Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2018

Zapestno jabolko

Računalniške naprave, ki si jih lahko nadenemo, so ena izmed novejših platform, v katerih iščemo ali vidimo prihodnost računalništva. Čeprav so pametne ure po začetnem uspehu izgubile začetni zagon, Apple Watch v tretji generaciji dokazuje, da je segment še kako živ. S pomočjo programov in v povezavi s telefonom počne stvari, ki bi jih brez ure precej težje. Toda, ali se izplača odšteti lep kup denarja za nekaj, kar ima majhen zaslon?

Današnje pametne ure merijo na uporabnike z aktivnim življenjem. Na tiste, ki se športno udejstvujejo, tiste, ki skrbno bdijo nad svojim zdravjem, in tiste, ki ne morejo brez povezave z digitalnim svetom. Za vse druge, ki menijo, da so ure uporabne zgolj za spremljanje časa in da za zgoraj naštete dejavnosti ne potrebujejo dodatnih naprav, so ti izdelki najbrž povsem odveč. Takim svetujem, da ta članek preskočijo.

Za vse druge pa velja, da je Apple Watch, čeprav se je v konkurenco pametnih zapestnih naprav uvrstil razmeroma pozno, najbrž največ, kar lahko pričakujemo od teh izdelkov ta hip. To priča tudi tržni delež, kjer je Apple Watch daleč pred vsemi drugimi tekmeci, ne glede na to, ali govorimo o polnih pametnih urah ali enostavnejših) športnih zapestnicah. Med urami ima Apple Watch po zadnjih štetjih 41 % trga, na drugem mestu ima Samsung 10,4 %. Tudi če prištejemo bistveno cenejše pametne zapestnice (razmerje cene je tu lahko tudi 1 : 3 ali 1 : 4), ima Apple 23 % trga, še vedno malo več kot, recimo, Xiaomi (21 %) in Fitbit (20 %).

Apple Watch ima razmeroma širok nabor ozadij z uro (watch face), vendar le od Appla, tretjih ponudnikov ni. Nekatere, kot je Micky Mouse so animirane in ob pritisku zvočno obvestijo o trenutnem času.

Te številke omenjamo zato, ker je Apple Watch dosegel visoko priljubljenost, ne glede na to, da sodi hkrati med najdražje izdelke na tem mladem tržnem segmentu. Štiri evrske stotake je sicer visoka cifra, a v resnici ne izstopa iz cenovnega območja neposrednih tekmecev. Samsungove, Garminove in Fitbitove ure s podobnimi lastnostmi stanejo tipično le nekaj desetakov manj. Če pomislimo, da je tudi za kvalitetno tradicionalno uro treba odšteti kar nekaj denarja, vrednost glede na ceno hitro naraste.

Videz in zasnova

Medtem ko se večina drugih izdelovalcev (razen pametnih zapestnic) na vse kriplje trudi, da bi bila njihova pametna ura navzven videti podobna klasičnim uram, le da imajo digitalne, po možnosti okrogle zaslone, je Apple ubral povsem drugo pot.

Programov za Apple Watch je zelo veliko, Apple pa je izbral tak način upodobitve glavnega menuja na uri. S pomočjo tipk, zlasti krone, je preklop med programi hiter in nemoteč.

Namesto da bi posnemal videz drugih ur, je ostal zvest svojemu esencialnemu oblikovalskemu jeziku, ki ponuja oglate proporce, a hkrati mehko zaobljene robove. Kot da bi na zapestju nosili pomanjšan iPhone z zaslonom do robov. Apple Watch na zapestju zagotovo ne zbuja pozornosti. Videz je podrejen uporabnosti.

Apple je potreboval kar nekaj časa, da je našel pravo obliko in tehnologije, od tod tudi zamuda za prihod na trg. Toda opravljeno delo je bilo po njihovem mnenju, seveda pa tudi odzivu trga, takšno, da tudi tretja generacija ure Watch ohranja domala enak videz in proporce kot originalna ura. Ta je, mimogrede, ob občutno znižani ceni še naprej naprodaj.

Za preprosto zunanjostjo se skriva zelo kakovostna tehnologija. Zaslon je narejen v tehnologiji OLED, seveda je občutljiv za dotik, podpira pa celo dva nivoja moči pritiska. Včasih se je kar treba spomniti, da je dodatna možnost v programu, če močneje pritisnemo nanj. Na voljo sta dve izvedbi ure Apple Watch, taka z diagonalo zaslona 38 mm in nekoliko večja z diagonalo 42 mm. Razlika je namenjena predvsem različnim velikostim zapestij in okusom uporabnika glede velikosti ure. Vse drugo je enako.

Apple je še posebej veliko pozornosti namenil mehanizmom, ki omogočajo upravljanje ure. Poleg zaslona najdemo še tipko in vrtljiv gumb, imenovan krona (crown). Krono bi lahko imenovali tudi »krmilna palica«, saj omogoča izbiro vrednosti z menujev, izbiro programov, s pritiskom pa tudi prikličemo menuje. Druga tipka je v bistvu namenjena predvsem preklopu med programi na uri (task switcher).

Vgrajeni program Workout skupaj s tipali podpira cel niz športov, med drugim merjenje zamahov in dolžin pri plavanju.

A to niso edine možnosti za upravljanje ure. Različne zaslone v programih prikličemo s kretnjami po zaslonu, na primer potegom prek levega ali desnega roba. Poteg od zgoraj navzdol nam prikaže neprebrana obvestila (notifikacije), od spodaj navzgor pa dobimo hitri menu z nastavitvami in stanji, na primer stanjem akumulatorja, zaklepanjem zaslona, vklopom/izklopom vmesnikov. Skratka, ustreznik tega, kar naredi enaka kretnja na iPhonu ali iPadu.

V nekaterih programih, na primer bralniku kratkih sporočil, lahko odgovore pišemo z risanjem črk po zaslonu. Stvar sicer deluje, a je delo nerodno in zamudno, zato to raje počnemo le v sili. Precej bolj zanimiva je možnost, da je na telefonu na voljo tudi pomočnica Siri, ki jo prikličimo z daljšim pritiskom na krono. Razpoznava je zelo dobra, seveda le v angleščini z lepo izgovarjavo. Vgrajeni zvočnik daje odgovore, ki jih povsem normalno slišimo v ne preveč hrupnem okolju.

Ura je lahko telefon

Ena največjih, zagotovo pa najbolj oglaševanih novosti tretje generacije ure Apple Watch je možnost, da lahko imamo v uri tudi brezžično povezavo LTE. Slednja lastnost pomeni, da lahko ura neposredno komunicira z internetnimi storitvami, na primer brezžično pretočno prenaša glasbo iz storitve Apple Music. V resnici pa ta hip tudi malo kaj drugega. Za izbiro LTE, ki uporablja virtualne kartice e-SIM in je zato dosegljiva samo v izbranih državah (ne pri nas), moramo odšteti še dodatnih 80 evrov, brezžične komunikacije pa zagotovo vplivajo na porabo energije iz skromnega akumulatorja.

Uporabnike ure Apple Watch nenehno »priganjajo« trije obroči z aktivnostmi. Cilj je, da naredimo za svoje telo vsaj toliko, še raje pa več, kot smo si zadali.

Toda zato lahko telefon pustimo doma in smo kljub temu še vedno vsaj delno povezani z digitalnim svetom. Glede na to, da tudi največji ljubitelji fitnesa redno nosijo s seboj telefon, je vprašanje, ali ta prednost odtehta pomanjkljivosti. Kajti resnici na ljubo, Apple Watch ne more živeti brez povezave na telefon iPhone. Naj bo jasno – mora biti prav iPhone. Apple Watch ne deluje s tablico iPad, s telefoni drugih znamk pa sploh ne.

Ko imamo uro povezano s telefonom, pride ta povezava zelo prav. V tretji generaciji Apple Watch namreč deluje tudi kot priložnostni telefon. Ko, denimo, pridem domov, telefon navadno odložim v predsobi in ga ne prenašam nenehno s seboj. Telefonske klice pa sprejmem neposredno na uro. Stvar deluje presenetljivo dobro, če sem seveda v delovnem območju povezave Bluetooth, prek katere sta povezani napravi.

Možno je tudi nasprotno. Iz ure lahko preprosto pokličemo določen stik. Kar nekaj načinov je, kako to naredimo, najboljši pa je ta, da za pomoč prikličimo pomočnico Siri. Apple je ta postopek dobro dodelal in obe možnosti sta uporabni.

Še beseda o strojni zasnovi ure. Tretja generacija Apple Watch ima bistveno zmogljivejši (70 % hitrejši) procesor od predhodnih generacij. Izhaja iz družine procesorjev ARM (Apple Axx) in ima dve jedri. Koliko ta pohitritev dejansko pomeni, težko sodimo, lahko pa le potrdimo, da vse na uri deluje tekoče brez opaznih zamikov. Osnovna ura ima vgrajen 8 GB shrambe, model z vmesnikom LTE pa 16 GB. Ta pomnilniški prostor moramo jemati z zadržkom, saj do njega nimamo neposrednega dostopa, uporabljajo ga le programi.

Uro lahko uporabimo tudi kot navigacijsko napravo, tako pri vožnji, kot pri hoji.

Apple Watch z enim polnjenjem akumulatorja brez težav deluje dva do tri dni. Če smo varčnejši, lahko tudi malce več, ob izdatni uporabi tipal, zlati pa telefoniranju prek ure, pa lahko tudi bistveno manj. A manj kot en dan zagotovo ne. Uro polnimo prek priloženega polnilca za brezžično polnjenje. Sam proces polnjenja je kar dolgotrajen, tedaj pa moramo uro sneti. Najbolje, da to počnemo ponoči, če seveda tedaj ne želimo ure uporabljati za spremljanje kakovosti spanja.

Ima pa ura vgrajenih nekaj pametnih mehanizmov za varčevanje z energijo. Vgrajeni senzorji, denimo, vklopijo zaslon le tedaj, ko mislijo, da smo zapestje obrnili proti očem. Če pa se kdaj zaslon pomotoma vključi, ga preprosto izklopimo tako, da ga za kratek čas pokrijemo z dlanjo.

Svet tipal

Pametne ure bi bile pol manj uporabne, če ne bi imele vgrajene kopice tipal. Apple Watch tu zagotovo izstopa, napovedujejo pa tudi, da bodo prihodnje ure imele še več takih pripomočkov.

Na prvem mestu izstopa vgrajeni merilnik srčnega utripa, ki je v Applovi izvedbi zelo natančen, tudi če ga primerjamo s klasičnimi merilniki utripa. Merilnik nenehno meri utrip, ko imamo uro na roki in to tudi ko s to roko počnemo kaj športnega, denimo tečemo ali tolčemo s teniškim loparjem. No skoraj, saj to počne na diskretne intervale. Na zahtevo lahko izvajamo tudi resnično nenehno meritev, vendar bo v tem primeru poraba energije nekoliko večja.

Če želimo narediti hiter zapisek v programu Evernote, je najbolje besedilo kar narekovati. Dela zelo dobro, a žal samo v angleščini.

Če želimo narediti hiter zapisek v programu Evernote, je najbolje besedilo kar narekovati. Dela zelo dobro, a žal samo v angleščini.

Kako natančen je merilnik utripa, priča sodelovanje s Stanfordovo univerzo, s katero Apple Watch uporabljajo za analizo vzorcev srčne aritmije in drugih nepravilnosti bitja srca. Cilj je zgodnje odkrivanje nepravilnosti delovanja srca in sodelovanje že kaže lepe sadove.

Apple ne skriva, da je zanj dolgoročno prav področje zdravstva tisto, v katero bodo največ vlagali. Trenutno se ukvarjajo z zamislijo, da bi uro (morda v kombinaciji s posebnim paskom) uporabljali kot priložnostni merilnik EKG. Še bolj ambiciozen pa je načrt, po katerem bomo ob pomoči ure nekega dne prebirali tudi vsebnost sladkorja v krvi. A za zdaj še ni kakovostnih tipal za kaj takega.

Apple Watch ima od druge generacije ur vgrajen tudi vmesnik GPS, kar pomeni, da natančno spremlja uporabnikovo gibanje tudi brez posredovanja telefona. Še več, uro lahko uporabljamo tudi kot navigacijsko napravo, kjer nam sporoča, kam se moramo usmeriti, da pridemo do cilja. Ta hip moramo za to uporabljati Apple Maps. Zanimivo, da je Google že imel svoj program Maps na uri, a ga je umaknil iz spletne trgovine. Menda pripravljajo novo različico, ki jo bodo objavili, ko bo nared.

Že na samo uri dobimo obilico informacij o srčnem utripu, še več lahko analiziramo na telefonu.

Seveda so v uro vgrajeni tudi žiroskop, merilnik pospeškov, tipalo svetlobe v prostoru, tretja generacija pa prinaša tudi kakovosten barometer za meritve višine. Apple Watch je vodoodporen do globine 50 metrov, v novi različici Watch OS 4.1 pa podpira tudi beleženje zamahov in opravljenih dolžin pri plavanju.

Omenimo lahko tudi to, da ura podpira brezžično digitalno plačevanje Apple Pay. Toda zaradi pomanjkanja podpore bank v našem okolju za ta standard je ta možnost bolj ali manj neuporabna.

Programi so ključ za uspeh

Kot že velikokrat doslej ugotavljamo, da je kakovost in količina programov za določeno napravo ključnega pomena za njen uspeh. Pravzaprav je kar presenečenje, vsaj glede na druge platforme, koliko programov za telefone iPhone ima svoje mobilne različice za Apple Watch. Kombinacija teh dveh pa deluje odlično.

Za nameščanje programov uporabljamo priloženi program Watch v sistemu iOS, drugače pa je privzeto, da se aplikacije za uro namestijo samodejno, ko v telefon namestimo določen program. Pozor, kmalu bo menu na uri s tem postal prepoln programov.

Izbor je res širok, tako da lahko le bežno naštejem, kaj uporabljam sam. Najprej pride seveda na vrsto program Activity, ki spremlja in spodbuja uporabnika k dnevni aktivnosti (manj sedenja, več gibanja, več porabljenih kalorij). Sledi program Workout, ki zna spremljati večino športnih dejavnosti: hojo, tek, plavanje, kolesarjenje, veslanje, fitness. K tem sem dodal Tenis Plus, ki zna šteti število, hitrost in vrsto udarcev pri tenisu. Program Slopes pa beleži dosežke pri smučanju. Prepričan sem, da so na voljo namenski programi tudi za druge športe, denimo golf. Na voljo so tudi bolj dodelani programi, kot so Runtastic, Runeeper in Strava.

Progam Lifesum uporabljam za spremljanje porabe kalorij pri prehrani, Water Reminder me opozarja na potrebe po pitju več vode. Program Medisafe me opozarja, kdaj moram vzeti tableto, s programom Sleep++ pa analiziram, kako mirno spim vsako noč. Vsi našteti športni in zdravstveni programi si podatke izmenjujejo z Applovo aplikacijo Apple HEalth, ki na enem mestu zbere vse dejavnosti in uporabniku pokaže, kako skrbi za svoje dobro počutje in zdravje. Pa še marsikaj drugega.

Pri vnosu krajših besedil si lahko pomagamo z vgrajenim razpoznavalnikom pisave, oziroma bolje rečeno črk.

S programom Evernote prebiram in včasih pišem beležke na uri, Wunderlist pa me opozarja na naloge, ki jih imam v načrtu. Za komunikacije uporabljam vgrajeni bralnik kratkih sporočil ter sporočila v programih Whatsap in Viber. Z uro sem precej hitreje pozoren nanje, kot bi bil pri rabi zgolj na telefonu. Ob pomoči programa na uri lahko krmilim predstavitve v PowerPointu na drugi napravi. Accuweather mi daje podatke o vremenu, uro pa uporabljam tudi kot daljinski sprožilec za slikanje prek telefona.

To pa je le manjši del tega, kar programi za uro Apple Watch znajo. Brez težav lahko rečem, da je na voljo aplikacija za skoraj vsako potrebo. Če je še ni, pa najbrž hitro še bo.

Ne glede na to, da je Apple na tem področju korak pred konkurenco, pa vidim še veliko priložnosti za izboljšave. Applov sistem spremljanja aktivnosti in zdravstvenih podatkov ponuja, recimo, zgolj osnovna poročila z malo možnosti, da bi dobil ven vse, kar želimo. Nekateri programi za telefone, na primer Skype, za zdaj še nimajo podpore na uri. Mislim, da nekateri scenariji rabe ure še niso povsem podprti, čeprav se sama po sebi poraja zamisel, da bi bil Apple Watch idealna platforma za to.

Kot rečeno na začetku, je presoja, ali nekdo želi ali potrebuje pametno uro, zelo osebna odločitev. Lahko pa potrdim, da po nekajtedenski rabi postajam večji privrženec računalnika na zapestju, kot sem bil pred tem.

Apple Watch 3

Pametna ura, namenjena predvsem ljubiteljem aktivnega življenja.

Kdo: www.apple.com

Cena: 400 EUR (različica 42 mm).

Za: Obilica programov, povezanih s tistimi na telefonu, merilnik utripa, vodoodpornost, deluje kot telefon.

Proti: Visoka cena, deluje le s telefoni iPhone.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji