Objavljeno: 25.1.2021 14:46 | Teme: tehnologija, napaka

Opustitev Flasha povzročila ustavitev kitajske železnice

Dvanajstega januarja je nehal delovati predvajalnik Flash, to pa je za dvajset ur celo ustavilo mestno železnico v kitajskem mestu Dalian, ki ima skoraj sedem milijonov prebivalcev.

Tehniki so sicer sistem vzpostavili nazaj, a s pomočjo še delujoče piratske različice tehnologije Flash (ta se imenuje »Ghost Version«). Namestili so še starejšo različico predvajalnika Flash Player, s čimer so težave vsaj zaenkrat rešili. Seveda je skrajno nenavadno, da kontrolni sistem za nekaj takega, kot je železnica, sloni na tehnologiji, ki jo večina ljudi pozna po spletnih igricah in pretočnem videu.

Res pa je, da je po svetu še ogromno sistemov, ki tečejo na zelo stari, po možnosti že opuščeni tehnologiji. Pred časom smo tako objavili novico, da ameriška zvezna država New Jersey išče COBOL programerje za vzdrževanje nekaterih informacijskih sistemov. Po poročilu agencije Reuters naj bi več kot 40 odstotkov bančnih sistemov še vedno uporabljalo COBOL, ki je bil sicer razvit konec petdesetih let prejšnjega tisočletja. Vseeno pa je uporaba preverjenega sistema, kot je COBOL, bolj razumljiva kot uporaba Flasha, ki ni bil nikoli namenjen taki rabi, hkrati pa so bile njem pogosto odkrite različne varnostne pomanjkljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji