Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: David Vidmar | Monitor Oktober 2019

Z naprave na veliki zaslon

Sklanjanje več glav nad telefonom ni najboljša izkušnja za ogledovanje fotografij s potovanja, posnetkov domačega ljubljenčka ali zadnje Youtube senzacije. Če je v bližini televizija ali računalnik z monitorjem, je lahko skupni ogled veliko udobnejši.

V šolstvu, doma in v podjetjih je večni izziv gostujočo napravo povezati s projektorjem ali televizorjem. Predvajanja glasbe in videa, prikazovanja fotografij ali predstavitev PowerPoint, Sheets ali Keynote se je še vedno najbolje lotiti, ko je zaslon povezan prek kablov, a moramo biti opremljeni z množico pretvornikov, če želimo biti prepričani, da bo povezovanje sploh mogoče. V teoriji bi moralo biti brezžično povezovanje lažje, saj vse potrebe po pretvornikih odpadejo. Če so vse uporabljene naprave na istem omrežju ali pa so naprave dovolj blizu skupaj, da je med njimi mogoče vzpostaviti povezavo bluetooth, ovir ne bi smelo biti.

V Windows 10 je vgrajena zmožnost oddajanja zaslona na druge Windows naprave in naprave, ki vsebujejo pogon Miracast. Sprejemna naprava je lahko dovolj nova naprava z Windows 10 ali pa namenske naprave, recimo Microsoft Wireless Display Adapter, Miracast pa premorejo tudi nekatere naprave z operacijskim sistemom Android. Uporabniki te vrste naprav dobro poznamo Google Cast. Tega obvladajo praktično vsi mobilniki in tablice z Googlovim operacijskih sistemom, sprejemajo pa ga mnogi sodobni pametni televizorji in naprave s priključeno eno izmed napravic Chromecast. Ljubitelji naprav Apple uporabljajo AirPlay, ki omogoča predvajanje vsebin na napravah Apple TV in nekaterih drugih.

Vsak od omenjenih protokolov ima kopico standardov in različic, skupno pa jim je to, da so med seboj povsem nezdružljivi. Poleg predstavljenih velikih treh jih obstaja še kar nekaj, ki pa težave ne rešujejo. Prej omenjena teorija v praksi torej ne deluje. Ker ni videti, da se bo v naprave vgrajeno brezžično predvajanje vsebin kmalu poenostavilo, smo preizkusili tri programske pakete, ki obljubljajo, da bo z njihovo uporabo povezovanje teklo (bolj) gladko. Zanimalo nas je, kako se obnesejo, če jih namestimo na računalnik, ki je priključen na službeni projektor, domači TV ali pa kar na domači PC z monitorjem.

AirServer

AirServer je izdelek, ki je nastal leta 2012, ko je Apple predstavil drugo različico AirPlay, ki je prvotno nosila ime AirTunes. Ko so varnostno strokovnjaki z obratnim inženirstvom razvili sprejemnik, ki si ga ni lastilo podjetje iz Cupertina, je nastala prva različica AirServerja. Program je leta napredoval in se razvijal, danes pa za razumno ceno, ki je odvisna od naprave in namena uporabe, omogoča sprejem zvoka ali slike z več naprav sočasno po protokolih AirPlay, Google Cast in Miracast. AirServer lahko namestimo na Okna od različice 7 dalje, računalnike z macOS in celo na Xbox One, Philipsove pametne televizorje in nekatere namenske operacijske sisteme. Pri podjetju App Dynamics, ki so avtorji omenjene rešitve, ponujajo celo namensko napravo, kar je najenostavnejši način za uporabo AirServerja.

Namestitev in uporaba sta izjemno enostavna. Za uporabnike Windows priporočamo namestitev z Microsoftove tržnice, kjer je na voljo tudi 14-dnevna preizkusna različica. Po prvem zagonu vas bo pričakalo čudovita slika z jasno označenim napisom, ki sporoča, da vaša naprava pričakuje zahtevke po prikazovanju. Če boste na jabolčni napravi delili vsebino ali pa ves ekran (Screen Mirroring), se boste lahko le s klikom povezali z novim sprejemnikom. Podobno velja za naprave, ki omogočajo Google Cast.

Poleg zrcaljenja vsebin in zaslona AirServer omogoča tudi ogled prenesenih vsebin in njihovo oddajanje. Na spisek potencialnih uporabnikov tako poleg podjetnikov in učiteljev dodajajo še igralce (mobilnih) iger ter razvijalce.

Čeprav je AirServer prvi in najstarejši tovrstni izdelek, njegovo delovanje ni popolno. Pri povezovanju smo občasno naleteli na težave, ko se naprave niso prepoznale, zgodilo se je tudi, da je ob povezavi enostavno zamrznila slika. Težavo smo vedno odpravili s ponovnim poskusom povezovanja. Težje pa smo sprejeli množico omejitev, ki obstajajo. Naprave macOS z nameščenim AirServerjem, recimo, ne bodo mogle sprejemati povezav Miracast. Ko boste prvič poskusili predvajati Youtube vsebine z Android naprave, boste spoznali, da sprejemnika AirServer ni med predvajalniki. Ostane deljenje celotnega zaslona naprave. Največja pomanjkljivost pa je, da z AirServerjem ne bomo mogli sprejemati vsebin iz aplikacije Netflix. Krivda v tem primeru ni na strani programerjev AirServerja, saj je Netflix v eni izmed nedavnih nadgradenj povezovanje z AirPlayem preprosto umaknil. Čeprav se izgovarjajo na tehnične izzive, se nam zdi bolj verjetno, da gre za boj na področju pretočnih vsebin, kjer je Apple pred kratkim postal Netflixov konkurent. Kadar želimo deliti samo zvok, recimo iz aplikacije Spotify ali Apple Music, je težav manj. Več o omejitvah in zahtevanih zmožnostih naprav preberite v podporni dokumentaciji na spletni strani izdelka.

AirServer zna hkrati prikazati zaslon več naprav.

Čeprav gre za zelo soliden izdelek z zmerno ceno, brez težav ni šlo. Nekatere, predvsem tiste z iskanjem naprav, odpravlja dodatna aplikacije AirServer Connect. Če jo boste namestili na naprave Android, bo dodala še svoj poskus zajema vsebine z zaslona, a spet z omejitvijo – brez zvoka.

Izdelek je v aktivnem razvoju, kar je vsekakor dobrodošlo, saj se z nadgradnjami naprav in operacijskih sistemov spreminjajo tudi protokoli, kar pomeni, da so potrebne tudi nadgradnje AirServerja. Kot odlično lahko ocenimo tudi tehnično podporo, ki se je izjemno hitro odzvala na naše vprašanje. Še en namig, če boste uporabljali AirServer na Windows 10, uporabite dvoklik kjerkoli na sliki, ko boste želeli vsebine celozaslonsko.

Reflector

Reflector je izdelek podjetja Squirrels, ki kljub precej drugačnemu videzu deluje zelo podobno kot AirServer. Tehnološko mu je podoben, saj prav tako podpira AirPlay, Google Cast in Miracast, vse tri protokole z na las podobnimi omejitvami, ki smo jih opisali v prejšnjem razdelku. Namestili ga boste lahko na Windows, macOS, katerokoli napravo Android, tudi televizor in na Amazon Fire TV. Tudi Reflector omogoča sprejem slike z več naprav hkrati.

Po prvem zagonu vas bo pričakalo majhno okno, v katerem se bodo kasneje pojavile povezane naprave. Te lahko avtorizirate na različne načine in jih označite kot zaupanja vredne naprave, ki se bodo prihodnjič priklopile brez potrditve.

Zrcaljenje zaslona privzeto poteka na »macovski« način, torej v oknu in ne celozaslonsko. A te in še nekatere nastavitve boste lahko hitro spremenili v kratkem in preglednem nastavitvenem oknu. Tako kot pri AirServerju deljenje celotnega zaslona, na katerem teče film ali igra, ni vedno gladko, tudi če sta obe napravi zelo zmogljivi in komunicirata po hitrem omrežju. Gre za omejitve zajema in prenosa slike, mimo katerih ne gre.

Reflectorjev minimalističen zaslon ponuja pregled vseh priklopljenih naprav.

Reflector ponuja posebno različico programa, posebej prilagojeno za učitelje, in še dve dodatni aplikaciji, AirParrot in Dotto, ki vsaka na svoj način olajšata iskanje in predvajanje v okoljih, kjer je na voljo več naprav, na katere lahko predvajamo.

Pri povezovanju nismo imeli večjih težav, razen ko smo malce zlobno na isti napravi pognali tako Reflector kot AirServer. Naleteli pa smo na podobne omejitve predvajanja vsebin, kot smo jih opisali pri AirServerju. Tudi Reflector redno dobiva potrebne nadgradnje, pohvalimo pa lahko tudi dobro odzivno podporo.

X-Mirage

Programček X-Mirage si je zaslužil svoje mesto v tem prispevku s tem, da se redno pojavlja na seznamih najbolj priljubljenih tovrstnih rešitev. Žal smo z njim imeli same težave. Na prenosnik nam ga ni uspelo namestiti, kriptično sporočilo o napaki je omenjal Applov Bonjour, a iskanje po spletu na prvi pogled ni ponujalo rešitve.

X-Mirage je videti precej zastarelo, kar lahko koga odvrne od uporabe, preden bi ga sploh preizkusil.

Na drugem računalniku, prav tako napravi PC z nameščenimi zadnjimi Okni, je bilo bolje, X-Mirage je deloval solidno. Poleg omejitev, ki smo jih spoznali pri preizkusu AirServerja in Reflectorja, smo imeli nekoliko več težav s stabilnostjo, ko je program preprosto izginil. Zmotil nas je tudi zastarel videz, puško pa smo vrgli v koruzo, ko smo ugotovili, da se je aktiven razvoj programa očitno končal, saj je zadnji zapis na blogu iz leta 2017.

Kaj bi še lahko preizkusili, pa nismo?

Opisani programi niso edine mogoče izbire, med konkurenco opisanim lahko omenimo Lonely Screen, Splash Top 5k player pa še nekaj bi jih lahko našteli. Med testiranjem smo bili najbolj vznemirjeni, ko smo se spomnili, da vsebuje sprejemnik za AirPlay tudi priljubljeni medijski predvajalnik Kodi! Nameščen na Raspberry Pi bi lahko poceni in učinkovito opravljal nalogo sprejemnika brezžične slike. A veselje je bilo kratko, saj smo ob preizkusu ugotovili, da že pri nekaj različicah deluje samo sprejemnik za glasbo. Krivec? Zaščiteni protokoli in druge omejitve, ki jih postavljajo lastniki protokolov in jim razvijalci alternativnih rešitev pač ne morejo slediti.

Kaj izbrati?

Vse rešitve se borijo z enakim izzivom – premostiti želijo ovire, ki so jih proizvajalci postavili nalašč, in zdi se nemogoče, da bi ena rešitev pokrila celotno matriko načinov uporabe med seboj povezanih različnih naprav. Čeprav ne moremo izbrati jasnega zmagovalca preizkusa univerzalnih sprejemnikov zrcaljenega zaslona in potrditi, da katera od rešitev stoodstotno rešuje vse izzive pri povezovanju, potrjujemo, da sta AirServer in Reflector solidna programa, ki bosta marsikomu omogočila lažjo uporabo in ogled vsebin doma, v šoli ali pisarni. Oba omogočata preizkusno uporabo pred nakupom, kar temeljito izkoristite in sami preizkusite njuno delovanje v vašem načinu uporabe.

Še bolje bo, če boste poleg sprejemnika v programski obliki dodali v pisarno ali na domači TV še Chromecast oziroma Apple TV, odvisno pač, v katerem ekosistemu se gibljete. K sreči nobena od naprav ni draga. Verjamemo, da se prava vojna za dnevno sobo in pretočne vsebine šele začenja in da bodo tehnološki velikani poskusili vse mogoče trike, da bodo nas, uporabnike, zaklepali v okolja svojih storitev in naprav.

AirServer

Kaj: univerzalni sprejemnik zrcaljenega zaslona AirPlay, Google Cast in Miracast

Izdeluje: App Dynamics, www.airserver.com

Cena: 17 EUR

Za: Enostavna rešitev, videz.

Proti: Omejitve pri povezovanju, občasna nestabilnost.

  

Reflector 3

Kaj: univerzalni sprejemnik zrcaljenega zaslona AirPlay, Google Cast in Miracast

Izdeluje: Squirrels, www.airsquirrels.com/reflector

Cena: 13 EUR

Za: Stabilno delovanje, cena.

Proti: Omejitve pri povezovanju.

  

X-Mirage

Kaj: univerzalni sprejemnik zrcaljenega zaslona AirPlay, Google Cast in Miracast

Izdeluje: x-Mirage, www.x-mirage.com

Cena: 13 EUR

Za: Omogoča snemanje zaslona, jasna navodila za uporabo.

Proti: Nestabilnost, videz, vprašljiva aktivnost razvoja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji