Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Maj 2011

Urejena okna

Razporejanje programov po velikanskih monitorjih je že pred časom postalo velik problem. V popolnoma povečani obliki so programi preveliki, če jih pomanjšamo, pa jih je zelo nadležno razpostavljati z miško. Težave so malo olajšale bližnjične tipke v Windows 7, še bolj pa pomagajo namenski programi, kot sta starosta WinSplit Revolution in novinec na tem področju - Divvy.

Divvy je strašno enostaven program. Okno, ki mu bi radi spremenili velikost, mora biti dejavno. Nato kliknemo ikono programa Divvy na pladnju ali pritisnemo bližnjično tipko in na sredini zaslona (pravzaprav na sredini vsakega zaslona, če jih imamo več) se izriše črno okence programa Divvy. V njem je mreža 6 x 6 polj, ki označuje natančnost razporejanja oken. Z miško označimo polja na tej mreži in dejavni program se raztegne na označeno površino.

Enostavno prilagajanje velikosti dejavnega okna

Hm, to ni bilo posebej razumljivo, kajne? Poskusimo z nekaj zgledi. Če na primer označite dva leva stolpca, bo program zasedel levo tretjino zaslona. Če označite 3 x 3 polja v spodnjem desnem kotu, bo program zasedel desno spodnjo četrtino zaslona. In tako naprej ... Če vam še vedno ni jasno, si na spletišču izdelovalca oglejte video, ki prikazuje delovanje programa.

Če vam natančnost 6 x 6 ni dovolj, pritisnete tipko Alt in obe dimenziji se podvojita - mrežo bo sestavljalo 12 x 12 polj, kar je dovolj za še tako izbirčne. Program podpira tudi več priključenih zaslonov. Divvy se ob priklicu prikaže na vseh, dejavna aplikacija pa se bo preselila na tisti monitor, kjer uporabimo vmesnik programa.

Poleg globalne bližnjice za priklic programa lahko nastavite tudi bližnjične tipke, ki delujejo le, ko je Divvy dejaven, in predstavljajo poljubno shranjeno velikost okna. Tako si lahko naredimo bližnjice za poljubne pogosto uporabljene velikosti (in položaje) oken.

Še najlepše - program ni drag (pa tudi če ga ne kupite, ne teži pretirano z zahtevami po registraciji), na voljo pa je tako za operacijske sisteme Windows kakor tudi Mac OS/X.

Divvy 1.0.4

Kaj: Program za razporejanje oken po namizju.

Izdeluje: Mizage, mizage.com.

Cena: 14 dolarjev.

Za: Enostavno razporejanje oken po namizju.

Proti: Nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji