Objavljeno: 15.9.2018

Uporabniki Kodija so nevede rudarili Monero

Slovaško varnostno podjetje ESET, znano po svojem protivirusniku NOD32, poroča o tem, da so uporabniki medijskega predvajalnika Kodi, ki so programske razširitve nalagali iz knjižnic Bubbles, Gaia XvBMC, v letošnjem letu dobili »Kodi virus« v obliki programa za rudarjenje kriptovalute Monero.

Kodi je predvajalnik, ki sam od sebe prinaša le prijazen in televizorju prilagojen uporabniški vmesnik in seveda podporo različnim video in audio formatom, s programskimi razširitvami pa ga je mogoče pripraviti do tega, da predvaja množico tudi nelegalnih spletnih vsebin. Programske razširitve te vrste seveda prihajajo iz programskih knjižnic, ki so izven nadzora razvijalcev Kodija, tri izmed njih pa so nepridipravi uporabili za to, da so vanje namestili zgoraj omenjeno zlonamerno kodo.

Raziskovalci ESETa so ugotovili, da so imele nekatere izmed razširitev nameščeno programsko kodo, ki je sprožila prenos zlonamerne kode, ki je pregledala na kakšnem računalniku teče in nato namestila kripto rudarja.

Danes so vse tri omenjene tržnice že zaprte.

Kodi sicer mnogokrat teče tudi na majhnih androidnih računalnikih, kjer je morebiti povečano uporabo procesorja, kar je zagotovo posledica rudarjenja kriptovalut, težko opaziti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji