Testi - Telefoni

 • HTC Desire Eye

  To, da so pametni telefoni nadomestili žepne fotoaparate, je jasno že nekaj let in glede na napredek optike v mobilnih napravah tudi ni več presenečenje. Seveda sama kakovost slik še vedno ni na ravni boljših žepnih fotoaparatov, to je še posebej vidno v slabših svetlobnih razmerah. Kljub temu so moderni pametni telefoni zmožni s svojo zadnjo kamero zajeti lepe fotografije, a smo počasi prišli do točke, ko je kakovost slik bolj omejena s prostorom za lečo in senzor. Pred tem so bile slabše slike s telefonov predvsem posledica nedorasle tehnologije, zdaj pa smo trčili ob zid fizikalnih zakonov. To je morda tudi eden od razlogov, zakaj so izdelovalci začeli več pozornosti posvečati prednjim kameram. Ti kosi opreme so bili namenjeni predvsem videoklicem in so vedno zaostajali za zadnjo kamero. Z njimi je bilo sicer mogoče tudi slikati, a so bile slike, zajete s prednjo kamero, še ne dolgo tega na ravni fotoaparatov iz prvih mobilnih telefonov. V zadnje pol leta smo priča telefonom, ki imajo na prednji strani vedno zmogljivejše kamere. Prvega smo preizkusili prejšnji mesec, ko smo imeli v rokah Lumio 735, ki je imela na prednji strani 5-megatočkovno kamero.

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Samsung Galaxy S5 Active

  Samsungov telefon, ki ima v imenu Active, je namenjen bolj robustni rabi in naj bi v rokah dajal občutek naprave, ki se ne bo tako hitro uničila. Tokratni Galaxy S5 Active je odporen proti prahu in vodi, a to leto ni več taka novost, saj se lahko z enakimi lastnostmi pohvali že »navaden« S5. Model Active ima tako še bolj ojačane robove ohišja in fizični androidni gumb na pritisk. Drugače gre strojno za enak telefon, kot je S5, saj ga žene 2,5 GHz štirijedrni procesor, ki podatke meče v dva gigabajta pomnilnika. Vse skupaj krmili Android 4.2.2., oblečen v Samsungovo preobleko TouchWiz. Slednja je tokrat nekoliko prilagojena telefonu Active, saj ima naprava poleg fizičnih androidnih gumbov in gumbov za vklop in izklop ter uravnavanje glasnosti dodaten gumb. Pritisk nanj sproži nadzorno ploščo in ta nam pokaže kompas, barometer, temperaturo in bližnjico za baterijo ter štoparico.

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Samsung Galaxy Note Edge

  Ukrivljeni zasloni. Ta koncept spada v prihodnost, saj bi težko našli znanstvenofantastični film ali nadaljevanko, kjer ne bi tako ali drugače uporabljali takih zaslonov. V izmišljenih svetovih je treba le naznaniti, da ima nekdo ukrivljeni zaslon, in že ga brez težav uporablja. Tako kot je bilo pred letom 2007 moderno reči, da ima nekdo zaslon na dotik in na njem počne čuda stvari. Kako je z zasloni na dotik, zdaj vemo in še zdaleč ne gre za takšno inovacijo, kot jo radi prikažejo futuristični koncepti. Seveda bo napredek naredil svoje in zasloni na dotik bodo enkrat vse to, kar so nam že leta 1989 obljubljale Zvezdne steze. Ukrivljeni nikakor niso tako daleč kot zasloni na dotik, a je poizkusov v to smer vedno več.

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Naš izbor na Androidu, iPhonu in Windows Phone

  Telefonske aplikacije, ki so našim preizkuševalcem ta mesec najbolj ostale v spominu.

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Nokia Lumia 735

  Če bi morali izpostaviti tisto komponento pametnih telefonih, ki je še vedno zapostavljena, bi izbrali prednjo kamero. Do zdaj je izdelovalci niso jemali preveč resno. Zdaj pa je tu Nokia Lumia 735.

  Objavljeno: 23.12.2014 | Kategorija: Telefoniveč
 • HTC One Mini 2

  Večji izdelovalci androidnih telefonov že nekaj let zapored izdajajo manjše različice svojih najboljših telefonov. Samsung tako pozna mini galaxijo, Sony Xperio Compact, HTC pa je izdal svojo drugo različico M8 Mini.

  Objavljeno: 23.12.2014 | Kategorija: Telefoniveč
 • HTC Desire 510

  Google je z Motorolinim telefonom Moto G postavil standard cenejšega telefona, ki ga zdaj skušajo doseči drugi izdelovalci. HTCjev primerek, ki želi za malo denarja dostaviti kar največ, sliši na ime Desire 510.

  Objavljeno: 23.12.2014 | Kategorija: Telefoniveč
 • Huawei Ascend G7

  Kitajski telefoni so dolgo veljali za tarčo posmeha. Poreklo se je nežlahtnim telefonom videlo že na kilometer daleč. Bili so poceni in temu primerno odeti (beri: opremljeni). Danes je vse drugače. Kljub kompromisom zaradi nižje cene kitajske telefone z veseljem vzamemo v roko. Namesto zgražanja največkrat pritegnejo radovedne poglede.

  Objavljeno: 23.12.2014 | Kategorija: Telefoniveč
 • LG G3 S

  Tako kot HTC One Mini 2 je G3 S manjša in manj zmogljiva različica večjega telefona. V LGjevem primeru je to G3, ki je s svojim naborov strojne opreme in zaslona navdušil na letošnjem primerjalnem testu najboljših telefonov. Različica S tako od večjega brata pobere obliko, kar pomeni, da podeduje tudi največji očitek. Gre za postavitev fizičnih gumbov, ki so se pri LGjevih napravah v zadnjih letih preselili na hrbtno stran telefonov. Tako pod kamero najdemo tri gumbe. Srednji je za vklop in izklop, na zgornji in spodnji strani pa ga obdajata gumba za uravnavanje glasnosti. Ta postavitev sicer pomeni, da na prednji strani in na stranicah ni fizičnih gumbov, a je želeni gumb na zadnji strani na slepo težje najti. Z nekaj privajanja je sicer morda prste mogoče naučiti, kje so gumbi, a gre kljub temu za nerodno izvedbo. Oblikovno telefonu ni prav veliko očitati in tudi materiali, uporabljeni za izdelavo, so v tem cenovnem razredu na ravni.

  Objavljeno: 23.12.2014 | Kategorija: Telefoniveč
ph