Objavljeno: 23.10.2005 21:19 | Avtor: Andrej Vernekar | Monitor Marec 2004

Za vsako namizje?

Ko skoraj vsak mesec beremo, kako podjetja, državne uprave in druge velike skupine uporabnikov uvajajo Linux na namizja, se lahko odkrito vprašamo, ali je brezplačen operacijski sistem zares že dovolj zrel za vsako namizje ali pa so omenjene skupine le preveč specifične, da bi lahko tako sklepali.

SuSE Linux 9.0 je nadvse primerna izdaja za preskus "zrelosti za namizje". Ploščo CD ali DVD vstavimo v enoto, na novo zaženemo računalnik in namestitev se začne. SuSE takoj predstavi celoten postopek namestitve, ki ga večinoma samo potrdimo in počakamo, da namesti programske pakete.

YaST je postal polnopravni član okolja KDE.

Nova različica zmore spreminjati velikost tudi razdelkom NTFS, tako da jo lahko brez težav namestimo ob poljubno različico okolja Windows. Po vnovičnem zagonu sledi ustvarjanje uporabnikov in prepoznava strojne opreme, tudi omrežnih nastavitev, kar pomeni, da lahko že pred prvo prijavo v sistem namestimo varnostne popravke. Če ustvarimo le enega uporabnika, se bo ta samodejno prijavil, ne da bi bilo treba vnesti geslo.

Že ob prvi prijavi so priklopljene vse naprave, tudi diski, na katerih je Windows. Pri našem preizkusu je SuSE pravilno nastavil strojno opremo tako na tri leta starem namiznem računalniku kot tudi na novejšem prenosniku. Nova različica samodejno prepozna tudi winmodeme in če priklopimo digitalni fotoaparat, se prikaže ikona na namizju, ki nas vodi do programa za upravljanje slik.

Prepoznavanje strojne opreme je dovolj izpopolnjeno, da tega nikakor ne moremo več šteti med šibke točke Linuxa, a še vedno ostajajo nedodelane podrobnosti. Windows XP na primer samodejno zazna infrardečo napravo v bližini, v Linuxu pa jo moramo poiskati sami.

Drugače pa je z uporabo omrežja Windows. Že s privzeto namestitvijo lahko brez težav uporabljamo dokumente in tiskalnike v skupni rabi, za kar poskrbi Samba. V upravitelju datotek samo izberemo ustrezni pogled in že brskamo po računalnikih v omrežju. Žal tudi tu manjka korak do popolnosti: namesto imen računalnikov, ki jih vidimo, če uporabljamo Windows, se prikažejo njihovi naslovi IP in to precej oteži iskanje.

Kaj pa programska oprema? SuSE že od nekdaj uporablja namizno okolje KDE, GNOME pa je na voljo kot izbira, vendar presenetljivo stara različica 2.2, ki je kar precej slabša od 2.4. Po Novellovem prevzemu podjetij SuSE in Ximian se utegne privzeto okolje kmalu zamenjati, morda celo s Ximian Desktopom. Kakorkoli že, trenutno je KDE zelo primerna izbira in SuSE se je lepo potrudil, da ga je grafično približal uporabnikom, vajenim blišča Windows XP in MacOS X.

Za neposredno sporočanje po različnih protokolih skrbi Kopete, Scribus pa postaja čedalje zrelejši program za namizno založništvo.

SuSE je storil korak naprej tudi pri integraciji programov. Tako je videz programov GNOME in tistih, ki so del KDE, skoraj enak, obe okolji pa odslej uporabljata tudi enake menuje. Nadzorno središče YaST je dobilo nove ikone, torej ne deluje več tako vsiljeno kakor prej. A tudi tu bi lahko SuSE dal več od sebe, saj mu pisarniške zbirke OpenOffice.org, ki je osrednji del distribucije, ni uspelo grafično približati preostalemu okolju. Enako velja tudi za Mozillo in Evolution, ki se ju, tako kakor OpenOffice.org, da vtkati v KDE, vendar je SuSE na to pozabil.

Če se spet vrnemo k YaSTu, kmalu ugotovimo, da je postal bogatejši za šest novih modulov, ki so večinoma namenjeni skrbnikom sistema in z namizjem niso neposredno povezani. SuSE System Doctor na primer zmore povrniti izgubljene sistemske datoteke. Edina pritožba čez SuSEjevo nadzorno središče je ta, da sploh je na voljo. Vsi njegovi moduli so namreč vgrajeni tudi v Nadzorno središče KDE, zato je samostojna izvedba programa nepotrebna ali vsaj preveč opazna, saj poveča zmedo uporabnika, ki se težko odloči, katero središče bi uporabil.

SuSE Linux 9.0 je odličen operacijski sistem, s programsko opremo vseh vrst, od iger in pisarniških aplikacij do programov za obdelavo videa, 3D modeliranje in namizno založništvo. Namestimo ga lahko v vsak sodoben (osebni) računalnik in ga enakovredno konkurenci uporabljamo za številne namene. Kljub temu so še vedno malenkosti, pri katerih je bodisi boljša konkurenca, bodisi bi lahko bil boljši Linux, a jih je na srečo čedalje manj.

SuSE Linux 9.0

Kaj: Operacijski sistem.

Izdeluje: SuSE Linux AG, www.suse.com.

Prodaja: Euroteh d.o.o., www.euroteh.si, (01) 786-51-90.

Cena: Programski paketi - brezplačen prenos, Personal - 16. 800 tolarjev, Professional - 24. 000 tolarjev, Professional Update - 16. 800 tolarjev.

Za: Namestitev, prepoznava strojne opreme, izbira privzetih programov.

Proti: Nedosledna integracija ključnih programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji