Objavljeno: 15.9.2022

Kakšna bo prihodnja vloga kriptografije pri varnem digitalnem poslovanju

Vodje in strokovnjaki za informacijsko varnost in upravljanje s tveganji iz srednje evropskih zasebnih in državnih podjetij so na Dunaju prisluhnili najboljšim slovenskim praksam uporabe kriptografije pri današnjem in prihodnjem digitalnem poslovanju. Navdušila sta dr. Nastja Cepak, vodja kriptografske ekipe CREAplus, s predstavitvijo postkvantne kriptografije, ter Boštjan Kolar iz Cetisa s prikazom uporabe kriptografskih tehnologij pri zagotavljanju korenske varnosti v rešitvah e-uprave.

DUNAJ, 14. september 2022 – Zaupanje v sodobne digitalne storitve, od digitalnih identitet in zaščite digitalnih vsebin do vseh plačilnih transakcij in izmenjave poslovnih dokumentov, temelji na uporabi kriptografskih tehnologij. V konferenčnem centru hotela Hilton Vienna Plaza je podjetje CREAplus pripravilo strokovno srečanje »Protecting Digital Identities« z odgovornimi za informacijsko varnost in upravljanje s tveganji v finančnem in javnem sektorju, pri ponudnikih storitev zaupanja ter izvajalcih različnih spletnih storitev, ki temeljijo na varnih digitalnih identitetah. Srečanja so se udeležili odgovorni za varnost komercialnih digitalnih storitev in e-uprave iz 12 srednje evropskih in balkanskih držav.

»Pogovarjamo se o samih temeljih varnosti digitalnega poslovanja, brez katerega ni zaupanja v nobeno resno digitalno storitev. Videli smo na primer, kako se uporablja kriptografija pri izdelavi sodobnih osebnih dokumentov, kaj so izzivi pri ščitenju digitalnih identitet ljudi. V internet je vključenih že 75 milijarde naprav, senzorjev in krmilnih sistemov, od kritične infrastrukture in avtomatizirane proizvodnje, do pametnih domov. Tudi identitete teh sredstev je treba ravno tako ščititi in pri vsem tem ima ključno vlogo kriptografija,« je razložil Mitja Trampuž, direktor podjetja CREAplus.  

Na srečanju so nastopili predstavniki podjetij Utimaco, Ascertia ter InfoCert, ki krojijo evropski in svetovni vrh tehnologij za korensko varnost. Njihova tehnična predavanja so zaobjela pristope za zaščito ljudi in občutljivih podatkov v digitalnih okoljih, rešitve za oddaljeno zaupanja vredno podpisovanje ter obvladovanje identitet naprav pri zaščiti kritične infrastrukture.

»Današnje srečanje potrjuje, da aktivno sodelujemo pri razvoju zaupanja vrednega digitalnega poslovanja v Srednji Evropi in na Balkanu. Pravzaprav smo z našimi dejavnostmi pri postkvantni kriptografiji, ki jo obvladuje dr. Nastja Cepak s svojo odlično ekipo, že velik korak naprej,« je izpostavil Trampuž.

Udeleženci so obenem spoznali tudi poslovne rešitve, ki jih z uporabo partnerskih tehnologij in z lastnim znanjem ponuja CREAplus v srednje in jugovzhodni evropski regiji. Med praktičnimi primeri uporabe sta izstopala Cetisova rešitev personalizacije pametnih dokumentov, ki jo podjetje v sklopu celovitih rešitev za izdelavo osebnih dokumentov trži po vsem svetu, ter dosežki kriptografske ekipe podjetja CREAplus pri razvoju kriptografskih rešitev za prihajajočo dobo kvantnih računalnikov.

 O podjetju CREAplus

CREAplus je vodilno slovensko podjetje, ki ponuja celovit nabor rešitev za zaščito, varovanje in obvladovanje tveganj v kibernetskem prostoru organizacij. Podjetje je specializirano za razvoj in uvedbo kriptografskih rešitev, podpira storitve zaupanja ter nudi uvedbo in podporo informacijskih rešitev in storitev za zaščito hekerskimi vdori in okužbami z zlonamerno programsko opremo. Je ekskluzivni distributer vodilnih svetovnih ponudnikov strojne in programske opreme, ter izobraževalnih storitev za informacijsko varnost. Podjetje CREAplus izvaja storitve razvoja programske opreme za poslovne in tehnične aplikacije, kjer je posebnega pomena zagotavljanje varnosti transakcij ter zaščita zaupnih in osebnih podatkov.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji