Objavljeno: 18.4.2024 05:00 | Teme: energija

Do leta 2030 bomo za umetno inteligenco porabili več elektrike kot cela Indija

Poraba električne energije zaradi računalništva že leta zlagoma raste, a razmah umetne inteligence utegne trend bistveno pospešiti. Direktor podjetja ARM Rene Haas meni, da bodo do leta 2030 računalniški podatkovni centri po vsem svetu porabili že več električne energije kot Indija, ki ima največ prebivalcev na svetu.

Haas poudarja, da je umetna inteligenca še vedno zgolj na začetku in da se nam obeta silovit razvoj, ki pa bo terjal še več električne energije. Napovedano potrojitev porabe energije lahko vsaj nekoliko zavremo, dodaja. Pri tem je seveda namigoval na lastne procesorje, saj je arhitektura ARM znana po večji energetski učinkovitosti od grafičnih kartic ali procesorjev x86. Zato velikani v svojih centrih, denimo Amazonov AWS, Microsoft in Alphabet, že uporabljajo čedalje več ARM-jevih čipov. Haas napoveduje, da lahko porabo energije zmanjšamo za 15 odstotkov že zgolj s tem, da uporabimo učinkovitejše procesorje.

Poraba energije pa ne bo rasla le v računalniških centrih, temveč tudi doma. Grafični čipi za umetno inteligenco, ki danes v povprečju pijejo 650 W, bodo poskočili do 1000 W. Tako meni tudi Elon Musk iz Tesle, ki za prihodnost napoveduje pomanjkanje električne energije zaradi razmaha umetne inteligence. Do leta 2030 bodo na primer v ZDA računalniški centri porabili že 7,5 odstotka vse električne energije. Če danes porabijo 126 TWh letno, bodo tedaj 390 TWh.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji