Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2011

Vox.io - Skype iz brskalnika

Programe za internetno telefoniranje, tudi take, ki znajo klicati in sprejemati telefonske klice iz običajnih telefonskih omrežij, poznamo že vrsto let. Toda praktično vsi po vrsti za delovanje potrebujejo nameščenega odjemalca na računalniku, telefonu ali drugi napravi, ki jo uporabljamo za klicanje. Slovensko "start-up" podjetje, nastalo iz ekipe iz družbe Marand, verjame, da lahko na tem področju naredi kvantni skok z rešitvijo, ki na ciljni napravi ne potrebuje (skoraj) nič drugega kot spletni brskalnik. Toda ali lahko Vox.io resnično tekmuje s storitvami, kot sta Skype in Google Talk?

Priznam, prvi odziv na informacijo o obstoju storitve Vox.io je bil: "Pa saj smo to že videli. Zakaj so se tega lotili?". A vendar ni čisto tako. Funkcionalnost nam je morda že znana iz drugih storitev, izvedba pa ima v sebi marsikatero inovativno potezo, ki utegne zagotoviti uspeh, zlasti na globalnem trgu.

V osnovi je Vox.io sila preprosta spletna storitev. Lahko bi ji rekli tudi minimalistična, saj je spletni uporabniški zelo osnoven. Udarna lastnost storitve je seveda ta, da za delovanje v spletnem brskalniku ne potrebuje namestitve nobenega specifičnega dodatka. Pripisati moramo "skoraj", saj potrebujemo Adobe Flash, a to je danes stalnica. To pomeni, da lahko Vox.io brez težav zaženemo kjerkoli na svetu, kjer najdemo računalnik s spletnim brskalnikom in internetno povezavo, denimo v internetnih kavarnah.

Kot rečeno, je osnovna lastnost programa vzpostavitev govornih ali, še bolje, telefonskih klicev. Kajti Vox.io pozna že v osnovi možnost klica iz spletnega brskalnika v navadno telefonsko omrežje (kot Skype Out), avtorji pa načrtujejo tudi podporo klicem v nasprotni smeri (iz telefona v spletno storitev). Sistem podpira tako govorne kot video klice, pri čemer zna samodejno prepoznati potrebno zunanjo opremo, kot je, denimo, video kamera. Nekaj podobnega zna tudi Google Talk, le da za video konference potrebuje namestitev dodatnega vtičnika.

Dodatna udarna točka storitve Vox.io je integracija s spletnimi storitvami, kot so Facebook, Twitter in Google (Contacts). Integracija s Facebookom prvič ni prijela, drugič pa je delovala, res pa je, da z Googlovimi Contacts ni bilo težav. Nove stike lahko dodamo tudi ročno, vendar je prenos iz drugih spletnih storitev očitno najbolj zaželena pot. Google zato, ker ima po mnenju avtorjev enega najboljših orodij za sinhronizacijo podatkov z mobilnimi telefoni.

Hiter preizkus je pokazal, da je storitev Vox.io združljiva z vsemi glavnimi brskalniki, torej Microsoftovim, Googlovim in Mozillinim. Podobno kot Skype deluje čez vse požarne zidove, kot standardna storitev http. Avtorji trdijo, da sistem ne požira prepustnosti uporabnika kot pri P2P sistemu storitve Skype, ko naš odjemalec lahko postane tako imenovani "supernode".

Kakovost zvoka pri spletnih klicih ni slaba, je pa moč opaziti nekaj več zamika v primerjavi s Skypom. Primerjavo smo delali prek domačega brezžičnega omrežja (na obeh straneh - vmesna povezava med uporabnikoma je bila xDSL), na isti opremi in v približno enakem času. Če ne uporabljamo slušalk in mikrofona, je lokalni odmev silno velik. Skype in podobni programi znajo danes to precej bolje. Video povezave imajo kar opazni zamik, tudi to bi se dalo narediti še nekoliko bolje.

Vox.io omogoča integracijo s priljubljenimi spletnimi storitvami.

Vsak uporabnik ima popoln nadzor nad svojim profilom.

Je pa treba pohvaliti to, da je klic v telefonsko omrežje deloval že v prvem poizkusu, kar drugod ni vselej primer. Trenutno lahko kličemo druge uporabnike Vox.io ali pa druge uporabnike v navadni telefoniji (vendar proti plačilu). Klice lahko za zdaj sprejemamo le od drugih Vox.io uporabnikov, podpora klicem iz navadnih omrežij je še v pripravi.

Lepa lastnost programa je, da pred klicem v telefonsko omrežje sam izračuna strošek na minuto glede na ciljno številko. Med klicem pa prikazuje, koliko časa (= denarja) smo že zapravili. Kaj pa cene? Avtorji promovirajo storitve tudi tako, da vsakdo, ki privabi novega člana, dobi dobro minuto pogovora brezplačno (0,15 evra ob 0,11 evra na minuto, kar je tarifa). Vsak povabljenec pa tudi dobi nagrado - pol evra pogovorov. Ni ne vem kaj, pa vendar.

Integracija z navadno telefonijo je navadno zanimiva za primere, ko tako opravimo cenejše (mednarodne) klice. Hiter izračun pokaže, da so v primeru Vox.io cene domačih ponudnikov fiksne telefonije kar precej nižje. Klic v mobilna omrežja pa je prek Vox.io nekoliko cenejši. V tujino je ravno nasprotno. Klic v stacionarna omrežja zna biti bistveno cenejši (recimo Grčija), v mobilna pa dražji. Omeniti velja, da ima program vgrajeno zelo lepo in obširno statistiko opravljenih klicev.

Sestavni del storitve je možnost video klicev.

Za nadzor porabe je na voljo obširna statistika.

Kako pa je z varnostjo? Zanimivo, da so temu poglavju avtorji na sicer dokaj skopih straneh z informacijami namenili največ prostora. Z natančno navedenimi vsemi dejavnostmi, ki jih ponudnik opravi v zvezi z zasebnostjo uporabnikov in njihovimi podatki. Mislim, da tega še nihče nikjer ni tako eksplicitno navedel. Poleg tega se očitno učijo na tujih napakah (beri: Google) - na začetku ima uporabnik privzete nastavitve profila, kjer so vsi podatki vidni samo njemu. Le na izrecno zahtevo jih lahko odpremo drugim.

Za zdaj je storitev še v preizkusni fazi in jo je mogoče preizkusiti le na povabilo. Toda avtorji so menda dokaj radodarni s temi povabili in povabila ni prav težko dobiti. Vox.io trenutno deluje le na osebnih računalnikih, v pripravi pa so različice za telefone Android in iPhone. Ko bo to na voljo, bo to verjetno za storitev lep korak naprej. Pod pogojem, da bodo izdelovalci (beri: Apple) to dovolili.

V Sloveniji je to že najmanj drugo podjetje, ki meri globalno s spletno telefonijo in spletnimi video povezavami. Vox.io je dobra zamisel, ki ima potencial. Zaradi vpetosti v družabna omrežja in druge spletne storitve. To so ugotovili tudi na tekmovanju mladih upov Seedcamp v Londonu, kjer je Vox.io med 650 prijavami dobil eno od treh nagrad. A storitev bo kljub temu potrebovala še nekaj časa, da dozori. Vprašanje pa je, če lahko v današnjih časih doživi bolj odmeven uspeh. Skype ima na tem področju bistveno večjo prepoznavnost in velikansko prednost, Google pa je tudi mogočen tekmec. Toda proti takim se lahko boriš le z inovativnostjo.

Vox.io

Spletna storitve za telefonijo in video povezave.

Izdeluje: Vox.io,www.vox.io.

Podprte platforme: Windows, Linux, Mac OS X.

Za: Ni namestitve, preprost uporabniški vmesnik, povezljivost z družabnimi omrežji, možnost klica v telefonska omrežja, video povezave.

Proti: Kakovost zvoka in videa še zaostaja za tekmeci, povezljivost z drugimi storitvami v predogledni različici, dražji klici v nekatera omrežja kot prek navadne telefonije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji