Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2010

Vitka hibrida

Do prihoda Apple iPada je večina tabličnih računalnikov sodila v tako imenovano skupino "Tablet PCjev", specifično hibridov, ki združujejo prenosnik s klasično tipkovnico in z zasloni, občutljivimi za dotik. Danes ima skoraj vsak večji izdelovalec prenosnikov v ponudbi vsaj en tak model, čeprav so to bolj ali manj nišni izdelki, morda tudi zaradi nekoliko višje cene od navadnih prenosnikov.

Lep zgled je ponudba podjetja Lenovo, ki ima v ponudbi lahki prenosnik ThinkPad X200T, pa tudi tablični netbook IdeaPad S10-3T. Oba smo tokrat tudi na kratko preizkusili. Če bi prebirali zgolj tehnične podatke, ne da bi ju videli na sliki ali, še bolje, v živo, bi si najbrž naredili vtis, da sta si po nekaterih lastnostih zelo podobna, pod vprašaj bi celo postavili smiselnost dveh modelov, glede na to, da ima prvi 12,1-palčni, drugi pa le malo manjši, 10,1-palčni zaslon.

Toda v resnici sta to dva povsem drugačna prenosnika, od katerih vsak naslavlja svojo ciljno občinstvo. ThinkPad X200 meri na poslovne uporabnike. Take, ki želijo lahek in majhen prenosnik, ki ga lahko občasno uporabljamo tudi kot tablični računalnik. Večino časa pa ga bomo uporabljali s klasično tipkovnico in krmilno palico (ploščice namreč ta model za razliko od drugih ThinkPadov nima). Tipkovnica pa ponuja tisto že znano, zanesljivo in prijetno povratno informacijo, po katerih so ThinkPadi znani že dolgo vrsto let.

Kot se spodobi za poslovni računalnik, je tudi tehnična zasnova povsem spodobna. Osnova je procesor Intel Core 2 Duo L9400 s taktom 1,95 GHz, pomnilnik je velik 2 GB (razširljiv na 4 GB), testni model pa je imel 160 GB disk. Če bi sodili zgolj po temu, bi bil po lastnostih zelo podoben manjšemu IdeaPadu (z izjemo zmogljivejšega procesorja). Toda tu se začnejo glavne razlike. ThinkPad X200 je precej bolj bogato opremljen. Vgrajen imamo lahko modul za mobilno telefonijo (GPRS/UMTS), pa režo za kartice PC Card in, če si omislimo dodatno razširitveno postajo Ultrabase X200, lahko računamo še na optično enoto DVD. Na voljo so večji akumulatorji, ki ponujajo več kot 8 ur nepretrganega delovanja. S stališča poslovne rabe lahko cenimo bralnik prstnih odtisov in modul Trusted Platform Module (TPM) 1.2, ki oba prispevata k večji varnosti.

Zaslon je, kot rečeno, 12,1-palčni ,osvetljen z diodami LED in ločljivostjo 1280 x 800 pik. V primerjavi z zasloni starejših tabličnih računalnikov je zelo svetel in kontrasten, s te plati pa povsem primerljiv z navadnimi prenosniki. To je pohvalno, saj so v preteklosti zasloni, občutljivi za dotik, ponujali opazno slabšo sliko. Testni model ni imel podpore večkratnemu dotiku (pa tudi nameščeno okolje Windows Vista, ki tega v osnovi ne podpira), ga pa opcijsko ponudi šele nedavno predstavljeni osveženi model ThinkPad X201. Omeniti velja, da tablični zaslon pri tem računalniku krmilimo predvsem s priloženim peresom, ki v mirovanju počiva v reži na boku računalnika, le pogojno pa smo zadovoljni z možnostjo krmiljenja zgolj s prsti. Pri rabi s prsti je natančnost premajhna in nas kar sili, da posežemo po peresu. S stališče grafike prenosnik ni nič posebnega, saj temelji na grafičnih funkcijah, vgrajenih v Intelov sistemski nabor. V celoti gledano, pa prenosnik izraža zanesljivost in trpežnost.

Prav nasprotje je IdeaPad S10-3t. Kdor nekaj let ni videl potrošniških modelov družbe Lenovo, skoraj ne bi mogel verjeti, da gre za izdelek tega izdelovalca. Ohišje je narejeno iz svetleče črne plastike, tipkovnica pa ima tipke in celotno prednjo površino bele barve. Nekaj predstavnic nežnejšega spola, ki ga je imelo priložnost videti med preizkusom, je dejalo, da je simpatičen. Obenem je kljub samo 2 palca manjšemu zaslonu bistveno manjši in lažji od modela ThinkPad X200.

Več kot očitno je, da je namenjen predvsem rabi doma. Še več, glede na velikost, zasnovo tipkovnice in zaslona bi lahko zapisali, da se bolje odreže v vlogi tabličnega računalnika kot pa netbooka. Tipkovnica bo ostala bolj dopolnilo, ko moramo pisati nekoliko daljše besedilo. Morda so se tudi zaradi tega odločili za zelo nenavadno krmilno ploščico, ki na prvi pogled nima "mišjih" tipk. Te so vgrajene v samo ploščico, in sicer v spodnjih dveh kotih. Ko pritisnemo na ta del ploščice, celo začutimo klik. V praksi pa stvar ni tako dobra. Skoraj praviloma se zgodi, da med samim klikom hkrati tudi premaknemo kazalec in s tem tipično naredimo nekaj drugega od tega, kar smo hoteli. Hitro se odločimo, da bo krmiljenje s prsti na zaslonu (ta podpira večkratni dotik) dalo boljše rezultate. Sama tipkovnica je poleg tega zgolj povprečna, s tipkami, ki pri delu opazno šumijo zaradi tresljajev.

S tehnične plati je IdeaPad S10-3t značilen netbook. Poganja ga procesor Atom N450 s taktom 1,66 GHz, premore 2 GB RAM in 160 GB disk. Ker gre za novejši model, je imel vgrajen sistem Windows 7. Toda v praksi je računalnik precej manj odziven od večjega modela ThinkPad X200. Tega pri brskanju po spletu in drugih nezahtevnih opravilih ne bomo opazili, drugod pa bo postalo opazno. Recimo pri video posnetkih v visoki ločljivosti, ker vgrajena grafika v Intelovemu naboru ni povsem kos svoji nalogi. Škoda, da nima nabora Nvidia Ion, ki ga premore malo večji model IdeaPad S12 (ki pa ni tablični).

Zato pa smo toliko bolj navdušeni nad tabličnimi lastnostmi računalnika. 10,1-palčni zaslon zmore ločljivost 1024 x 600 pik in je za tablični računalnik netipično podolgovat. Zato pri rabi slike bržkone ne bomo vrteli v pokončno obliko, denimo za branje dokumentov in knjig, kar ThinkPad X200 zlahka zmore. Toda zaslon pri IdeaPadu je kakor nalašč za krmiljenje s prsti.

Potrošniško usmerjenost potrjujejo nekatere posebnosti, kot so vgrajena video kamera, pa razmeroma dobri zvočniki in podpora standardu Dolby Headphone, kjer pa nismo znali določiti dejanskih prednosti v praksi. Seveda so vgrajeni vsi potrebni vmesniki (Wi-Fi, bluetooth, ethernet), računamo lahko na dvoje vrat USB in, glede na majhne mere, k sreči tudi na izhod VGA.

Obe tablici iz hiše Lenovo sta še vedno zanimiva računalnika. Toda po drugi plati povsem drugačna od tega, kar ponuja Apple iPad in kmalu tudi tekmeci na Intelovi zasnovi. Če primerjamo z iPadom, bi precej poenostavljeno lahko rekli, da so to računalnik, Applov izdelek pa je bralnik. Vprašanje pa je, kaj si predstavljajo in pričakujejo končni uporabniki. Najbrž tu ni enotnega mnenja, to pa je tudi razlog za obstoj tako različnih izdelkov z zgolj na videz skupnim imenovalcem.

Lenovo ThinkPad X200T

Kaj: Lahki tablični prenosnik.

Zaslon: 12,1 palca, 1280×800 pik.

Procesor: Intel Core 2 Duo L9400, 1,95 GHz.

Pomnilnik: 2 GB.

Disk: 160 GB.

Drugo: Modem WAN.

Operacijski sistem: Windows Vista.

Za: Odlična opremljenost.

Proti: Ne podpira več hkratnih dotikov.

Lenovo IdeaPad S10-3T

Kaj: Tablični "netbook".

Zaslon: 10,1 palca, 1024×600 pik.

Procesor: Intel Atom N450, 1,66 GHz.

Pomnilnik: 2 GB.

Disk: 160 GB.

Operacijski sistem: Windows 7.

Za: Podpora več hkratnim dotikom.

Proti: Počasnost, slabša tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji