno hitro najdemo tudi največjo pomanjkljivost Popcorna. Verjetno bomo za razlago tipk želeli prebrati navodila - in teh ni!

No zraven dobimo list papirja, ki pa razlaga le najnujnejše nastavitve sistema, ne opisuje pa delovanja. Še več, celo na spletni strani izdelovalca bomo zaman iskali na enem mestu zbrana navodila. Avtorji raje pozivajo, naj si prebrskamo spletne forume. OK, je, recimo temu, smiselna razlaga. Platforma NMT se razvija tako hitro, da bi bila navodila kmalu zastarela. Toda to pomeni, da se moramo na začetku kar malo namučiti, da spoznamo pomen tipk, strukturo in logiko delovanja menujev. Skratka, naprava za prave geeke.

K sreči je uporabniški vmesnik dokaj razumljiv, čeprav se ne more meriti z najbolj dodelanimi, kot je vmesnik predvajalnika Apple TV. Toda oddolži se s prilagodljivostjo in odzivnostjo. Komur osnovni ni všeč, se lahko odloči za eno od številnih alternativ, ki so jih razvili avtorji v skupnosti. Toda, ali smo omenili, da je celoten vmesnik na voljo tudi v slovenščini? In da podnapisi nimajo nobenih težav s šumniki. Celo tip in velikost pisave lahko izbiramo! Predvsem pa v predvajalniku Popcorn Hour vse deluje tako, kot bi pričakovali. Dostop do vsebin na zunanjih diskih je takojšen, domači strežnik DLNA je našel v trenutku, iščemo lahko tudi po omrežnih diskih računalnikov (mimo DLNA). Konfiguracija omrežja je samodejna, deluje že "prvič".

Predvajalnik za servis YouTube ima enostaven vmesnik.

Kar zadeva kodeke, lahko pravzaprav hitro končamo. Pocorn Hour podpira najbrž vse. Brez težav, denimo, predvaja posnetke v visoki ločljivosti Matroska (MKV), posnetke digitalnih kamer (AVCHD), zvočne zapise brez izgube (FLAC). Predvajamo lahko slike DVDjev (VIDEO_TS) in celo posnetke v datotekah ISO. O bolj standardnih, kot so DiVX, Xvid, MOV, WMV, ne bomo niti izgubljali besed. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da so podprte vse ločljivosti do 1080p. Če kaj ni podprto, pišite na forum in na rezultat ne bo treba čakati dolgo. Težave morda lahko povzročijo vsebine z digitalno zaščito (DRM). Kar zadeva same zmogljivosti strojne platforme, lahko zagotovimo, da je Popcorn Hour prežvečil prav vse posnetke, tudi take, ki imajo hitrost pretoka podatkov 42 Mb/s (pri katerih sicer počepne celo računalnik s štirijedrnim procesorjem). Omejitev je le vir, iz katerega predvajamo. Če je to naprava USB ali omrežni vir, bodo še pravilno predvajani posnetki s pasovno širino nekje do 36 Mb/s, od tu naprej priporočamo, da jih spravimo na krajevni disk predvajalnika. Imeli pa smo tudi nekaj težav. Pri nekaterih DVDjih, shranjenih na disku (imenikih VIDEO_TS) je poskus predvajanja napravo poslal v smrt. Pomagala ni niti rdeča tipka na daljincu, oživili smo jo lahko le z izklopom iz omrežja. Zanimivo, da je večino "video_tsjev" vendarle lepo predvajal.

Uporabniški vmesnik je preprost in v slovenščini.

Tu bi se opis tipičnih večpredstavnih predvajalnikov končal, toda pri platformi NMT to še ni vse. Avtorji, kasneje pa tudi neodvisni razvijalci, so platformi dodali še marsikaj drugega. Vgrajen je, denimo, odjemalec BitTorrent, ki lahko datoteke snema kar na vgrajeni disk. Tu so še FTP in celo spletni (HTTP) strežnik. Toda področje, na katerem NMT in z njim Popcorn Hour res blesti, je podpora spletnim storitvam. Že iz škatle predvajalnik podpira predvajanje spletnih vsebin YouTube, Flickr, PicasaWeb, Veoh, Vuze, CNN, CBS, NBC, lasten SayaTV, če omenimo le nekatere. Omogočen je dostop do internetnih radijskih postaj, prebiramo lahko novice RSS. Če kaj pogrešamo, lahko v forumu najdemo najrazličnejše dodatke, kot je, recimo, Apple Movie Trailers, BBC in drugi. V času preizkusa je bilo na voljo dodatnih 35 aplikacij, 32 tem in 27 vtičnikov za spletne storitve. Nove nastajajo vsak dan.

Popcorn Hour se je na našem kratkem preizkusu izkazal nadpovprečno. Vselej je bil dovolj odziven, ne glede na to, kaj smo skušali predvajati in od kod. Nadgradljivost, pa tudi inovativnosti skupnosti uporabnikov resnično navdušujejo. Povrh vsega je cena po naši oceni povsem sprejemljiva, manj kot 300 evrov brez diska, ki pa ga lahko kupite tudi sami in vgradite v nekaj sekundah. Še največja napaka izdelka je ta, da škoduje zdravju. Posredno. S svojo vsestranskostjo nas pač priklene na kavč pred televizorjem, namesto da bi se v tem času razgibavali. Zdaj, če bi znal še sam narediti pokovko in prinesti pivo ...

Popcorn Hour A-110

Kaj: Vsestranski večpredstavni predvajalnik z vgrajenim diskom in podporo video posnetkom v visoki ločljivosti.

Izdeluje: Popcorn Hour, www.popcornhour.com.

Prodaja: Xenon Forte, www.xenon-forte.si.

Cena: Osnovna enota 289 EUR, z diskom 320 GB 329 EUR; brezžični vmesnik 39,90 EUR.

Za: Podpora številnim standardom, odzivnost, vgrajen disk, razširljivost, podpora spletnim storitvam, aplikacije, daljinski upravljavec, vmesnik v slovenščini.

Proti: Odsotnost pravih navodil, daljinec nima osvetljenih tipk. Naprava včasih zmrzne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji