Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Brother MFC-9840CDW

MFC-9840CDW je trenutno najzmogljivejša Brotherjeva večnamenska naprava z barvnim laserskim tiskalnikom. V Brotherju tokrat res niso skoparili pri izbiri opreme in so MFC-9840CDW dodali precej reči, ki jih bomo pri konkurentih težko zasledili.

Osnovo sestavlja barvni laserski tiskalnik z ločljivostjo 2400 × 600 pik, ki zmore tiskati s hitrostjo 20 črno-belih oz. barvnih strani na minuto. Številka morda ni videti visoka, vendar je v primerjavi s konkurenti istega cenovnega razreda precej hiter. Tako za petnajst strani dokumenta porabi štiriinpetdeset sekund. Za dvajset strani barvne revije v formatu PDF je porabil minuto in šestindvajset sekund, na naše začudenje pa si je za samo devet strani dolgo barvno poročilo vzel silno veliko časa, saj je potreboval dobro minuto in dvajset sekund. Tiskanje fotografij opravi razmeroma hitro, v dobre pol minute, če uporabimo najvišjo kakovost, pri uporabi posnemanja postscripta 3 pa k temu rezultatu lahko prištejemo še dodatno minuto čakanja. V primerjavi s konkurenti prav tako nima težav s hitrostjo fotokopiranja. Za pet barvnih fotokopij porabi le dvaintrideset sekund, za črno-bele fotokopije pa nekaj sekund manj.

Po pričakovanjih je tiskalniški del opremljen s samodejnim obračalnikom listov.

Optični bralnik s samodejnim podajalnikom listov je prav tako opremljen s samodejnim obračalnikom listov. V kombinaciji s tiskalnikom tako dobimo precej udobno fotokopiranje na obe strani ali pošiljanje faksov. Optični bralnik se ponaša z ločljivostjo 1200 x 2400 pik na palec, kakovost optičnega bralnika je dobra, večjih barvnih odstopanj nismo opazili. Tega pa ne moremo reči za barvno fotokopiranje. Prve fotokopije so pokazale, da rumeni odtenki opazno vlečejo na zeleno. Sprva smo mislili, da se težava skriva v optičnem bralniku, a se je izkazalo, da za tem stoji tiskalniški del. Tudi pri navadnem tiskanju se pri fotografijah opazi, da je izpis nekoliko zelenkast. Raster je pri uporabi najvišje ločljivosti rahlo viden, precej dobro pa se odreže pri tiskanju podrobnosti. Tudi z barvnimi prehodi nima težav, saj so ti lepo zvezni.

Na seznamu dodatne opreme bomo našli tudi samostojno tiskanje datotek brez povezave z računalnikom. Tiskalnik ima možnost priklopa naprav USB, kar za tiskalnike ni prav nič nenavadnega, redkeje pa vidimo, da imamo možnost tiskati tudi enostavnejše dokumente PDF, fotografije in datoteke, zapisane v formatu postscript3. Možnost omrežne povezave je pri nekoliko dražjih tiskalnikih postala že kar stalnica. Zato so se v Brotherju odločili, da dodajo še možnost brezžične povezave. Sama vzpostavitev povezave je sila preprosta. Na preglednem uporabniškem vmesniku na sami napravi poiščemo ustrezno brezžično omrežje ter nastavimo varnostne parametre. Ob namestitvi gonilnikov bo program sam zaznal tiskalnik, priklopljen v omrežje, in samodejno namestil gonilnike. Tako je večnamenska naprava prijazna do uporabnika, tako s stališča vzdrževanja kot tudi same porabe, saj bomo za črno-beli izpis odšteli le 1,8 centa, za barvnega pa razmeroma ugodnih 13,6 centa.

Brother MFC-9840CDW

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 10.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični.

Ločljivost: 2400 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), večnamenski podajalnik, PCL6, PostScript3, 128 MB.

Prodaja: Partnerji Borther, www.brother.si.

Cena: 768 EUR (cena natisnjene ČB strani 1,8 centa, cena natisnjene barvne strani 13,6 centa).

Za: Cena črno-belega izpisa, brezžična povezava, oprema.

Proti: Barvna pravilnost izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji