Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor December 2009 | Teme: preizkus

Windows 7 : Windows Vista

Nova različica Microsoftovega operacijskega sistema za osebne računalnike, Windows 7, je med nami. Pred časom smo že merili, kako se beta različica hitrostno meri z Windows XP in Visto, tokrat smo preizkus ponovili na končni različici.

Poleg naročnikov Microsoft Technet in razvijalcev MSDN smo tokrat prišli dobra dva meseca pred običajnimi uporabniki do svoje kopije tudi preizkuševalci beta. Nemudoma smo jo namestili ter preizkusili, ali je delovanje okolja Windows 7 hitrejše od predhodnika, Windows Vista. Podoben preizkus smo objavili v marčni številki Monitorja, kjer smo primerjali Windows Vista z Windows 7, različico beta. Takrat smo ugotovili, da je novo okolje, četudi v različici beta, malenkostno prekosilo Visto. Seveda je ta različica Viste že bila podkrepljena s prvim paketom servisnih popravkov, vsi pa se spomnimo, kakšno razočaranje je med večino računalniških navdušencev zavladalo prve tedne po splovitvi Viste.

Preizkus

Za preizkus smo uporabili dva Dellova prenosnika (Vostro 1220 in Vostro 1320), ki sta se razlikovala le v procesorju (1320 ima nekoliko hitrejši model Core 2 Duo), v tem, da ima prvi integrirano grafiko (Intel GMA 4500MHD), drugi pa Nvidiin čip GeForce 9300M GS in v tem, da je imel prvi 2 GB, drugi pa 3 GB pomnilnika.

Na prenosnika smo najprej namestili Windows Vista z vključenim prvim paketom popravkov (Service Pack 1). Na sveže nameščen operacijski sistem smo namestili program SYSmark 2007, s katerim v zadnjih dveh letih pri nenehnih preizkusih merimo hitrost delovanja prenosnih računalnikov. Na vsakem od obeh računalnikov smo štirikrat pognali celoten program SYSmark 2007. Ta program smo opisali že v marčnem Monitorju, tokrat zgolj ponovimo, da je sestavljen iz štirih modulov - Productivity, 3D, E-Learning in VideoCreation. Po končanem preizkusu smo oba računalnika nadgradili z operacijskim sistemom Windows 7. Znova smo pognali SYSmark 2007 in primerjali rezultate s tistimi, dobljenimi v okolju Vista. Še eno serijo rezultatov smo dobili s čisto namestitvijo Windows 7 in programa SYSmark 2007.

Za razliko od marčnega preizkusa različice beta smo tokrat preizkusili tudi 64-bitno različico Windows 7, ki danes teče pravzaprav na vseh novejših procesorjih. Tudi na obeh Dellovih prenosnikih. Da bi lahko naredili primerjavo med "starim" in novim operacijskim sistemom, smo najprej na oba prenosnika namestili 64-bitno različico Windows Vista z vključenim prvim paketom popravkov. Ker gonilniki za Windows 7 še niso na voljo, smo uporabili ustrezne gonilnike za Visto. Nato smo na prenosnika namestili SYSmark 2007, ki "uradno" sicer ne podpira 64-bitnih oken. Različice SYSmark 2007 v.1.05, ki ima vgrajeno podporo 64-bitnim Oknom, še nismo prejeli. Pri poganjanju 32-bitnega SYSmarka v 64-bitnem okolju kljub temu nismo imeli večjih težav in dobljenim rezultatom lahko zaupamo. Nato smo ponovili postopek, opisan za 32-bitna Okna (nadgradnja Viste z Windows 7 oziroma čista namestitev Windows 7).

In hitrostni šampion je ...

Rezultati preizkusov so v mejah pričakovanj. Uporabniki, ki so upali na znatno pohitritev svojih računalnikov z nadgradnjo sistema na Windows 7, bodo malce razočarani. Poglavitni krivec za to je prvi komplet popravkov za Visto, ki je temeljito pohitril delovanje originalne Viste. Pri preizkusih s scenariji VideoCreation in 3D je okolje Windows 7 sicer za nekaj odstotkov hitrejše, to pa praktično izničijo slabši rezultati Windows 7 pri scenarijih E-Learning ter Productivity, vsaj pri zmogljivejšem prenosniku Vostro 1320. Opazili smo, da so rezultati v 64-bitnem okolju približno enaki ali celo boljši od ustreznih rezultatov v 32-bitnem okolju. Edini res nerazložljivo nizek rezultat sta oba 64-bitna operacijska sistema dosegla pri scenariju Productivity, s prenosnikom Vostro 1320. Domnevamo lahko, da bi se 64-bitni Windows 7 še bolje odrezal pri preizkušanju z najnovejšo različico SYSmark 2007 (ki tudi uradno podpira 64-bitna Okna). Očitno pa je tudi, da se Vista slabše obnaša v računalniku z manj pomnilnika (Vostru 1220 je nekaj pomnilnika odškrnila še integrirana grafika) in pa da so grafični gonilniki za Visto trenutno še nekoliko bolj dodelani kot za Windows 7.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji