Testi - Telefoni

 • Samsung Galaxy J5

  Oznaka J5 in oblika telefona sta vzbujali upe, da gre za telefon z drobovjem modela Galaxy S5. Ta je bil lani vrh Samsungove ponudbe, a že ob pogledu na strojno opremo so se upi razblinili. J5 namreč žene Snapdragon 410, ki sicer premore 64-bitna jedra, a kaj, ko računajo pri 1,2 GHz in imajo na voljo gigabajt in pol pomnilnika. Android 5.1.1 resda ženejo dostojno, a brez kolcanja ni šlo.

  Objavljeno: 24.11.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Alcatel OneTouch Idol 3

  Idol kot svojo osrednjo funkcionalnost izpostavlja rešitev težave, ki je pravzaprav ni. Ta telefon je namreč mogoče uporabljati, če ga obrnemo pravilno (tako, da je vhod microUSB na dnu) ali pa obrnjeno. Na zgornji in na spodnji strani zaslona ima vgrajen zvočnik in mikrofon. Tako je mogoče sprejeti klic ne glede na to, kako telefon primemo. Zakaj in v kakšnem kontekstu bi to prišlo prav, si je težko razložiti, a rezultat naj bi bila »hitrejša in bolj intuitivna uporabniška izkušnja – brez nepotrebnega razmišljanja o tem, kako držite telefon.«

  Objavljeno: 24.11.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Asus Zenphone Selfie

  Tajvanski Asus, ki je nekoč nastal in se profiliral kot podjetje, ki zna svoje znanje izdelave strojnih PC komponent za eminentne (ameriške) blagovne znamke prodati tudi pod svojim imenom, je močan tudi na mobilnem področju. Spomnimo se njihove tablice Nexus 7, ki so jo naredili za Google, pa bo vse jasno.

  Objavljeno: 24.11.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Lenovo PHAB in PHAB Plus

  Podjetje Lenovo je očitno še vedno prepričano, da je PHAB ali »phone plus tablet« nekaj, kar bo ljudi pritegnilo k nakupu. Vsi drugi izdelovalci so že doumeli, da so telefoni z zasloni, večjimi od 6 palcev, nesmiselni, v Lenovu pa se še kar trudijo s poizkusi v to smer. V Googlu so, recimo, obupali nad lanskim 6-palčnim zaslonom, saj bo imel Nexus 6P 5,7-palčnega. Zaslon iPhona 6S Plus meri po diagonali 5,5 palca. Enako je z Galaxy Edge S6 Plus, Galaxy Note 5 pa ima 5,5-palčni zaslon.

  Objavljeno: 24.11.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Samsung Galaxy S6 Edge+

  Izdelovalci zaslonov že nekaj časa eksperimentirajo z ukrivljenostjo. Spomnimo se najprej poskusov LGja, nato pa še Samsunga, ko sta predstavila telefone, ki so bili ukrivljeni po navpični oz. vodoravni osi. In, seveda, oglejmo si današnje vrhunske televizorje, ki so ukrivljeni že skoraj vsi po vrsti. Toda pri telefonih se je izkazalo, da pravega razloga za ukrivljenost ni. Navsezadnje ukrivljen telefon slabše sede v žep, ko leži na mizi, pa nanj ne moremo tipkati, saj se prevrača.

  Objavljeno: 29.9.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • OnePlus Two

  Kitajski telefoni že dolgo niso več tarča posmeha. Za manj denarja praviloma ponujajo veliko. Nekateri med njimi celo vse, kar imajo veliki. Če želimo telefon, ki se enakovredno meri z Applovim ali Samsungovim prvakom, a stane pol manj, je OnePlus pravi naslov. Le v vrsto se moramo postaviti.

  Objavljeno: 29.9.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Lenovo Vibe Shot

  O tem, kako spodobni fotoaparati so današnji telefoni, kar pogosto pišemo. Pisali smo tudi že o tem, da je najbolj priljubljen fotoaparat na spletišču Flickr pravzaprav iPhone. Izdelovalci zelo resno jemljejo fotoaparate na svojih telefonih, sploh najzmogljivejših. Tako imajo ti aparati tipala vse višjih ločljivosti, začeli so se pojavljati tudi sistemi za stabilizacijo slike.

  Objavljeno: 27.10.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Lenovo Vibe S1

  Lenovo je kot eden največjih izdelovalcev pametnih telefonov (in največji izdelovalec računalnikov) na slovenski trg vstopil letos spomladi. Če je verjeti slovenskim predstavnikom, kar uspešno. Njihovi telefoni so strojno dovolj zmogljivi, obenem pa precej cenejši od korejskih (in kalifornijskih) prvakov, tako da ne dvomimo, da so se uporabnikom priljubili. Vrag se, kot vedno, skriva (le) v podrobnostih, a o tem kasneje.

  Objavljeno: 27.10.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Huawei Ascend P8 Lite

  To, da Kitajci zelo uspešno odžirajo tržni delež tradicionalnim izdelovalcem telefonov Android (Samsungu, LGju, Sonyju in HTCju), je znano. In med najuspešnejše Kitajce zadnje čase štejemo podjetji Lenovo in Huawei. Slednjemu se je lani lepo posrečil preboj z modelom Ascend P7, pozneje tudi z modelom Mate, letos pa smo že preizkusili najnovejši P8 in bili z njim zelo zadovoljni, še posebej, ko smo vzeli v ocenjevanje tudi ceno. Prav slednja je namreč pri Kitajcih  veliko ugodnejša od tiste, ki jo zahteva zase konkurenca.

  Objavljeno: 25.8.2015 | Kategorija: Telefoniveč
 • Microsoft Lumia 640XL

  Veliki poceni telefoni so redko presenetili, saj večji zaslon zahteva neki higienski minimum, ne da bi izpadel ceneno. Prav na tem testu jih večina pade, saj je pike nemogoče skriti, če je diagonala zaslona velika, ločljivost pa nizka. Lumia 640XL se v tem pogledu drži kar dobro, saj ima 5,7-palčni zaslon, ki sliko kaže pri 720 x 1280. Ta kombinacija zadostuje za soliden zaslon, ki kaže pike le ob risanju besedila, in še takrat niso tako vidne kot pri kakšnem poceni velikem »kitajcu«.

  Objavljeno: 30.6.2015 | Kategorija: Telefoniveč
ph