Objavljeno: 30.5.2022

SKUPINA Lenovo Group: LETNI POSLOVNI REZULTATI 2021/22

Lenovo je dosegel še eno rekordno leto – presegel mejnik 70 milijard ameriških dolarjev prihodkov in ustvaril 2 milijardi dolarjev čistega dobička

Hongkong, 27. maj 2022 – Skupina Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je objavila rekordne rezultate poslovnega leta in najvišje vrednosti dobička in prihodkov v zgodovini podjetja. Letni čisti dobiček je dosegel mejo 2 milijardi USD, kar je 72 % več kot leto prej, prihodki pa so se drugo leto zapored povečali za 10 milijard USD na več kot 71 milijard USD. Vse glavne poslovne skupine so bile dobičkonosne v celotnem poslovnem letu – močan zagon in rast so beležili predvsem v oddelkih mobilnih telefonov, infrastrukture ter rešitev in storitev.

Lenovo je uspešno premagal gospodarske izzive in pokazal tako agilnost kot odpornost, ko je prebrodil pomanjkanje oskrbe s polprevodniki v celotni industriji, motnje, ki jih je povzročila pandemija, geopolitične negotovosti in višjo inflacijo ter dosegel rekordno poslovno leto.

Trend digitalne in inteligentne preobrazbe se nadaljuje, kar podjetju ustvarja velike priložnosti za rast. Več kot 50 % podjetij je digitalizacijo uvrstilo v svoje korporativne strategije, v primerjavi z nekaj več kot tretjino pred dvema letoma. Hibridni delovni model je dolgoročna sprememba, ki bo še naprej spodbujala veliko povpraševanje ne le po pametnih napravah in podatkovnih centrih, temveč tudi po rešitvah, ki temeljijo na scenarijih, kot so pametno sodelovanje, pametni dom in pametna pisarna.

Lenovo še naprej krepi svojo konkurenčnost za spodbujanje trajnostne dobičkonosne rasti. Podvojil je naložbe v raziskave in razvoj, v treh letih bo v poslovanje investiral 2 milijardi dolarjev in še naprej uresničeval svoje cilje in zaveze glede trajnostno naravnanega poslovanja. Podjetje je prepričano, da lahko z izkoriščanjem svoje jasne strategije, edinstveno konkurenčno prednostjo globalno-lokalnega poslovnega modela ter pravim ravnovesjem med inovativnostjo in učinkovitostjo premaga vse izzive in izkoristi priložnosti na trgu.

Upravni odbor družbe Lenovo je za poslovno leto, ki se je zaključilo 31. marca 2022, objavil končno dividendo v višini 3,8 ameriških centov na delnico.

Poslovni poudarki:

               

 

FY 21/22

US$ millions

FY 20/21

US$ millions

Change

 

 

Q4 21/22

US$ millions

Q4 20/21

US$ millions

Change

 

Group Revenue

71,618

60,742

18%

16,694

15,630

7%

Pre-tax income

2,768

1,774

56%

520

380

37%

Net Income

(profit attributable to equity holders)

2,030

1,178

72%

412

260

58%

 

 

Basic earnings per share (US cents)

17.45

9.54

7.91

3.52

2.19

1.33

 

Citat predsednika in izvršnega direktorja – Yuanqing Yang:

»Čeprav je bilo lansko leto zahtevno za svet, je Lenovo s pospešeno globalno digitalno in inteligentno preobrazbo dosegel rekordno leto tako z vidika dobička kot prihodkov,« je povedal Yuanqing Yang, predsednik in izvršni direktor družbe Lenovo, in dodal: »Vsa naša glavna podjetja so zdaj dobičkonosna tekom celega leta, področja storitev, rešitev in mobilnih naprav kažejo močan zagon. Izkoristili bomo priložnosti na trgu, podvojili naložbe v raziskave in razvoj, spodbudili preobrazbo, ki jo vodijo storitve, uresničili cilje glede trajnostnega poslovanja, ostali prilagodljivi in ​​odporni ter celotno poslovanje dvignili na nov nivo.«

Skupina za rešitve in storitve (SSG): zagotavlja močno rast in visoke marže

Priložnost:

Trilijon dolarjev vreden trg IT-storitev se še naprej širi. Uvajanje hibridnih delovnih mest naj bi povpraševanje po digitalnih storitvah na delovnem mestu do leta 2025 dvignilo na 93 milijard ameriških dolarjev. Raziskave kažejo, da je več kot 90 % direktorjev informatike pripravljenih razmisliti o uvedbi rešitev za delovna mesta kot storitev.

Uspehi v poslovnem letu:

  • V zadnjem letu je oddelek SSG dosegel visoko dobičkonosnost in visoko rast, pri čemer so prihodki dosegli najvišjo vrednost v zgodovini podjetja, in sicer 5,4 milijarde USD, kar je skoraj 30 % več kot lani. Operativna marža je znašala 22 %.
  • Močna dvomestna rast v vseh segmentih, zlasti pri upravljanih storitvah, kjer so prihodki narasli za več kot 60 % medletno, predvsem na račun TruScale kot storitev. Storitve projektov in rešitev so zabeležile 28-odstotno medletno rast prihodkov, saj se je povpraševanje po vertikalnih rešitvah več kot podvojilo glede na leto prej.
  • Prihodki od upravljanih storitev ter storitev projektov in rešitev zdaj predstavljajo skoraj polovico vrednosti poslovanja oddelka SSG.

Trajnostna rast:

  • Oddelek SSG je nadaljeval z naložbami v programska orodja, platforme in ponovljive vertikalne rešitve z lastnim znanjem družbe Lenovo, pri čemer se je osredotočil predvsem na globlje zmožnosti vertikalnih rešitev v ključnih panogah proizvodnje, maloprodaje, zdravstvenega varstva, izobraževanja in pametnih mest.
  • TruScale kot storitev se še naprej širi in vključuje širše rešitve za digitalno delovno mesto, podjetje pa je razvilo hibridne rešitve v oblaku.
  • Nadaljnje raziskovanje rešitev Metaverse ostaja v središču pozornosti.

Skupina za infrastrukturne rešitve (ISG): dobičkonosna z rekordnimi prihodki

Priložnost:

Oddelek ISG je imel koristi od nadgradnje infrastrukture IKT, saj naj bi samo trg podatkovnih centrov do leta 2025 dosegel 183 milijard USD, robna infrastruktura naj bi presegla 41 milijard USD, trg hibridnih oblakov pa bo presegel 120 milijard USD. Ker naj bi se ustvarjanje podatkov do leta 2025 podvojilo, se bodo možnosti za obdelavo in shranjevanje podatkov še povečevale.

Uspehi v poslovnem letu:

  • Oddelek ISG je dosegel pomemben mejnik in postal dobičkonosen tekom celotnega leta, z rekordnimi prihodki v višini 7 milijard USD, kar je več kot 13 % več kot v enakem obdobju lani.
  • Vse rešitve z visoko dodano vrednostjo, kot so hramba podatkov, programska oprema, storitve in HPC, so dosegle rekordno prodajo.

Trajnostna rast:

  • Oddelek ISG je še povečal prednost na trgu z izboljševanjem svojih zmogljivost, ki pokrivajo tako segmente ponudnikov storitev v oblaku (CSP) kot segmente podjetij vseh velikosti.
  • Naložbe v notranje načrtovanje in proizvodne zmogljivosti se bodo nadaljevale, hkrati pa se bodo širile na hitro rastoča področja, kot so robne storitve in storitve v oblaku.
  • Oddelek ISG je dosegel še eno konkurenčno prednost na področju zelene tehnologije, hladilni sistem Neptune Liquid Cooling.

Skupina za inteligentne naprave (IDG): rekordni prihodki, rast dobičkonosnosti

Priložnost:

Trg pametnih naprav še naprej izkorišča nove načine hibridnega dela. Medtem, ko se povpraševanje potrošnikov po osebnih računalnikih lahko kratkoročno upočasni, povpraševanje na strani podjetij ostaja močno. Pričakuje se, da bodo pošiljke naprav interneta stvari leta 2025 dosegle 2,3 milijarde USD, trg pametnega sodelovanja pa naj bi do leta 2025 presegel 80 milijard USD.

Uspehi v poslovnem letu:

  • Prihodki so prvič presegli 60 milijard USD, kar je 18 % več kot v enakem obdobju lani, dobičkonosnost pa se je v primerjavi z enakim obdobjem lani izboljšala za skoraj 1 milijardo USD.
  • Računalniki so ohranili prvo mesto, saj so vsi premijski segmenti dosegli več kot 30-odstotno rast prihodkov na letni ravni.
  • Prihodki od pametnih telefonov so presegli povprečno rast trga za 30 odstotnih točk, medtem, ko se je dobiček iz poslovanja podvojil na več kot 360 milijonov USD, kar je rekord od prevzema družbe Motorola Mobility.
  • Širitev na nova področja se nadaljuje. Več kot 18 % prihodkov oddelka IDG prihaja od pametnih naprav (ki niso računalniki), vgradnih računalniških rešitev, naprav interneta stvari in namenskih naprav.

 Trajnostna rast:

  • Lenovo nadaljuje svojo strategijo vlaganja v inovacije, zlasti v premijske segmente, da bi razširil svoj vodilni položaj na področju osebnih računalnikov, hkrati pa ohranil vodilno donosnost v industriji.
  • Nadaljnja širitev ponudbe pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, vgradnega računalništva, naprav interneta stvari in namenskih naprav, kot so Smart Collaboration, Smart Home in Smart Office, še naprej zagotavlja nove vire rasti.

Poslovanje v četrtem četrtletju

 V četrtem četrtletju je Lenovo kljub motnji v dobavi in proizvodnji zaradi izbruhov COVID-19 na Kitajskem še vedno dosegel dobre rezultate. Neto prihodek v četrtem četrtletju je dosegel več kot 50-odstotno izboljšanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, prihodki pa so narasli za skoraj 7 odstotkov na 16,7 milijarde ameriških dolarjev, pri čemer so vse tri poslovne skupine prispevale k dobičkonosni rasti podjetja. Prihodki SSG so narasli za 28 % in izboljšali svojo operativno maržo za več kot 1 točko medletno. ISG je v drugem četrtletju ohranil dobičkonosnost. IDG je medletno izboljšal svojo operativno maržo že 18. četrtletje zapored.

Poslovni poudarki in naložbe v prihodnost

Naložbe v raziskave in razvoj – Lenovo je pred kratkim predstavil svojo drzno vizijo za prihodnje leto, ki vključuje najem 12.000 strokovnjakov za raziskave in razvoj po vsem svetu v naslednjih treh letih kot del svoje zaveze k podvojitvi naložb v raziskave in razvoj. Lani so naložbe v raziskave in razvoj medletno narasle za 43 % in dosegle zgodovinsko najvišjo vrednost, ki je presegla dve milijardi ameriških dolarjev. Število zaposlenih v raziskavah in razvoju se je medletno povečalo za 48 % in preseglo 15.000, pri čemer vsak peti zaposleni zdaj dela v R&R. Naložbe so osredotočene na novo IT-arhitekturo ali področje inteligenca-oblak-odjemalec-oblak-omrežje in so uravnotežene za optimizacijo med kratkoročno, srednje- in dolgoročno povračilo.

Okoljske zaveze – Potem ko je leto pred rokom presegel svoje cilje za zmanjšanje emisij za leto 2020, se je Lenovo zavezal k viziji, da do leta 2050 doseže net-Zero, in sodeluje s Science Based Target Initiative, da bi določil cilje, ki podpirajo to vizijo. Lenovo poroča o trajnostnih temah od leta 2008, vključno z opisom svojega dela in ciljev glede blaženja podnebnih sprememb, krožnega gospodarstva in trajnostnih materialov. Poleg vizije ogljične nevtralnosti se je Lenovo zavezal, da bo do leta 2025 pozitivno vplival na 15 milijonov življenj s pomočjo filantropskih programov in partnerstev. Človekoljubna veja podjetja, Lenovo Foundation, zagotavlja pametnejšo tehnologijo za vse, tako da omogoča premalo zastopanim skupnostim dostop do tehnologije in izobraževanja.

www.lenovo.si

O podjetju Lenovo

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je globalni tehnološki velikan s 70 milijardami dolarjev prihodkov. Podjetje je uvrščeno na 159. mesto na lestvici Fortune Global 500, zaposluje 75.000 ljudi po vsem svetu in vsak dan služi milijonom strank na 180 trgih. Osredotočeno na drzno vizijo zagotavljanja pametnejše tehnologije za vse, je podjetje Lenovo svoje uspehe kot vodilni proizvajalec računalnikov na svetu nadgradilo s širitvijo na nova rastoča področja infrastrukture, mobilnih telefonov, rešitev in storitev. Ta preobrazba skupaj z inovacijami, ki spreminjajo svet, pomeni, da Lenovo gradi bolj vključujočo, zaupanja vredno in trajnostno digitalno družbo za vsakogar in povsod. Če želite izvedeti več, obiščite spletno stran https://www.lenovo.com ali preberite najnovejše novice na našem portalu StoryHub.

LENOVO GROUP

FINANCIAL SUMMARY

For the fiscal quarter and full year ended March 31, 2022

(in US$ millions, except per share data)

 

 

 

Q4 FY21/22

Q4

FY20/21

 

Y/Y CHG

 

 

FY21/22

 

FY20/21

 

Y/Y CHG

Revenue

 

 

16,694

15,630

7%

 

71,618

60,742

18%

Gross profit

 

 

2,864

 

2,688

 

7%

 

12,049

9,768

23%

Gross profit margin

 

 

17.2%

 

17.2%

 

0 pts

 

16.8%

16.1%

0.7 pts

Operating expenses

 

 

(2,275)

 

(2,209)

 

3%

 

(8,968)

(7,588)

18%

R&D expenses

(included in operating expenses)

 

 

(576)

 

 

(417)

 

 

38%

 

(2,073)

(1,454)

43%

Expenses-to-revenue ratio

 

 

13.6%

 

14.1%

 

(0.5) pts

 

12.5%

12.5%

0 pts

Operating profit

 

 

589

 

479

 

23%

 

3,081

2,180

41%

Other non-operating income/(expenses) – net

 

 

(69)

 

 

(99)

 

 

(30%)

 

(313)

(406)

(23%)

Pre-tax income

 

 

520

 

380

 

37%

 

2,768

1,774

56%

Taxation

 

 

(99)

 

(95)

 

4%

 

(623)

(461)

35%

Profit for the period/year

 

 

421

 

285

 

48%

 

2,145

1,313

63%

Non-controlling interests

 

 

(9)

 

(25)

 

(63%)

 

(115)

(135)

(14%)

Profit attributable to equity holders

 

 

412

260

 

 

58%

 

2,030

1,178

72%

Earnings per share (US cents)

Basic

Diluted

 

 

3.52

3.20

 

2.19

1.94

 

1.33

1.26

 

 

17.45

15.77

 

9.54

8.91

 

7.91

6.86

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji