Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2011

Windows OS X

Mac OS X je čudovit operacijski sistem. Prepriča tako začetnike kot izkušene znalce. Zanj so pisani zmogljivi programi in ni opravila, ki ga ne bi mogli opraviti z njihovo pomočjo. Načeloma to pomeni, da drugih operacijskih sistemov ne potrebujemo, vendar se kljub temu lahko zgodi, da prav tista aplikacija, ki ste jo vsa ta okenska leta skrbno nadgrajevali, na Macu ne bo hotela delovati.

Da uporabniki ne bi ostali ujeti v svetu Windows, je na voljo več rešitev. Eno je Apple splovil ob prehodu na Intel arhitekturo. BootCamp so poimenovali dvojni zagon na računalnikih Mac, ki nam omogoča sobivanje dveh, drugače sovražnih taborov. Naravna namestitev Oken je primerna predvsem za igričarje in tiste, ki bi radi iz strojne opreme iztisnili prav vsak atom moči. Drugi, ki hočejo le svoj priljubljen program na tujem ozemlju, bodo posegli po virtualizaciji. Navidezne stroje na Macih podpira več programov. Iz PC sveta poznamo VmWare Fusion in VirtualBox, v Mac okolju pa je zrasla aplikacija Parallels Desktop, ki jo najdemo že v šesti inkarnaciji.

Zmrzal v peklu ali kako sobivata Raziskovalec in Finder. Sožitje aplikacij z dveh popolnoma različnih planetov je odlično izvedeno. Puriste bo motil le videz "grdih" prišlekov.

Šestica se ne ponaša z zvenečimi novostmi, ker so se tokrat razvijalci odločili za povsem drug pristop. Zloščili so funkcionalnost in odpravili hrošče, ki prejšnjim različicam niso bili ravno v ponos. Izboljšali so izkoriščenost strojne opreme, prijaznost do uporabnika, varnost, prenosljivost in še kaj. Grafični sužnji bodo veseli dodatkov, namenjenih prav njim. Šesta različica programa dodobra izkoristi zmogljivosti naprednih grafičnih kartic in bo zadovoljila še tako zahtevnega igričarja. Igranje naprednih iger v navideznem računalniku ni več znanstvena fantastika, le zavedati se je treba, da so pod navideznim strojem še ena lačna usta, ki prav tako zahtevajo določen del procesorske moči in notranjega pomnilnika, zato izkušnja nikoli ne bo enaka tisti z naravno namestitvijo operacijskega sistema na disk.

Okna na iOS napravah je mogoče priklicati na več načinov, eden izmed njih je uporaba Parallels Mobile, ki ni nikakršen presežek. Za delovanje potrebuje registrirano kopijo namizne aplikacije.

Namestitev je preprosta, najprej izberemo stanje, v katerem smo. Program nam omogoča namestitev novega sistema (New Windows Installation), migracijo obstoječega sistema (Migrate Windows From PC) ali zagon obstoječega navideznega sistema (Use Your Virtual Machines). Naj vas izraz Windows pri prvih dveh možnostih ne zavede, saj je poleg Oken možno namestiti tudi druge operacijske sisteme (Linux, Chrome OS ...). Mi smo za test namestili nov Windows 7. Opozoriti je treba, da kljub nakupu aplikacije Parallels brez licence Oken nimamo dovoljenja za njihovo uporabo. Naslednja postaja v tekočem postopku od nas zahteva, da izberemo način delovanja navideznih programov. Želimo, da se izvajajo znotraj enega okna, kot bi šlo za ločen računalnik, ali pa bi morda imeli raje, da se tuje aplikacije naselijo v Mac OS X? Slednja možnost je občudovanja vredna, saj razen začetnega zagona, ko se v ozadju vzpostavi virtualen sistem, sploh ne opazimo, da gre za tujo programsko opremo. V Macu lahko odpremo Raziskovalca, brskalnik Internet Explorer ali namestimo tisto tako želeno aplikacijo, ki nikakor ni hotela vštric z našim ljubim Macom. V odlagališču (Dock) se po namestitvi gostujočega sistema prikaže ekvivalent gumbu start iz okolja Windows in v vrstici stanja lahko občudujemo okenske pripomočke za uravnavanje porabe, nastavitev zvoka in podobno. Pohvalimo lahko dostop do skupnih diskov, zato še nikoli ni bilo tako enostavno odpreti dokumenta iz Oken v Mac OS X. Dobro je izveden dostop do tiskalniških storitev in prehajanje iz enega okolja v drugega. Omrežje se nastavi samodejno.

Tudi na iPadu

Podjetje Parallels je razvilo pripomoček za iOS naprave (iPhone, iPad, iPod), ki je namenjen zgolj obstoječim kupcem namizne aplikacije Parallels Desktop. Mobilni del je zanje brezplačen, kajti za delovanje potrebuje registriran račun posameznika. V bistvu gre za dostop na daljavo do navideznih strojev, ki ždijo v računalnikih Mac OS X. Pozabite na sožitje aplikacij, ker je Parallels Mobile navaden VNC odjemalec. Kot vsi sorodni programi na prenosnih napravah z uporabniškim vmesnikom na dotik ima velike težave pri upravljanju na daljavo. Resnično se izkaže le v primeru, ko hočemo dostop do navideznega računalnika prek interneta. Žal je za tako udejstvovanje na daljavo treba Maca pustiti prižganega 24 ur na dan in ga za nameček še dodatno obremeniti z dodatnim navideznim sistemom.

Malo manj hvale si zasluži strojna požrešnost, ki kljub optimizaciji aktualne različice še vedno zahteva sodoben računalnik s strahovito strojno močjo. Virtualizacija resda deluje tudi na starejših Macih, le izkušnja ni prava. Vsak navidezni stroj za normalno delo potrebuje vsaj 768 RAMa in procesorsko jedro hitrosti 2 GHz, zato je ob občasni utrujenosti osnovnega sistema treba to vzeti v zakup. Igričarji bodo razočarani zaradi odsotnosti podpore grafičnima knjižnicama Direct X 10 in 11, privrženci alternativnih operacijskih sistemov pa nad nezmožnostjo vključitve posameznih aplikacij v Mac OS X. Linux, Chrome OS in druge je moč poganjati le znotraj enega okna.

Paralesis Desktop

Kaj: Virtualizacijski program za operacijski sistem Mac OS X.

Izdeluje: www.parallels.com

Cena: 80 EUR.

Za: Sožitje aplikacij, učinkovita poraba sistemskih virov, skupne storitve.

Proti: Brez podpore Direct X 10/11, način sožitja samo za Okna, občasna počasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji