Objavljeno: 17.10.2008

Appli vseeno ostajajo na domačih prodajnih policah

V jutranji novici današnjega dne smo zapisali (tako kot številni drugi slovenski mediji), da zaradi novosti v zakonu, naprave z neodstranljivimi baterijami niso več dobrodošle v Sloveniji, v to kategorijo pa naj bi sodilo tudi več Applovih izdelkov, med najbolj znanimi telefoni iPhone ter glasbeni predvajalniki iPod. Vendarle temu le ni tako ...

7. člen sredi avgusta veljavne uredbe (http://www.uradni-list.si/1/content?id=88061) določa več obveznosti proizvajalca prenosnih baterij in akumulatorjev in pogojev za njihovo prodajo na območju Republike Slovenije. Največ težav je povzročilo tolmačenje besedne zveze »readily removed« v odstranljivih odpadnih baterij. Direktiva določa, da mora biti končnemu uporabniku ali profesionalcu (to je denimo servisni center, center za zbiranje odpadkov ...) omogočena odstranitev baterije iz naprave.

Slednje je pri Applovih izdelkih sicer malce bolj zapleteno, a povsem mogoče, se pa tega posega zvečine lotevajo v servisnem centru. Applovi prodajalci pri nas pravijo, da »menjava baterij v vseh iPod-ih poteka na enak način in že čez mnoge generacije. Seveda obstajajo tudi cenejše baterije drugih proizvajalcev, ki pa se menjajo izven Apple-ovega replacement centra.« Priljubljeni Applovi izdelki torej tudi v bodoče ostajajo na domačih prodajnih policah trgovin.

www.uradni-list.si

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji