Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2011 | Teme: foto

Video za Facebook

Družabnega omrežja Facebook najbrž ni treba posebej predstavljati. Marsikdo izmed nas ima tam račun in kup "prijateljev". Uporabniki Facebooka se delijo na opazovalce in na aktivne udeležence. Slednji počnejo tam čuda stvari, med drugimi objavljajo video posnetke.

Pametni telefoni so eden izmed glavnih krivcev za razmah družabnih omrežij, saj smo z njimi tako rekoč povezani vsepovsod. Poleg spletnih zmožnosti se ponašajo še s kopico drugih funkcionalnosti. Uporabljati znajo satelite za GPS navigacijo, dostojno nadomeščajo fotoaparate in znajo snemati video. Vsega naštetega se zavedajo razvijalci Facebook aplikacije ClipTogether, ki so ustvarili poseben urejevalnik video posnetkov. Gre za aplikacijo v Oblaku, ki nam omogoča sodelovati s prijatelji omenjenega družabnega omrežja.

Ko povežemo program s svojim Facebook računom, postanemo producent lastnih filmskih projektov. Vanje lahko povabljeni prijatelji prispevajo posneto gradivo, ne da bi se sami povezovali z aplikacijo. Tako se nam hitro nabere veliko število najrazličnejših fotografij, filmčkov in celo glasbe, iz katerih lahko ustvarimo pravo malo mojstrovino, ki bo primerna za najrazličnejše priložnosti, kakršne so na primer poroke, praznični dnevi ali rojstvo dojenčka. Preprost vmesnik najprej prikaže predloge za namen projekta, našteje prijatelje, katerih rojstni dnevi so blizu trenutnega datuma. V vsakem primeru se lotite dela tako, da uporabite Produce New Movie in poimenujete nov projekt, nato pa lahko povabite k sodelovanju pomočnike. Označenim prijateljem aplikacija samodejno pošlje vabila. Možnost Build Your Production Team lahko mirne duše preskočite in se odpravite v sobo za urejanje (ang. Editing Room). Video urejevalnik Kaltura se zažene v novem oknu. Najprej je treba z gradivom napolniti knjižnico (ang. Clips Library). Iz najrazličnejših spletnih virov in seveda iz krajevnega pomnilnika naložimo vanjo video posnetke, fotografije in glasbeno podlago, potem se vrnemo v urejevalnik videa in tam razvrstimo gradivo na časovni trak. Brezplačna različica omogoča pet dodanih kadrov v skupni dolžini minuto in pol, če potrebujemo več, je treba seči v žep. 25 kadrov, za deset minut posnetka, nas bo stalo slabih pet dolarjev. Skrajno nerodna omejitev, sploh če delamo kolaž fotografij, kjer je pet res (pre)majhna številka. Vsak kader, če je govor o fotografiji, lahko opremimo z okrasnim besedilom, smešno grafiko, lastnimi risbami in mu popravimo svetlost, premešamo barve ali ukrivimo perspektivo. Če uporabljamo video, ga je moč odrezati, a žal le na robovih. Našteta orodja niso namenjena resnemu delu, temveč poskrbijo za smešnejše trenutke v končnem izdelku. Prehodov med kadri ponuja ClipTogether res veliko. Njihova raba je preprosta, izbrano animacijo je treba le povleči v ustrezen kvadratek na časovnem traku. Če želimo, lahko posameznemu prehodu nastavimo čas trajanja. Tudi pri prehodih, kljub temu da jih je občutno več kot pri konkurenci iz istega cenovnega razreda in okolja, se ni moč otresti občutka o njihovi neresnosti. Barve, izvedba in oblika so primernejši za razne hece kot za resen filmski kolaž. Seveda so tu razvijalci imeli v mislih svojo ciljno publiko, Facebook mladež, zato jim tega ne gre zameriti. Projektu lahko za konec dodamo zvočno podlago, ki pa je žal v pričujočem urejevalniku ni mogoče urejati.

Glavni adut aplikacije ClipTogether je povezava z družabnim omrežjem Facebook, saj brez njega niti ne deluje. Trdna vez je skozi informacije, ki jih drugje ni moč najti, vidna na vsakem koraku.

ClipTogether je zabaven program, sploh za redne uporabnike Facebooka z veliko prijatelji. Vendar ima kar precej napak. Že na začetku smo imeli nekaj težav pri dodeljevanju pravic, povezave med Facebook računom in aplikacijo nikakor ni šlo vzpostaviti. Težava je bila, ker smo uporabljali neposredno povezavo na ClipTogether (iz iskalnika Google), ki je promet preusmerila v družabno omrežje. Ko smo v brskalnik vpisali pot do uradne spletne strani www.cliptogether.com in ročno izbrali povezavo s Facebookom, je bilo težav naenkrat konec. Očitno je za vse nevšečnosti kriva preusmeritev. Nadalje smo naleteli na zagato pri pretvorbi filmčka v obliko 3gp, ki je standard za mobilni video. ClipTogether je posnetek sicer sprejel, a je bila hitrost predvajanja v njegovi obliki vsaj petkrat hitrejša. Z Mp4 teh težav nismo imeli. Pri urejanju videa vse prerado kaj zmrzne, bodisi zaradi spletne povezave bodisi zaradi samega programa, in povzroči izgubo dotedanjega dela. Tudi pri dodajanju virov je treba biti pazljiv. Če menjaš obliko vira, preden se postopek konča (npr. po nalaganju in pred imenovanjem), izgubiš vse naloženo. Treba je najprej naložiti vse filme, jih poimenovati in nadaljevati do sporočila o koncu. Tam nas na levi strani (poleg Finish) pričaka gumb Add More Media, ki je edini način večkratnega dodajanja gradiva v različnih oblikah. Zadnja nevšečnost nas je pričakala ob objavi končnega izdelka. Ker program ni z ničimer pokazal, da v ozadju dela svoje stvari, smo nekajkrat pritisnili na gumb Publish in prav tolikokrat nam je film tudi objavil. Nepotrpežljivi uporabniki lahko tako hitro ostali brez prijateljev, ki se jim smetenje njihovega zidu ne bo zdelo pretirano zabavno.

ClipTogether je zanimiva zamisel z nebrušeno izvedbo. Res je šele v različici beta, a to ni opravičilo za vse težave, na katere uporabnik pri delu z njim naleti. Krajevni programi, prav tako brezplačni, kakršna sta Windows Movie Maker ali Googlova Picasa, ponujajo veliko več in predstavljajo nepopisno boljšo uporabniško izkušnjo. Uporabite le, če je vaš primarni medij družabno omrežje Facebook.

ClipTogether

Facebook aplikacija za urejanje videa.

Izdeluje: www.cliptogether.com.

Cena: Osnovna uporaba brezplačna, doplačilo za večje število kadrov in daljšo dolžino posnetka.

Za: Preprostost, veliko število prehodov med kadri, povezanost s Facebookom.

Proti: Počasnost, omejitev brezplačne različice, občasni hrošči.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji