Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, kamera, foto

Utekočinjena slika

Fotoaparati, ki so bolj ali manj odporni proti vodi, so na trgu že lep čas. Ena prvih takih zaresnih naprav na voljo širši javnosti je bil sicer legendarni Nikonos že leta 1963, katerega novejšo različico za podvodno fotografijo nekateri uporabljajo še danes, vendar imamo mi v mislih bolj tiste digitalne.

Žiga Veber

Olympus in Pentax sta takšne aparate v zadnjih nekaj letih povsem približala tudi manj naprednim domačim uporabnikom, saj lahko nekatere Olympusove modele brez podvodnega ohišja brez težav uporabljamo do globine 10 m. Vendar je največja težava ravno v tem, da je aparat, ko bi ga med potapljanjem želeli imeti s seboj, ko je kompozicija najbolj zanimiva, vedno na kopnem pod brisačo.

Zato je ameriško podjetje, zgovorno imenovano kar Liquidimage, razvilo potapljaško masko, z uporabo katere med potopom ne bomo več pogrešali kamere ali fotoaparata. Prvo takšno napravo so potapljaškemu občinstvu predstavili že lani, čeprav se na sončni strani Alp o njej ve bore malo, pa tudi prodajalci v specializiranih potapljaških trgovinah večinoma še niso slišali zanjo. Razlogov je verjetno več, eden izmed poglavitnih pa je tudi ta, da te napravice primarno niso namenjene profesionalnim uporabnikom. Saj snemanje in fotografiranje pod vodo zahteva kar nekaj znanja in specializirano opremo, še posebej luči, ki so na globinah potrebne, tehnične zmogljivosti teh mask pa so omejene.

Tokrat preizkušeni model Explorer 301 je prvi iz linije pred letom dni predstavljenih izdelkov in je najniže na lestvici, z njim naj se ne bi potopili globlje od 5 m. Maska, ki ji zaradi nizke deklarirane največje globine raje rečemo podvodna kot potapljaška, je v osnovi povsem soliden izdelek, ki bi bil primeren tudi za resne potope v morske globine. Odlikuje jo majhen volumen, ki omogoča enostavno praznjenje vode in izenačevanje pritiska, poleg tega pa je sestavljena iz silikonskega tesnila, ki se zelo lepo prilega obrazu, dve ločeni leči pa sta kaljeni. Globljih potopov tako ne omogoča le zaradi ohišja kamere.

Povsem drugačna zgodba kot maska pa je osnovni model tipala. Ta je vrste CMOS in je velika le 1/3 palca, zato je bolj kot tistim v kompaktnih fotoaparatih podobna tistim v mobilnih telefonih. In takšna je tudi kakovost fotografij in videoposnetkov. Bolj kot majhna ločljivost 3,1 megapike (ki bi sicer lahko povsem zadostovala) zmoti sama kakovost fotografij, na katerih je viden majhen dinamičen razpon tipala, kljub nizki najvišji občutljivosti ISO100 pa je tudi zrnatost fotografij razmeroma velika. Ker je kljub dovolj svetlemu objektivu z vrednostjo f/2.8 svetlobe kmalu premalo, aparat samodejno poskrbi za dovolj svetlobe z daljšim časom odprtosti, vse do 1/15 s, to pa ob razmeroma ozkem vidnem polju kaj kmalu pripelje do zamegljenih fotografij.

Tako naletimo tudi na podobno težavo, s katero smo se spopadali v prejšnji številki, ob preizkusu kamere ContourHD, in sicer s težavnim kadriranjem. V pomoč so nam resda križci na lečah maske, med katere je treba ujeti kadrirani objekt; to ni težko, teže je ujeti pravo višino. Ta je odvisna od same oddaljenosti od objekta, ki ga fotografiramo, vedno pa velja, da bo spodnji del posnete fotografije tisti, ki ga vidimo natanko med križcema.

Ko se pomanjkljivosti in tehničnih omejitev nekoliko privadimo, pa je kljub vsemu mogoče zabeležiti dovolj zgovorne spomine. Kamera sicer ne omogoča nikakršnih nastavitev, njeno upravljanje pa je sila enostavno in primerno tudi za delo z rokavicami. Aparat nam na majhnem zaslonu LCD tudi prešteva število posnetih fotografij in videoposnetkov posnetkov.

Posnetek je zaradi predolgega časa odprtosti neoster.

Kakšni so rezultati, pa ostane skrivnost vse do srečanja z računalnikom. Preizkuševalci smo se zaradi uporabe pomnilniških kartic MicroSD znašli kar z Nokiinim mobilnikom. Podprte so pomnilniške kartice do velikosti 2 GB, ki pa jih ob uporabi dveh alkalnih baterij AAA nikakor ni mogoče napolniti. Kljub deklariranih 500 fotografijam ali 20 minut videa baterije na preizkusu med soteskanjem po mrzlih strugah v okolici Bovca niso zadostovale za več kot 50 fotografij in nekaj minut videa. Naprava se odreže veliko bolje v toplem Jadranu. Baterije so varno shranjene in zatesnjene na desni strani maske, na levi je zatesnjen prazen prostor za rezervo ali pa kakšen evro za sladoled.

Liquidimage ima v ponudbi tudi nekaj boljših modelov, Explorer 302 se ponaša le z boljšim tipalom, model VideoMask 310 poleg še boljše optike in zmogljivejšega tipala omogoča potope do 10 m, potapljači v tujini pa so ga preizkusili tudi na 3× večji globini. Kraljevski model ScubaHD 320 je še stopnjo više, saj brez težav premaga globino 35 m in omogoča zajemanje videa v ločljivosti HD 720p, v pripravi pa je tudi model, ki bo tesnil vse do praktično nesmiselnih 100 m. Poleg tega v Liquidimage ponujajo celo vrsto dodatkov, od filtrov pa vse do luči. Te je žal moč uporabiti le na letošnjih modelih, ki so sicer enaki, vsi modeli razen serije Explorer pa imajo vgrajen tudi mikrofon.

Ob dobrih razmerah so posnetki zadovoljive kakovosti, zamegli jih lahko le mokra prednja leča.

Izdelek/izdelki je/so kljub vsemu namenjeni bolj zabavi kot resnemu delu, ena izmed omejitev teh kamer pa je tudi najbližja točka ostrenja, kar pol metra, ki je skupna vsem modelom in je predvsem ob majhnih zalogah moči dodatnih luči prevelika. So pa ti izdelki uporabni kot dodaten snemalni pripomoček in je z njimi mogoče ujeti marsikaj, še posebej če jih zares uporabljamo namesto običajne maske. Kljub slabi kakovosti posnetkov je pripravljenost na zanimive trenutke vseeno vredna nekaj dodatnih evrov, saj je maska kot taka povsem soliden izdelek, ki se lahko primerja z nekaterimi modeli bolj zvenečih imen. Za negovanje tesnil je priloženo celo silikonsko olje.

Liquidimage Explorer 301

Kaj: Podvodna maska z vgrajenim fotoaparatom/video kamero.

Največja globina: 5 m.

Optika in tipalo: f/2.8, tipalo CMOS 1/3", 3,1 milijona pik.

Ločljivost: Video 640 × 480 pik, 20 slik/s, fotografije 2048 × 1536 pik.

Izdeluje: Liquidimage, www.liquidimageco.com.

Cena: Približno 80 EUR v tujih spletnih trgovinah.

Za: Kamera/fotoaparat, ki je pod vodo vedno z nami, ne glede na to, ali jo potrebujemo ali ne, dobra kakovost maske kot take, enostaven uporabniški vmesnik, cena.

Proti: Na začetku težavno kadriranje, kakovost posnetkov, ne omogoča nikakršnih nastavitev, tehnične omejitve, omejitev največje globine potopa na 5 m.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji